Αφιερώματα

30/12/2017 - 21:00

Η Λέσβος το 2017 - Ανασκόπηση

Δ

ύο λέξεις κυριάρχησαν στην Λέσβο το 2017: σεισμός και προσφυγικό ή μεταναστευτικό αν προτιμάτε.


Το χτύπημα του Εγκέλαδου το μεσημέρι της 12ης Ιουνίου άλλαξε για πάντα τη ζωή των κατοίκων της Βρίσας. Μια ανθρώπινη ζωή χάθηκε και το 80% των σπιτιών της Βρίσας καταστράφηκαν ή έπαθαν σοβαρές ζημιές. Η Βρίσα έγινε ένα χωριό φάντασμα και είναι μεγάλο το στοίχημα αν θα επιστρέψει σύντομα η κανονική ζωή. Για να είμαστε δίκαιοι οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι και ο Δήμος και η Κυβέρνηση (με τις όποιες αδυναμίες) λειτούργησαν σε ικανοποιητικό βαθμό. Ο κ. Βασίλης Τεντόμας που ορίστηκε συντονιστής από τη Κυβέρνηση κάνει εξαιρετική δουλειά και δίνει λύσεις απέναντι σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Του αξίζει ένα μεγάλο μπράβο για την προσπάθεια που καταβάλει.


Το προσφυγικό - μεταναστευτικό και το 2017 κυριάρχησε στην τοπική επικαιρότητα και όχι μόνο. Οι εικόνες από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια ταξιδεύουν και πάλι σε όλο τον κόσμο. Η ανικανότητα του Μουζάλα ανάγκασε το Δήμαρχο Λέσβου από το καλοκαίρι και μετά να κάνει στροφή και να πάει κόντρα σε κάθε σχέδια του Μουζάλα που δεν οδηγεί στην αποσυμφόρηση του νησιού. Δύο φορές ήρθε ο Μουζάλας στη Λέσβο και μία ο Αβραμόπουλος. Υποσχέσεις και … από το καλοκαίρι και μετά είχαμε και πάλι νέες μαζικές αφίξεις. Δυστυχώς το 2017 είχε και θανάτους. Τρεις νεκροί από το κρύο στη Μόρια και 8 πνιγμούς. Ατέλειωτο δράμα … Με το δίκιο τους οι πρόσφυγες προχώρησαν σε μια σειρά από διαμαρτυρίες είτε πορείες είτε κατάληψη στην πλατεία Σαπφούς και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα όπως όλα δείχνουν θα μας απασχολήσει και το 2018.


Εκτός από σεισμό και προσφυγικό το 2017 η Μυτιλήνη και όλη η Λέσβος είδε μια κακή “άσπρη” μέρα. Οι χιονοπτώσεις στις αρχές του έτους μπορεί να γέμισαν τα social media με ωραίες εικόνες αλλά είχαν και πολλές καταστροφές με σημαντικότερη την κατάρρευση της στέγης του θεάτρου του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος και ακόμη να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις για τη χρηματοδότηση κατασκευής της στέγης. Κλασική κυβερνητική κοροϊδία. Ευτυχώς το 2017 είχε μόνο μια σοβαρή φωτιά το νησί μας, 4 Αυγούστου ήταν όταν μια “περίεργη” φωτιά κοντά στο Πλωμάρι έκαψε αρκετά μεγάλη έκταση από ελιές και πεύκα. Ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί η ταυτότητα του εμπρηστή καθώς αυτή ήταν από την πρώτη στιγμή η εκτίμηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.


Ιστορική χρονιά το 2017 για το αεροδρόμιο Μυτιλήνης “Οδυσσέας Ελύτης”. Το αεροδρόμιο τον Απρίλιο άλλαξε χέρια … Frapport ! Αναμένουμε να δούμε τι επενδύσεις θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια και κατά πόσο θα συμβάλει στην τουριστική αναβάθμιση του νησιού μας.


Άλλαξε κάτι και στο κέντρο της Μυτιλήνης. Πεζοδρόμηση στα Λαδάδικα και … μάλλον κατέληξε σε τραπεζοδρόμηση με αυθαιρεσίες από την πλευρά των επαγγελματιών. Αν δεν υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο για όλη την πόλη αυτά τα πυροτεχνήματα μάλλον δεν θα έχουν διάρκεια. Υπενθυμίζουμε ότι η Ερμού παραμένει αυτοκινητόδρομος και το βράδυ ελεύθερος χώρος για πάρκινγκ. Κανείς δεν βλέπει αυτό το χάλι;


Γενικά σ’ αυτή την πόλη και το 2017 η αισθητική μάλλον έχει πάρει διαζύγιο από τη Μυτιλήνη. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Σαπφούς ήταν το τελευταίο κατόρθωμα. Πάντως ίσως στο μέλλον υπάρξει κάτι καλό σ’ αυτή την πλατεία. Ο παγκοσμίου φήμης γλύπτης - αρχιτέκτονας και καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, Κώστας Βαρώτσος,ίσως καταφέρει να αλλάξει πολλά … όρεξη υπάρχει αρκεί να βρεθεί και χρηματοδότηση.


Και το 2017 ξοδεύτηκε μελάνι για το νέο κολυμβητήριο της Μυτιλήνης και το νέο λιμάνι της Μυτιλήνης. Προς το παρόν έχουμε μόνο μελάνι … τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει.Όπως τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει με τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου. Κατά καιρούς υπάρχουν δηλώσεις από στελέχη της Κυβέρνησης που δίνουν ελπίδες αλλά οι ρεαλιστές δεν είναι αισιόδοξοι. Αύτο όμως που σίγουρα κερδίσαμε το 2017 είναι η 6μηνη παράταση για το μειωμένο ΦΠΑ στο νησί μας. Μας "έσωσε" το προσφυγικό.  Για να δούμε τι θα γίνει το 2018;


Το 2017 σημαδεύτηκε και από μια μεγάλη καταστροφή για τους κτηνοτρόφους της Λέσβου. Η ευλογιά χτύπησε τα πρόβατα στη Λέσβο… τους ξέφυγε η ασθένεια και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να μην υπάρξει ολική καταστροφή. Θυμίζουμε ότι η κτηνοτροφία είναι ο πρώτος οικονομικός πυλώνας του νησιού!


Αρνητικός πρωταγωνιστής του 2017 ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μυτιλήνης και η κόντρα του με το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Λέσβου. Από την άλλη ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου με την Αντίδημαρχο Αναστασία Αντωνελλη διαθέτοντας πλέον 40 δομές σε όλη τη Λέσβο αποτελεί την ασπίδα για τους αδύναμους απέναντι στις οικονομικές και όχι μόνο δυσκολίες.


Η νέα σχολική χρονιά συνοδεύτηκε με τις διαμαρτυρίες του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης. Τόσο χρόνια και λύση στο πρόβλημα της στέγασης δεν βρέθηκε. Έχουν απόλυτο δίκιο οι μαθητές και έστειλαν με τον όμορφο αγώνα τους ένα πολύ δυνατό μήνυμα.


Στον πολιτισμό κορυφαία στιγμή η παράσταση “Βάκχες” στο Άρχειο Θέατρο Μυτιλήνης. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου στο πλαίσιο της δράσης “Θεατρικές πράξεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Μυτιλήνης” παρουσίασε σε συνεργασία με την Ένωση Θεατρικών Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου «ΘΕΣΙΣ» την τραγωδία «Βάκχες» του Ευριπίδη. Το Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης πρέπει κάποτε να αποκτήσει τη θέση που πρέπει να έχει στα πολιτιστικά δρώμενα της Λέσβου.


Από τις απώλειες του 2017 ο θάνατος του πρώην Δημάρχου Μολύβου Κώστα Δούκα προκάλεσε συγκίνηση και όλοι θυμήθηκαν ξανά την τεράστια προσφορά του. Έφυγε από τη ζωή και ο Διονύσης Συκιώτης, ο πρωτοπόρος «Δάσκαλος» του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Άλλες σημαντικές απώλειες ήταν του Ηλία Βουλβούλη μέλος του ΚΚΕ με μεγάλη κοινωνική και πολιτική δράση καθώς επίσης και ο θάνατος του Γρηγόρη Δημητράκα ευεργέτης της Εκκλησίας και της Λέσβου. Τραγικός θάνατος για το γιατρό και πρώην Δήμαρχο Σωτήρη Ζαμτράκη.


Για το lesvosnews.net το 2017  - που συμπλήρωσε 7 χρόνια λειτουργίας - ήταν η καλύτερη χρονιά … όχι δεν αναφερόμαστε στις επισκέψεις και στο γεγονός ότι η ιστοσελίδα παραμένει νούμερο ένα news portal στο Βόρειο Αιγαίο.  Είναι της Πελαγίας η χρονιά!

Ευχαριστούμε για άλλη μια χρονιά τον κ. Μάριο Ιωαννίδη για τη τεχνική υποστήριξη στην ιστοσελίδα.

Καλή χρονιά για όλους , δημιουργική χρονιά με όσο το δυνατόν καλές ειδήσεις.

Ας δούμε τι διάβασαν οι αναγνώστες του Lesvosnews.net  Για κάθε μήνα επιλέξαμε τα 12 άρθρα με τα περισσότερα «χτυπήματα» . Ελάτε να θυμηθούμε μαζί όσα διαβάσαμε …

 

Μοιράσου το άρθρο!