Αφιερώματα

12/11/2016 - 20:00

Ένας έρωτας, τρεις νέοι άνθρωποι και ένα εκλεκτό ελαιόλαδο από τη Λέσβο

yle="text-align: justify;"> 

Κι ας υπάρχει μια άσχημη ψυχολογία, διάχυτη, παντού… Κι ας υπάρχουν συνήθως αρνητικές ειδήσεις που βγαίνουν στην επικαιρότητα… Υπάρχουν άνθρωποι που δεν το βάζουν κάτω και κάνουν το βήμα παραπέρα. Κάπως έτσι συνέβη και με τον Χρίστο Κουτσοτάσιο, τον Μάριο Καλπίδη και την αδερφή του (και σύζυγο του Χρίστου) Ελπίδα. Τρεις νέοι άνθρωποι που στην παρθενική τους εμφάνιση στην «1st Gourmet Olive Exhibition» κέρδισαν και την πρώτη θέση ως το καλύτερο ελαιόλαδο με την ονομασία «Makara». Ενα εξαιρετικό ελαιόλαδο, το οποίο πήρε τα εύσημα από το κοινό, που επισκέφθηκε την Έκθεση  στη Θεσσαλονίκη.

 

Η ιστορία  τους ξεκίνησε πολύ διαφορετικά. Από έναν έρωτα στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης. Ο Χρίστος γνώρισε την Ελπίδα στην ακριτική πόλη, όπου και σπούδαζαν μαζί αρχιτέκτονες – μηχανικοί. Η Ελπίδα πήγε κάποια στιγμή διακοπές στην Λέσβο, στην ιδιαίτερη πατρίδα του Χρίστου κι από τότε ξεκίνησε μια εξ αποστάσεως σχέση. Μετά ως «ερωτικός μετανάστης» μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη και δούλευαν μαζί σε ένα γραφείο ως μηχανικοί, εκεί όπου ξεκίνησε κι ο αδερφός της Μάριος να εργάζεται ως Μηχανολόγος Μηχανικός.

 

 

«Κάποια στιγμή πήρα την απόφαση να αναλάβω τους ελαιώνες της οικογένειάς μου στην Λέσβο κι ο Μάριος, που ήταν απογοητευμένος με την κατάσταση που επικρατούσε στο επάγγελμα για τους νέους επιστήμονες, θέλησε να με βοηθήσει φυσικά και πνευματικά στο εγχείρημά μου. Πήραμε την τεχνογνωσία των παλιών και προσπαθούμε με σύγχρονες μεθόδους, τη συστηματική λογική του μηχανικού και τη φαντασία του αρχιτέκτονα να στήσουμε και να βελτιώσουμε αυτό το υπέροχο δώρο που μας προσφέρει η φύση», δήλωσε Χρίστος Κουτσοτάσιος στο Humanstories.gr. και πρόσθεσε: «Αν υπάρξει μια στροφή στον πρωτογενή τομέα, υπάρχει η πιθανότητα όχι μόνο να σωθεί η χώρα, αλλά και να έχουμε μια καλύτερη επαφή με το περιβάλλον μας, με τον τόπο μας και φυσικά να έχουμε μια διαφορετική διέξοδο. Πρώτη χρονιά τυποποιήσαμε, στην πρώτη Έκθεση που πήραμε μέρος κι άμεσα κερδίσαμε το πρώτο βραβείο ελαιολάδου. Νιώθουμε πολύ περήφανοι και δικαιωμένοι για την προσπάθειά μας».

 

Τελικά, όμως, ο χώρος του ελαιολάδου είναι «φιλικός» για νέους επιχειρηματές με όνειρα και φιλοδοξίες; Ο Χρίστος Κουτσοτάσιος είναι απόλυτος: «Είναι ένας πολύ σκληρός χώρος, ελάχιστοι είναι παραγωγοί κι εκθέτουν τα δικά τους προϊόντα. Οι περισσότεροι λειτουργούν την μεταπώληση. Αυτό φάρδυνε και την οικονομία της χώρας, δηλαδή συλλέγουν φθηνά την πρώτη ύλη και την μεταπουλούν, βγάζοντας το κέρδος. Αν αυτό κοπεί ή τουλάχιστον ελαχιστοποιηθεί, θα δώσει και μια νέα πνοή στην ελληνική οικονομία». Πάντως παρ΄ όλες τις δυσκολίες, έχει ένα αισιόδοξο μήνυμα να βγάλει προς τα έξω για το «Makara» (πήρε το όνομά του από τον Μάκαρα, τον πρώτο μυθικό βασιλιά της Λέσβου):

 

«Όνειρό μας είναι να γίνει γνωστό το Makara και να δείξουμε προς τα έξω τον πλούτο που έχει η Ελλάδα,όχι βάσει σοβινιστικών καταλοίπων, αλλά με τη λογική ότι διαθέτουμε καλά προϊόντα που είναι αναγκαίο να τα γνωρίσει όλος ο κόσμος. Ομως πρέπει να τριφτούμε, να ζοριστούμε και να μην τα παρατήσουμε. Πάντα στην αρχή είναι δύσκολα, αφού έχεις να τα βάλεις με κολοσσούς. Ομως εσύ πρέπει να δουλέψεις πολύ και να είσαι συνεπής με το όνειρό σου».

 

Και τέλος, ο Χρίστος πρόσθεσε ότι «χωρίς τη βοήθεια και τη στήριξη των γονιών μου, Θάνου και Πηνελόπης (ειδικά της μητέρας μου που ήταν διαρκώς πλάι μου κι υπερέβη τον εαυτό της προκειμένου να βοηθήσει στα πάντα), δε θα έφθανα σε αυτό το σημείο».

 

πηγη: humanstories.gr/

Μοιράσου το άρθρο!