Αγροτικά - Αλιεία

20/04/2016 - 16:43

Αναρτήθηκαν τα οριστικά δικαιώματα - Πληρωμές τη Μεγάλη Τρίτη - Εκδήλωση ΟΠΕΚΕΠΕ στη Μυτιλήνη

Μ

ε μεγάλη συμμετοχή και εξαιρετικό ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της  Γ.Γ. Αιγαίου η ενημερωτική εκδήλωση του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη νέα ΚΑΠ και την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης 2016.

Την παρουσίαση έκαναν τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ από την Αθήνα ο κ.  Γεώργιος Κέντρος, η κα Γεωργία Φούζα και ο κ. Γιάννης Ελευθεριάδης. Από το  γραφείο Μυτιλήνης  την ενημέρωση για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων έκανε ο κ. Ορέστης Μεταξάς.
 
Αρκετές οι ειδήσεις που προέκυψαν από την εκδήλωση.  Σε μια εποχή που η παραπληροφόρηση για τα θέματα των επιδοτήσεων έχει ξεπεράσει κάθε όριο η υπεύθυνη ενημέρωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι αν μη τι άλλο ένα θετικό βήμα.
 
Με βάση όσα έγιναν γνωστά από χθες το απόγευμα αναρτήθηκαν τα οριστικά δικαιώματα.  Οι παραγωγοί της Λέσβου μπορούν να επικοινωνούν με τις δύο πιστοποιημένες πύλες εισόδου ενιαίας ενίσχυσης ή από σήμερα το απόγευμα μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ. ( up date  δείτε τα δικαιώματά σας εδώ ). Όπως τόνισε ο κ. Κέντρος έχουν αντιμετωπιστεί τα περισσότερα προβλήματα  ενώ είναι άγνωστο ακόμη τι θα γίνει με τις περιπτώσεις που δεν έχουν αντιμετωπιστεί.  Αυτό θα το γνωρίζουν τις επόμενες ημέρες καθώς  μετά την ανάρτηση θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για τυχόν προβλήματα.  Υπενθυμίζουμε ότι τίτλος οριστικών δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης περιέχει τον οριστικό αριθμό των χορηγηθέντων δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, την οριστική κατανομή τους στις τρεις περιφέρειες  (βλέπε στη συνέχεια του άρθρου) καθώς και την οριστική μοναδιαία αξία τους για κάθε έτος από το 2015 ως το 2019 και είναι αυτός, που συνοδεύει τον δικαιούχο γεωργό, ως το έτος 2019.
 
Ακόμη η κα Φούζα ενημέρωση τη Μεγάλη Τρίτη θα είναι διαθέσιμα στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα χρήματα από το υπόλοιπο της επιδότησης.  Συγκεκριμένα  μετά και από την οριστικοποίηση των δικαιωμάτων ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει το υπόλοιπο της Ενιαίας (Βασικής) Ενίσχυσης και την Πράσινη Ενίσχυση. Ακόμη θα πληρωθεί κατά πάσα πιθανότητα και η στρεμματική ενίσχυση για τους ελαιώνες. Σχετικά με την πληρωμή της εξισωτικής του 2015 η κα Φούζα τόνισε ότι γίνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μεταφερθούν διαθέσιμα κονδύλια ώστε να εξασφαλιστεί το συντομότερο δυνατόν η πληρωμή. Υπενθυμίζουμε ότι το Δεκέμβριο του 2015 τα νησιά του Αιγαίου είχαν μείνει εκτός πληρωμών από λάθος στην κατανομή των κονδυλίων στο μέτρο της εξισωτικής αποζημίωσης. Τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ήταν σε θέση να δεσμευτούν για ημερομηνία πληρωμής της εξισωτικής αποζημίωσης.
 
Αυτό που τονίστηκε στην εκδήλωση είναι ότι από φέτος χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης. Και αυτό γιατί το σύστημα μετά την οριστικοποίηση της αίτησης ΔΕΝ θα ανοίξει ξανά και ΔΕΝ θα υπάρχει η δυνατότητα για να γίνει καμία διόρθωση. Τονίστηκε για άλλη μια φορά η ανάγκη να γίνει σωστή τοποθέτηση των αγροτεμαχίων και να δηλώνονται μόνο οι επιλέξιμες εκτάσεις ώστε να μην υπάρχουν κυρώσεις. Αυτό που επίσης αλλάζει είναι ότι κάθε ενοικιαζόμενο αγροτεμάχιο θα πρέπει να φέρει τον αριθμό ΑΤΑΚ από το Ε9 του ιδιοκτήτη. 
 
Οι παραγωγοί επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν σε ποια περιφέρεια δικαιωμάτων ανήκει το αγροτεμάχιο τους: 1) Περιφέρεια ΠΕ1, που περιλαμβάνει τις εκτάσεις βοσκότοπων 2) Περιφέρεια ΠΕ2, που περιλαμβάνει τις αρόσιμες εκτάσεις 3) Περιφέρεια ΠΕ3, που περιλαμβάνει τις εκτάσεις δενδρώνων και αμπελώνων από τις μόνιμες καλλιέργειες.  Αυτό έχει μεγάλη σημασία για την σωστή ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. 
 
Για το θέμα των βοσκοτόπων  ο κος Κέντρος απαντώντας σε ερώτηση δήλωσε ότι και φέτος θα εφαρμοστεί «τεχνική λύση» με την κατανομή βοσκοτόπων με βάση τις ανάγκες των κτηνοτρόφων και δεν θα υπάρχει πρόβλημα σχετικά με την κάλυψη όλων των κτηνότροφων του νησιού.
 
Σχετικά με τις μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων η εγκύκλιος θα εκδοθεί  τις επόμενες ημέρες και όπως τόνισε ο κος Μεταξάς από φέτος η αίτηση θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και δεν θα υπάρχει αποστολή φακέλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Στο συγκεκριμένο θέμα έχουν γίνει μια σειρά από παρεμβάσεις που απλοποιούν τη διαδικασία και αντιμετωπίζονται όλες οι περιπτώσεις.
 
Σχετικά με τη νέα προκήρυξη των Νέων Γεωργών η κα Φούζα ενημέρωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει η προδημοσίευση του προγράμματος και ο κάθε υποψήφιος θα έχει υποχρέωση να υποβάλλει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης 2016.
 
Ακολούθησε συζήτηση στην οποία τονίστηκαν τα προβλήματα των παρελθόντων ετών και το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τις πληρωμές στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.  Ο κος Κέντρος τόνισε ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια ώστε να δοθούν «τεχνικές λύσεις».  Δεν θέλησε όμως να δεσμευτεί ή να δώσει περισσότερες πληροφορίες.  Η κα Φούζα τόνισε από την πλευρά της την ανάγκη για σωστή αίτηση και συνεργασία παραγωγών και φορέων ενιαίας ενίσχυσης ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα τα λάθη από τις επικαλύψεις.
 

Μοιράσου το άρθρο!