Αφιερώματα

26/09/2015 - 17:07

"Έφυγε" ο Θεοφάνης Σουλακέλλης, ο μερακλής δάσκαλος της παραδοσιακής μουσικής

&q

uot;Έφυγε" σήμερα Σάββατο 26/09/2015  ο Θεοφάνης Σουλακέλλης σε ηλικία μόλις 52 ετών, πρόεδρος του ΚΑΛΜΕ  (Κέντρο Αιγαιακών Λαογραφικών και Μουσικολογικών Ερευνών). Μαθητής του Σίμωνα Καρά, ένας άνθρωπος αφιερωμένος στον παραδοσιακό μας πολιτισμό, με μοναδική δράση και προσφορά. Ένας αληθινός μερακλής, με γνώση και με βίωμα.

 
 
Ο Θεοφάνης Σουλακέλλης γεννήθηκε το 1963 στην Αγιάσο Λέσβου. Ήταν κάτοχος Διπλώματος Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής και Πτυχίων Ανώτερων Θεωρητικών της Ευρωπαϊκής Μουσικής. Φοίτησε στη Σχολή του Σίμωνα Καρά και παρακολούθησε μαθήματα Θεωρίας της Ανατολικής Μουσικής και Κανονάκι με την Ανιές Αγκοπιάν.
 
Το 1992, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Κέντρου Αιγαιακών Λαογραφικών και Μουσικολογικών Ερευνών, δημιουργεί το Γυναικείο Βυζαντινό Χορό Κασσιανή η Υμνογράφος και το Σύνολο Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής Χορωδία και Ορχήστρα Αιγαίου και αναλαμβάνει τη διδασκαλία και καλλιτεχνική διεύθυνσή τους, μέχρι και σήμερα. Το 2004, στο πλαίσιο της παραγωγής της μουσικής για τις Τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, συμμετείχε στην ηχογράφηση και ερμηνεία - διεύθυνση μουσικών κομματιών και του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας.
 
Εργάζοταν στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης, διδάσκοντας το μάθημα "Θεωρία και Πράξη της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής". Διετέλεσε τακτικός συνεργάτης του Γ΄ Προγράμματος της Ε.ΡΑ. και συνεισέφερε σε εκδόσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
 
Έργα του: λαογραφικές μελέτες, δημοσιεύσεις για την Εκκλησιαστική - Βυζαντινή και την Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική, παραγωγή και επιμέλεια μουσικών ψηφιακών εκδόσεων με αναφορά στα μουσικά ιδιώματα του αιγαιακού και μικρασιατικού χώρου.
 
Κι αν φεύγει ένας μερακλής, 'πομένει η σπορά του,
δεντρί μεγάλο γίνεται και τρέφει τα παιδιά του.
 
Φάνη, καλό ταξίδι...
 
Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει αύριο, Κυριακή, στις 4 μ.μ., στον Άγιο Χριστοφόρο Παλλήνης.

Μοιράσου το άρθρο!