Αγροτικά - Αλιεία

12/04/2016 - 10:01

Α.Τ.ΑΚ(τη) «επίθεση» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ !

yle="text-align: justify;">Εκδόθηκε χθες ο οδηγός για την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης 2016. Δυστυχώς για άλλη μια φορά η ανευθυνότητα της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και η γραφειοκρατική αντίληψη του ΟΠΕΚΕΠΕ θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα κυρίως στις περιοχές που δεν είναι ενταγμένες στο Εθνικό Κτηματολόγιο ή αντιμετωπίζουν προβλήματα με τίτλους ιδιοκτησίας.

Συγκεκριμένα με βάση τον οδηγό:

Για γεωργούς που δηλώνουν φυτικό κεφάλαιο (αγροτεμάχια) απαιτείται:

Η καταχώρηση του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου - Α.Τ.ΑΚ. τόσο για τα ιδιόκτητα όσο και για τα ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια είναι υποχρεωτική. Αν δεν καταχωρηθεί Α.Τ.ΑΚ. πρέπει να δηλωθεί ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου βάσει του οποίου πέρασε στην κατοχή του παραγωγού ένα αγροτεμάχιο και για αγορές που έχουν λάβει χώρα από τον Αύγουστο 2015 έως σήμερα, να σαρωθεί και επισυναφθεί το συμβόλαιο στην Ε.Α.Ε. 2016.

 

Αυτό όπως τονίζουν στο Lesvosnews.net φορείς που ασχολούνται με το ΟΣΔΕ θα δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα καθώς  είναι αδύνατον μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (έως 15/05/2016) να καταχωρηθούν οι αριθμοί ΑΤΑΚ για το σύνολο των αγροτεμαχίων. Εξάλλου αρκετοί  ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων στη Λέσβο είτε αρνούνται να δώσουν το Ε9 στον ενοικιαστή του αγροτεμαχίου είτε υπάρχουν αγροτεμάχια που δεν είναι δηλωμένα στο Ε9 και είναι σε «μπλεγμένο» ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Αυτό που για άλλη μια φορά προκαλεί εντύπωση είναι ο «σχεδιασμός» της τελευταίας στιγμής..... γιατί η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν φρόντισε να ενημερώσει εγκαίρως τους  γεωργούς ώστε να έχουν όλο το χρόνο να προετοιμαστούν και να επικοινωνήσουμε με τους ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων που μισθώνουν.

Κατά τ’  άλλα το μπάχαλο στη Λέσβο με την  «ευγενική χορηγία» του ΟΠΕΚΕΠΕ  έχει συνέχεια από το προηγούμενο έτος.... Έτσι όπως έχουμε πληροφορηθεί όλες οι ενστάσεις που είχαν γίνει για αλλαγή θέσης αγροτεμαχίων έχουν απορριφθεί.  Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ουσιαστικά αναγνωρίζει μόνο το αρχείο που τράβηξε τον Αύγουστο και... όλες οι διορθώσεις από τις πύλες εισόδου ΟΣΔΕ 2015 πήγαν χαμένες.... Εδώ αξίζει να τονιστεί ότι ακόμη και η προσκόμιση τοπογραφικών ΔΕΝ γίνεται δεκτή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ από τη στιγμή που το αγροτεμάχιο ήταν σε λάθος θέση! 

Η προσπάθεια που γίνεται είναι να βγάλουν πριν από το Πάσχα κουτσουρεμένη πληρωμή για το υπόλοιπο της Ενιαίας Ενίσχυσης. Όσο για την στρεμματική ενίσχυση (για τους ελαιώνες)  στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ μας ευχήθηκε «καλό καλοκαίρι»

 

Τέλος υπενθυμίζουμε ότι την Τρίτη 19 Απρίλιου και ώρα 19:00 ο ΟΠΕΚΕΠΕ καλεί σε ανοιχτή ενημερωτική  όλους τους ενδιαφερομένους (αγρότες, φορείς κτλ) στην Αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. (πρώην Υπουργείο Αιγαίου)

Μοιράσου το άρθρο!