Αγροτικά - Αλιεία

30/11/2015 - 06:29

Δημοσίευση ενημερωτικού οδηγού αποτελεσμάτων έργου ΑγροΕΤΑΚ

Την Πέμπτη 19/11/15 πραγματοποιήθηκε ημερίδα ενημέρωσης της παραγωγικής βάσης με τη συμμετοχή κτηνοτρόφων, κτηνιάτρων, γεωπόνων, τεχνολόγων ζωικής παραγωγής και φαρμακοποιών του νησιού στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Πρασκευή Λέσβου (ο χώρος παραχωρήθηκε ευγενικά από το Πολιστιστικό ϊδρυμα του Ομίλου Πειραιώς), με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου ΑγροΕΤΑΚ με τίτλο "Στρατηγική μελέτη νοσημάτων που μεταδίδονται από αρθρόποδα στο νησί της Λέσβου: Σπουδαιότητα και τρόποι αντιμετώπισης", το οποίο υλοποιήθηκε στο νησί κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

 

Το έργο αφορούσε στην επιζωοτιολογική διερεύνηση ασθενειών που μεταδίδονται από κρότωνες (τσιμπούρια) στην προβατοτροφία του νησιού, όπως επίσης και στην ταυτοποίηση παθογόνων, τα οποία εντοπίζονται απευθείας στους κρότωνες και αφορούν νοσήματα που μεταδίδονται σε άλλα παραγωγικά/οικόσιτα ζώα και τον άνθρωπο.

Το έργο υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Ελαιολάδου Μυτιλήνης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Η αρχική εισήγηση σχετικά με τους κρότωνες το κύκλο ζωής τους, τα νοσήματα που μεταδίδουν σε ζώα και άνθρωπο και την αποτελεσματική αντιμετώπιση τους σε παραγωγικά και οικόσιτα ζώα πραγματοποιήθηκε από την Δρ. Σμαράγδα Σωτηράκη (υπεύθυνη παρακολούθησης του έργου), τακτική ερευνήτρια/κτηνίατρο του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε παρουσίαση των αποτελεσμάτων/συμπερασμάτων του έργου που υλοποιήθηκε από τον ωφελούμενο του έργου Δρ. Αναστάσιο Σαράτση, στην πραγματοποίηση του οποίου συντέλεσαν τοπικοί κτηνίατροι, τεχνολόγοι ζωικής παραγωγής και 101 κτηνοτρόφοι ολόκληρου του νησιού.

Ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις ενώ στο τέλος διανεμήθηκε και ενημερωτικό εγχειρίδιο εφαρμογής με τα αποτελέσματα, συμπεράσματα και χρήσιμες συμβουλές, το οποίο και διανεμήθηκε στους παριστάμενους.

Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
egxeiridio efarmoghs.pdf 11.75 MB

Μοιράσου το άρθρο!