Αφιερώματα

31/12/2014 - 23:37

Λέσβος 2014 - Ανασκόπηση

Λουτρά Μυτιλήνης -  φωτογραφία Πέτρος Τσακμάκης

Όμορφη Μυτιλήνη.... φωτογραφία Μάκης Αξιώτης

Βροχερή σήμερα η Μυτιλήνη και πάντα υπέροχη!

Πάμε μια βόλτα στο Ακράσι; Οδηγός μας ο Κώστας Σταματέλλης και ο φωτογραφικός φακός

Φωτογραφία "γροθιά" από τη  βύθιση λέμβου με μετανάστες στη Λέσβο. Το βλέμμα της γυναίκας λέει τα πάντα... και άντε εσύ τώρα φασιστάκο να μου μιλήσεις για λαθρομετανάστες κτλ (φωτογραφία Γιώργος Παπαδόπουλος)

Μπάμπης Αλατζάς

ο κήπος της Μυτιλήνης έγινε και πάλι κήπος... επιτέλους η νέα Δημοτική Αρχή κάνει το αυτονόητο... φωτογραφία Γιώργος Παπαδόπουλος

Μυτιλήνη , λίγο πριν τη βροχή... φωτογραφία Γιώργος Παπαδόπουλος

Πανσέληνος στην προκυμαία Μυτιλήνης... φωτογραφία Μιχάλης Μπάκας

 Μοναδική ανατολή ηλίου στη Σκάλα Παμφίλων Λέσβου. Αυτόπτης μάρτυρας η Μαρία Δασκαλάκη, φωτογραφίζει τη «μάχη» και την επικράτηση του ήλιου

. τον ξέρουμε..  ... τον βλέπουμε...  ...κυκλοφορεί στους δρόμους της Μυτιλήνης...  ...πάντα μόνος...  ...ευγενική μορφή...  Αλλά τελικά δεν τον ξέρουμε...  κρατάμε για ταυτότητα τα μάτια του...  ...καθαρή ματιά..   (φωτογραφία: Γιώργος Παπαδόπουλος)

Στην Πλατεία Αγοράς, στην Αγιάσο ... Όλο γυρνάς και ξαναγυρνάς σ' αυτήν..... Τα κτίρια σκύβουν ευλαβικά πάνω στο φωσφωρίζον πλακόστρωτο. Ιδίως το παλιό μπακάλικο στην αριστερή γωνία... γέρνει σαν την παράγκα του Καραγκιόζη! Κι οι άνθρωποι κάτω από τη βαθύσκιωτη φυλλωσιά του πλάτανου μοιάζουν με λιλιπούτεια στρουμφάκια κάτω από το μανιτάρι...  ( φωτογραφία: Κώστας Σταματέλλης , κείμενο: Παναγιώτης Κουτσκουδής)

Μυτιλήνη 1928-1930 Το βαγονέτο μεταφέρει πέτρες για τη διαπλάτυνση της πλατείας στην Αλυσίδα φωτογραφία Lesvosoldies.gr /

Μυτιλήνη , Επάνω Σκάλα , Κάστρο , Πανσέληνος! ( ευχαριστούμε Γιώργο Παπαδόπουλο για την ομορφιά! )

To φως του φεγγαριού ακόμη φωτίζει το μέσα μας.... του Μιχάλη Μπάκα από την πανσέληνο του Ιουλίου στην Ερεσό...

Τόση ομορφιά, στο κόκκινο! Αγαπάμε Μόλυβο για όλα όσα μας χαρίζει... Φωτογραφία Πέτρος Τσακμάκης

Μυτιλήνη! Από ψηλά είναι πιο ωραία... "Μαγική" φωτογραφία - έργο τέχνης από τον Παύλο Αβαγιανό.

Εργαστήριο σαρδελοποιίας στην Καλλονή της Λέσβου. Από το βιβλίο Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΟΧΘΟΥ, 1900-1960, συλλογή Νίκου Πολίτου, Ριζάρειον Ίδρυμα, Ίδρυμα Σταύρου Σ. Νιάρχου.

Ο Μόλυβος πριν από 40 χρόνια! Και τότε ήταν πηγή έμπνευσης.... καλλιτέχνης ζωγραφίζει το Κάστρο. (Φωτογραφία Konrad Helbig Σεπτέμβριος 1972)

 Μια φωτογραφία για προβληματισμό από τον Αρχιτέκτονα Παναγιώτη Βεκρή. Το Βαλί (ή Βαλιζαντέ ή Βαλιδέζαντε) Τζαμί στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης. Ο Π. Βεκρής αναφέρει: Είναι το παλιό τζαμί και είπα να το φωτογραφίσω, να έχουμε να το θυμόμαστε γιατί δεν το βλέπω να αντέχει πολύ ακόμα.

Πρόσφυγας στην προκυμαία Μυτιλήνης ... μοιράζεται αυτό που δεν έχει.... (φωτογραφία Γιώργος Παπαδόπουλος

Προκυμαία Μυτιλήνης ... πριν από λίγο...ίσως η φωτογραφία της χρονιάς... μπουγάδα με σώβρακα από σκάφος στην προκυμαία Μυτιλήνης με φόντο την εκκλησία του Αγίου Θεράποντα... ποιος είπε ότι οι "σκαφάτοι" δεν έχουν "χιούμορ". Η εικόνα αυτή αν μη τι άλλο θα μπορούσε να γίνει και αφίσα του ΕΟΤ... (φωτογραφία by Chris Valasellis)

Λίγες δόσεις από φθινοπωρινή διάθεση και μεγάλες δόσεις από την ομορφιά ... Μόλυβος για κάθε εποχή

Δευτέρα βράδυ (8/9/2014) στη Μαρίνα Μυτιλήνης ο Μιχάλης Μπάκας "αιχμαλωτίζει" το φως του φεγγαριού και... ότι άλλο έχεις ανάγκη να δεις.

Στην αρχή του Σεπτέμβρη μια βόλτα στον καστανώνια της Αγιάσου  / Μαρία Δασκαλάκη

Ακόμη μια επιχείρηση έβαλε λουκέτο στη Λέσβο(και συγκεκριμένα στην Αρίσβη Καλλονής). Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης ανακοινώνει το λουκέτο της επιχείρησης του με το δικό του τρόπο και απαντά στα "αναπτυξιακά λόγια" της Κυβέρνησης.

O Ταρλάς αλλάζει φωτογραφία 28/04/2014 (Γιώργος Παπαδόπουλος)

 
 
 
Ήταν τελικά το 2014 μια καλή χρονιά για τη Λέσβο; Όχι δεν θα σας δώσουμε εμείς την απάντηση. Ο καθένας από εμάς ας δώσει τη δική του απάντηση.  Θα προσπαθήσουμε όμως μέσα από την ανασκόπηση του Lesvosnews.net να αξιολογήσουμε και να θυμηθούμε γεγονότα και πρόσωπα του 2014.

Το 2014 είχε μια μεγάλη απογοήτευση. Ο Δήμος Λέσβου παραμένει. Το περίφημο «σπάσιμο» του  Δήμου δεν έγινε ποτέ.  Πολλοί προσπάθησαν, άλλοι τόσοι έβαλαν τρικλοποδιές και τελικά η Λέσβος παραμένει ο μεγαλύτερος  Δήμος σε έκταση. Η εκλογή του Σπύρου Γαληνού γέννησε νέες προσδοκίες (είναι νωρίς ακόμη για να κριθεί). 
«Ήταν μια καλή χρονιά για τον τουρισμό  στη Λέσβο» τονίζουν οι παράγοντες του τουρισμού.  Είχε όχι μόνο περισσότερες αφίξεις αλλά και νέα Πύλη Εισόδου στην Πέτρα. Μακάρι το 2015 να λειτουργήσει και η Πύλη Εισόδου στο Πλωμάρι. Νέες αεροπορικές εταιρείες εξωτερικού και εσωτερικού (Astra Airlines). Αν είχαμε λύσει και τα προβλήματα με τις άγονες γραμμές που κάθε τόσο έρχονται στην επικαιρότητα τότε ίσως μιλούσαμε για απόλυτο θετικό απολογισμό σ’ αυτό τον τομέα.  Για τη Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου ήταν το τέλος ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Μεταξύ φθοράς και αφθαρσία πήγαινε η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, οργίζοντας τους κατοίκους των νησιών με τις ματαιώσεις και καθυστερήσεις δρομολογίων. Η απόφαση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για έκπτωση της από τις άγονες γραμμές, έδωσε τέλος σε μια μακρόχρονη σχέση. Το άλλο θέμα που θα μας απασχολήσει έντονα είναι η πώληση του αεροδρομίου Μυτιλήνης. Το αεροδρόμιο Μυτιλήνης ακολούθησε το 2014 την τύχη των υπόλοιπων περιφερειακών αεροδρομίων. Πουλήθηκε! Τουλάχιστον 14 ευρώ θα πληρώνουμε για κάθε εισιτήριο από και προς τη Μυτιλήνη. Ελάχιστα από αυτά τα χρήματα θα διατεθούν για έργα στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης...
Δυστυχώς και φέτος η Λέσβος πλήρωσε βαρύ τίμημα στο βωμό της ασφάλτου. 10 άτομα θυσία στην άσφαλτο! Μεγάλος αριθμός τροχαίων από ηλικιωμένους οδηγούς. Ποιος άραγε θα ελέγξει τη διαδικασία ανανέωσης των διπλωμάτων;  Οδικά έργα γίνονται άλλα αν δεν αλλάξουμε συμπεριφορά πάντα θα θρηνούμε θύματα. Έχουμε και Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής που ρημάζει...  Η Αστυνομία ας δώσει έμφαση στους ελέγχους εκτός πόλης… όλοι σκοτώθηκαν εκτός Μυτιλήνης!  Από την άλλη η συντήρηση του οδικού δικτύου (διαγραμμίσεις , φωτισμός) θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τη νέα Περιφερειακή Αρχή.  Όπως σοβαρά θα πρέπει να απασχολεί την Αστυνομική Δ/νση η ραγδαία αύξηση των κλοπών στα χωριά της Λέσβου. Ανησυχητική τάση που δυστυχώς προς το παρόν μάλλον δεν απασχολεί αρκετά τους υπεύθυνους και όσους δεν έχουν πέσει θύμα κλοπής.
Στον τομέα του πολιτισμού για άλλη μια φορά το Λεσβιακό Καλοκαίρι μας χάρισε εξαιρετικές εκδηλώσεις.  Θετική και η πολιτιστική προσφορά ερασιτεχνικών ομάδων.  Σημαντικό και το Aegean Docs , το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που βάζει τα νησιά του Αιγαίου στο  επίκεντρο των κινηματογραφιστών. Το 2014 το Αναγνωστήριο Αγιάσου γιόρτασε τα 120 χρόνια του. Ο πολιτιστικός  φάρος της Λέσβου κόντρα σε όλες τις δυσκολίες συνεχίζει να είναι «ανέσπερο φως στο μετερίζι του λαϊκού πολιτισμού». Απώλεια, όχι μόνο για τη Λέσβο, ο θάνατος του Μπάμπη Αλατζά. Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ανακάλυψη δύο ποιημάτων της Σαπφούς , η Λέσβος στο προσκήνιο.
Στον τομέα του αθλητισμού η ολοκλήρωση του γηπέδου και οι πρώτοι αγώνες της Καλλονής στη Μυτιλήνη αποτελούν θετική εξέλιξη που όμως δεν έχει συνοδευτεί από αντίστοιχο αριθμό εισιτηρίων. Οι αριθμοί των εισιτηρίων (με εξαίρεση του αγώνες με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό) είναι απογοητευτικοί.  Καλή και η πορεία του Αιολικού που δείχνει να βρίσκει τον παλιό καλό του εαυτό. Απογοήτευση μεγάλη που η Μυτιλήνη δεν διαθέτει πλέον κολυμβητήριο. Το κολυμβητήριο στοιχειώνει.... σχέδια για νέο κολυμβητήριο ακούγονται.  Οι ευθύνες των προηγούμενων δημοτικών αρχών για αυτό το θέμα έχουν ξεχαστεί.... Ο θάνατος 35χρονου παίκτη του μπάσκετ  Στρατή Τραντάλη στο παρκέ του γηπέδου  συγκλόνισε τη φίλαθλη γνώμη της Λέσβου.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου γιόρτασε τα 30 του χρόνια! Πέρασαν κιόλας 30 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου και ... τους αγώνες μας για να μην ιδρυθεί Πανεπιστήμιο στη Μυτιλήνη. Εμείς τότε θέλαμε μόνο την Ακαδημία... Η Λέσβος έχει αγκαλιάσει πλέον το Πανεπιστήμιο και από την άλλη η προσφορά του Πανεπιστημίου σε πολλά θέματα είναι  αξιομνημόνευτη.  Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα προβλήματα εντάθηκαν. Περισσότερα κενά  εκπαιδευτικών στα σχολεία της Λέσβου, απουσία πόρων για συντήρηση.
Το 2014 κάναμε το περιβάλλον μας αν όχι χειρότερο σίγουρα όχι καλύτερο.... Οδός Ερμού Μυτιλήνης: Πολύπαθος ο πλέον κεντρικός δρόμος της πόλης μας. Τον …βιάζουν καθημερινά οδηγοί αλλά και οι δημοτικές αρχές που αδυνατούν να υλοποιήσουν τις όποιες αποφάσεις τους. Η Δημοτική Αρχή του Δ. Βουνάτσου την είχε πεζοδρομήσει 2-3 τρείς φορές. Για να δούμε ο Σπύρος Γαληνός θα καταφέρει κάτι;  Προκυμαία Μυτιλήνης: Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κώστας Κορδώνης προσπάθησε να βάλει τάξη στα «τσαντίρια» της προκυμαίας αλλά... η Χ. Καλογήρου  (από τη θέση της ΑΔΑ) και πολλοί άλλοι δεν τον άφησαν... Τα «τσαντίρια» πλέον δεν είναι μόνο στην προκυμαία... έχουν επεκταθεί και σε άλλα σημεία της πόλης.  Ελαιοτριβεία:  Ζήσαμε και φέτος το «ανέκδοτο» με τις προσωρινές άδειες λειτουργίας των ελαιοτριβείων. Ως πότε όμως; Το 2014 τελειώνει χωρίς έντονα καιρικά φαινόμενα στη Λέσβο. Βλέποντας όσα συμβαίνουν σε άλλες περιοχές καταλαβαίνουμε ότι τουλάχιστον είμαστε τυχεροί. Εξάλλου ακόμη οι πληγές από τη προηγούμενη θεομηνία που έπληξε τη Λέσβο είναι ακόμη ορατές.
Στα media υπήρξε μια μεγάλη αλλαγή για τη Λέσβο. Το 2014 μας έφερε τη Digea. Το ψηφιακό σήμα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του νησιού προσφέροντας καλύτερη εικόνα. Μια νέα εποχή έχει αρχίσει και με βάση όσα σχεδιάζονται θα δούμε αρκετές νέες υπηρεσίες και στην Ελλάδα.  Το 2014 έχει και δύο λουκέτα στο χώρο των media. Το κλείσιμο της  εφημερίδας  «Δημοκράτης Μυτιλήνης» και του τηλεοπτικού σταθμού «Αρχιπέλαγος».  Στο χώρο του διαδικτύου δύο νέες προσπάθειες ξεκίνησαν. Το Kalloninews.gr   (από το Θεόφιλο Μυζίκα) με νέα από το λεκανοπέδιο της Καλλονής και όλη τη Λέσβο και το Lesvostime.gr (από το δημοσιογράφο Γιώργο Μιχαηλάρη) ένα on line magazine  που φιλοδοξεί να δώσει κάτι νέο στο χώρο του διαδικτύου.
 
 
                                                         Λέσβος,   Πρόσωπα  2014                                                                        
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΥΝΑΤΣΟΣ Πρώτος Καλλικρατικός Δήμαρχος Λέσβου. Τον ονόμασε Κακοκράτη βάζοντας στόχο το σπάσιμο  του. Όχι μόνο δεν τα κατάφερε αλλά κατά τη διάρκεια των δημοτικών συμβουλίων διεξήχθησαν σκηνές απείρου κλάσεως . Δεν ξαναέθεσε υποψηφιότητα.  
 
 
 
 
ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣ Μπορεί  παρά τους χιλιάδες ψήφους να μη βγήκε βουλευτής το 2012 αλλά το 2014  αναδείχθηκε Δήμαρχος Λέσβου. Είχε απέναντι του το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,  τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον βουλευτή Νίκο Σηφουνάκη αλλά κατάφερε να «συσπειρώσει» γνωστά στελέχη της Ν.Δ. Τα πρώτα δείγματα γραφής του είναι θετικά.  
 
 
 
 
ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ Το τι τράβηξε μέχρι να μείνει η ομάδα του στη Σούπερ Λιγκ και μέχρι να ολοκληρωθεί το Γήπεδο Μυτιλήνης, δεν λέγεται. Κατάφερε όχι μόνο να γίνει το Γήπεδο αλλά να κρατηθεί η ομάδα σημειώνοντας ένα παγκόσμιο ρεκόρ! Να έχει δώσει όλους τους αγώνες της εκτός έδρας! Ο πρόεδρος της ΑΕΛ Καλλονής σε πείσμα της μιζέριας και της γκρίνιας των συμπατριωτών μας, συνεχίζει (ευτυχώς) το δικό του αγώνα
 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Άνοιξε πολιτικό γραφείο στη Μυτιλήνη και πάει φουλ για βουλευτής Λέσβου. Η μονομαχία του με τον έτερο διεκδικητή Παύλο Βογιατζή αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον!. Εντωμεταξύ «καθαρίζει» προβλήματα σαν το Γήπεδο Μυτιλήνης, τη Πύλη Πέτρας κλπ. 
 
 
 
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΥΛΗΣ Το δράμα ενός νεαρού ποδοσφαιριστή. Σε ηλικία μόλις 24 χρόνων ο Μυτιληνιός άσσος της ΑΕΚ ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τα γήπεδα για λόγους υγείας. Συγκίνηση απ΄ όλο το φίλαθλο κοινό της χώρας 
 
 
 
 
ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ. Ίσως η έκπληξη των εκλογών. Η πρώην βουλευτής της Ν.Δ.  επανήλθε δριμύτερη στο πολιτικό γίγνεσθαι του νησιού μας κερδίζοντας την Περιφέρεια βγάζοντας νοκ άουτ τον Γιακαλή. Τώρα έχει μπροστά της την μεγάλη πρόκληση που λέγεται ΕΣΠΑ. Θα τα καταφέρει; 
 
 
 
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΕΛΛΗΣ Ο καθηγητής του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης μαζί με 10 μαθητές του κέρδισαν το δεύτερο βραβείο και μάλιστα για προχωρημένους, από την επιστημονική επιτροπή του Διαγωνισμού «CanSat» της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA)!Η εκτόξευση του «Αρίσταρχου», του μικροδορυφόρου που κατασκεύασε η ερευνητική ομάδα, παρουσίασε προβλήματα στην εφαρμογή, ο σχεδιασμός όμως, η κατασκευή και η σύλληψη του πειράματος, απέσπασε τις καλύτερες κριτικές από επιστήμονες μεγάλου βεληνεκούς. 
 
 
ΠΑΠΑ-ΣΤΡΑΤΗΣ  Είναι εφημέριος στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κεράμι. Επικεφαλής της ΜΚΟ "ΑΓΚΑΛΙΑ" είναι ο καλός Σαμαρείτης των προσφύγων. Έχει ντύσει και ταΐσει πάνω από 4.500 άτομα τα τελευταία χρόνια. Συνεχίζει απτόητος το έργο του. ΠΑΠΑΣ με κεφαλαία γράμματα!
 
 
 
ΝΙΚΟΣ ΖΟΥΡΟΣ Με τις δραστηριότητες του στην Ελλάδα αλλά κυρίως στο εξωτερικό, ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας συνεχίζει ένα σπουδαίο έργο. Το Απολιθωμένο Δάσος να γίνει πόλος έλξης σε όλο το πλανήτη!
 
 
 
 
 
ΦΩΤΗΣ ΞΥΔΑΣ Λύση ανάγκης η υποψηφιότητα του πρώην πρέσβη στο Δήμο Λέσβου. Συσπείρωσε (!;) Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ σ΄ ένα αλλοπρόσαλλο ψηφοδέλτιο, είχε τη στήριξη του Χαράλαμπου Αθανασίου και του Νίκου Σηφουνάκη, πέρασε στο Β΄ Γύρο, τον Δήμο όμως δεν τον κέρδισε. Η παραίτηση του από το Δημοτικό Συμβούλιο δεν σημειώνετε στα θετικά του.
 
 
 
 
ΑΓΛΑΙΑ ΚΥΡΙΤΣΗ Ήρθε, είδε και απήλθε. Με τηλεοπτικές αλλά και αγωνιστικές περγαμηνές, η γνωστή παρουσιάστρια της ΝΕΤ, κατέβηκε στις Περιφερειακές εκλογές με φιλοδοξία και στόχο να περάσει τουλάχιστον στον Β΄ Γύρο. Δεν τα κατάφερε…
 
 
 
 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ Από τη θέση του προέδρου του ΕΚΑΒ έδωσε ότι μπορούσε προκειμένου να βοηθήσει το νησί του. «Προσπάθησε» να παραιτηθεί πριν κανά μήνα αλλά ο Υπουργός Υγείας τον απείλησε ότι δεν θα είναι υποψήφιος! Τελικά παραιτήθηκε ενόψει εκλογών! Θα μπορέσει να σπάσει το δίδυμο Αθανασίου Βογιατζή;   
 
 
 
 
 
ΑΝΤΡΙΟΥ ΧΟΝΓΚ Να κι ένας Μαλτέζος στη λίστα μας! Ο τερματοφύλακας της ΑΕΛ Καλλονής με τις αποκρούσεις του όχι μόνο εντυπωσιάζει αλλά έχει δώσει σημαντικούς βαθμούς στην ομάδα. Και από τα γκολπόστ κατευθύνει την άμυνα. Σίγουρα ο MVP της ΑΕΛ Καλλονής στον Α΄ Γύρο.
 
 
 
ΝΙΚΗ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ. Επιτέλους ένα νέο πρόσωπο στο ΚΚΕ. Νέα, συμπαθητική και μορφωμένη, κατέβηκε στο στίβο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφήνοντας ελπίδες για μια ανάλογη συνέχεια. Ελπίζουμε το κόμμα να την αξιοποιήσει κατάλληλα.
 
 
 
 
 
 
                                                              Το Πρόσωπο της Χρονιάς                                                                   
Ρεκόρ στις αφίξεις προσφύγων στη Λέσβο. Οι καθημερινές αφίξεις έπαψαν να είναι είδηση. Υπήρξαν και ημέρες που ο αριθμός των προσφύγων ξεπέρασε τους 300».   Πρόσφυγας. Αναμφισβήτητα το πρόσωπο της χρονιάς για τη Λέσβο. Πόσες φορές είδαμε τη χρονιά που πέρασε το πρόσωπο του! Πρόσωπο όπου καθρεφτίζεται ο τρόμος, ο φόβος, η απόγνωση, αλλά και η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Έχοντας διασχίσει χιλιάδες χιλιόμετρα, φθάνουν στα παράλια της Τουρκίας όπου τα κυκλώματα των διακινητών τους περνούν απέναντι. Μια διακίνηση που ελλοχεύουν μια σειρά από κινδύνους ενώ δεκάδες μετανάστες έχουν καταλήξει στο βυθό του Αιγαίου! Τραγικές φιγούρες βέβαια τα παιδικά πρόσωπα. Είναι δράμα μικρά παιδιά να φεύγουν από την πατρίδα τους; Είναι δράμα οι άνθρωποι να ζουν με το φόβο του θανάτου και να αλλάζουν χώρα; Καταφατικές απαντήσεις. Το ένστικτο της επιβίωσης είναι ισχυρό. Φεύγεις για να σωθείς. Και το δράμα δεν έχει τέλος. Βλέπεις προορισμός δεν είναι ούτε η Λέσβος ούτε η Ελλάδα. Η χώρα μας είναι ο κόμβος για το ταξίδι προς την Ευρώπη.
Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια, «Χωριό του Όλοι Μαζί». Και μετά τι; Το ταξίδι – περιπέτεια θα συνεχιστεί... Θα τους μείνει το πέρασμα από τη Λέσβο... Θα μείνει για πάντα χαραγμένη η ματιά τους. 2014 και οι ιστορίες που κάποτε ακούγαμε για προσφυγιά τις βλέπουμε μπροστά μας. Μακάρι η κρίση να μας έχει κάνει πιο σοφούς και να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι και εμείς είμαστε υποψήφιοι «πρόσφυγες». Ίσως τελικά και εμείς ζούμε σε μια χώρα που έχει μείνει μόνο η σκιά της...
Φωτογραφία "γροθιά" από τη βύθιση λέμβου με μετανάστες στη Λέσβο - Νοέμβριος 2014. Το βλέμμα της γυναίκας λέει τα πάντα... και άντε εσύ τώρα να μιλήσεις για λαθρομετανάστες κτλ (φωτογραφία Γιώργος Παπαδόπουλος)
 
 
Τι διάβασαν περισσότερο οι αναγνώστες του Lesvosnews.net                                                                      
Για κάθε μήνα σας παρουσιάζουμε τα 12 πιο δημοφιλή θέματα της ιστοσελίδας μας. 12 Χ 12 λοιπόν  αναρτήσεις του Lesvosnews με τα περισσότερα "χτυπήματα". Επιλέξαμε να «ντύσουμε» τους μήνες με μερικές από τις καλύτερες φωτογραφίες που έχουν φιλοξενηθεί στην σελίδα μας στο facebook. (Δείτε τις λεζάντες τοποθετώντας το δείκτη επάνω στις φωτογραφίες - δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου gallery φωτο)
 

 

  • Επιμέλεια ανασκόπησης: Στράτος Σαλαβός / Γρηγόρης Δεϊλόγκος /  ©
  • Τεχνική στήριξη ιστοσελίδας: Μάριος Ιωαννίδης  / orion web 

Σας ευχαριστουμέ θερμά που και το 2014 μας δώσατε την πρώτη θέση στην επισκεψιμότητα των ιστοσελίδων της Λέσβου.

Καλή Χρονιά.

Μοιράσου το άρθρο!