Αγροτικά - Αλιεία

20/03/2015 - 07:38

Από το Πάσχα άνοδος στις τιμές ελαιολάδου

Ά

νοδο των τιμών παραγωγού στο ελαιόλαδο σε ένα περίπου μήνα από τώρα (την περίοδο του Πάσχα) αναμένουν οι εκπρόσωποι των περισσότερων ελαιουργικών ενώσεων της χώρας. Προπομπό των νέων τιμών όμως αναμένεται να αποτελέσει η περιοχή της Μεσσαράς στην Κρήτη όπου στις 23 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία για 100 τόνους. Επιπλέον σημαντικό ρόλο στην αγορά πρόκειται να παίξουν αργότερα οι πρώτες εκτιμήσεις για την ισπανική παραγωγή κατά τη νέα ελαιοκομική χρονιά 2015/2016. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης, Προϊστάμενος Εμπορίας του Α.Σ Μεσσαράς: στην δημοπρασία του Μαρτίου η τιμή αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 3,10 λεπτά το κιλό».

Κρήτη

Και προσθέτει»: «η Μεσσαρά καθυστερεί λίγο στη συγκομιδή σε σχέση με άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές. Για τον λόγο αυτό η συγκομιδή ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα. Οι τιμές παραγωγού μέχρι σήμερα κυμάνθηκαν από 2,95 έως 3,15 λεπτά το κιλό. Η παραγωγή μας σε σχέση με πέρσι ήταν πολύ καλύτερη τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά αλλά ολοκληρωμένη εικόνα για το ύψος της θα έχουμε στις αρχές Απριλίου».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρο της ΕΑΣ Ηρακλείου, κ. Ανδρέας Στρατάκης μας κάνει γνωστό ότι: «Η συγκομιδή ολοκληρώθηκε στο Ηράκλειο και όσες ποσότητες ελαιολάδου έχουν απομείνει απούλητες είναι στις αποθήκες των παραγωγών ενώ οι μεγάλες ποσότητες είναι στους ελαιουργούς. Αυτοί θα εκτιμήσουν πότε πρέπει να πουλήσουν. Η τιμή πάντως σήμερα κυμαίνεται στα 3,10 ευρώ το κιλό. Άνοδος της τιμής κατά την γνώμη μου θα υπάρξει μετά το Πάσχα. Φέτος η παραγωγή μας ξεπέρασε τους 50.000 τόνους στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου».

Λέσβος

Στην Λέσβο όπου μέχρι πρόσφατα οι τιμές παρέμεναν στα 2,80 λεπτά το κιλό τελικά ανέβηκαν κατά 20 λεπτά. Μιλώντας με τον διευθυντής της ΕΑΣ, κ. Στρατή Χατζηδημητρίου μας εξηγεί: «μετά τον διορισμό νέου Δ.Σ. από το πρωτοδικείο η Ένωση έδωσε νέα τιμή παραγωγού για το ελαιόλαδο η οποία από τα 2,80 ευρώ το κιλό αυξήθηκε στα 3 ευρώ το κιλό για το προϊόν τριών γραμμών οξύτητας. Ο “άσσος” (10 γραμμές οξύτητας) αγοράζεται στα 2,67 ευρώ το κιλό ενώ η τιμή για το βιομηχανικό ελαιόλαδο παραμένει στα 2,10 ευρώ το κιλό. Η συγκομιδή ολοκληρώθηκε σχεδόν και κυμαίνεται στους 8.000 τόνους περίπου.

Μεσσηνία - Λακωνία

Για τον ρόλο που θα παίξουν στην αγορά οι εκτιμήσεις για την επόμενη ελαιοκομική χρονιά στην Ισπανία κάνουν λόγο στον ΑγροΤύπο, ο κ. Κώστας Κατσούλης πρόεδρος ΕΑΣ Μεσσηνίας καθώς και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας, κ. Νίκος Προκοβάκης. Πρώτος ο κ. Κατσούλης μας αναφέρει: «η διακύμανση των τιμών το επόμενο διάστημα θα επηρεασθεί από τις εκτιμήσεις για την ισπανική παραγωγή την ελαιοκομική περίοδο 2015/2016 που συνήθως ανακοινώνονται τον Μάιο. Και προσθέτει: «Οι τιμές στην Μεσσηνία σήμερα κυμαίνονται στο 3,20 ευρώ το κιλό και αυτή είναι η τιμή που αγοράζει και η Ένωση», συμπληρώνει ο κ. Κατσούλης.

Για το θέμα ο κ. Νίκος Προκοβάκης συμπληρώνει: «οι τιμές κυμαίνονται στα 3,30 ευρώ το κιλό (με μια διακύμανση 5 – 6 λεπτά το κιλό ανάλογα με την ποιότητα). Χαμηλότερες είναι οι τιμές που αφορούν το προϊόν περιοχών που αντιμετώπισαν πρόβλημα από τον παγετό με αποτέλεσμα να επηρεαστούν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου που παρήχθη αλλά πρόκειται για μικρές ποσότητες που δεν ξεπερνούν τους 400 τόνους. Η αίσθηση που έχω πάντως είναι ότι η όποια άνοδος στις τιμές παραγωγού θα συμβεί μετά το Πάσχα. Όσον αφορά την ισπανική παραγωγή η οποία φέτος αναμένεται αυξημένη σίγουρα θα επηρεάσει τις τιμές στην διεθνή αγορά του προϊόντος. Επιπλέον, ακόμα δεν έχει καταγραφεί η αντίδραση του καταναλωτικού κοινού στις νέες τιμές αφού ακόμα η άνοδος των τιμών παραγωγού λόγω μειωμένης παραγωγής σε Ισπανία και Ιταλία δεν έχει… μεταφερθεί στις συσκευασίες που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ».




Χρήστος Διαμαντόπουλος/ agrotypos.gr

Μοιράσου το άρθρο!