Αγροτικά - Αλιεία

03/06/2016 - 07:09

Ένα βήμα μπροστά:ανάλυση φύλλων δέντρου από το εργαστήριο της ΠΕΔ

Νέες υπηρεσίες εξαιρετικά ωφέλιμες για τους ελαιοπαραγωγούς και τους αγρότες μας, μπορεί να προσφέρει από τώρα και στο εξής το Εργαστήριο της ΠΕΔ.
Μέχρι πρότινος, η δραστηριότητα του εργαστηρίου περιοριζόταν στο νερό, ωστόσο πρόσφατα πρόσθεσε στο δυναμικό του τις αναλύσεις της θάλασσας, καθώς και τις εδαφολογικές αναλύσεις. Μάλιστα, ο «Δ» σε αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της 1ης Απριλίου, εξηγούσε τη σημασία των εδαφολογικών αναλύσεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν στο εργαστήρι της ΠΕΔ, καθώς δίνουν στον παραγωγό άμεσα την εικόνα των εδαφών του χωραφιού του, τις δυνατότητες και τις ανάγκες για εμπλουτισμό και καλλιέργεια.


Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Περιφερειακής Εταιρείας Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου Προκόπης Σινάνης, το εργαστήρι της ΠΕΔ προχωρά ένα βήμα παραπέρα με ανάλυση των φύλλων του δέντρου:
 

Η ανάλυση των φύλλων μπορεί να μας δώσει πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία του ίδιου του δέντρου, καθώς και τις εξειδικευμένες ανάγκες που μπορεί να έχει, προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοσή του σε παραγωγή καρπού.
Μερικές φορές, οι παραγωγοί προχωρούν σε λίπανση και εμπλουτισμό των εδαφών τους, ωστόσο δεν μπορούν να γνωρίζουν αν τα συστατικά αυτά απορροφώνται από το δέντρο. Η ανάλυση των φύλλων, μας δίνει ακριβέστατα την εικόνα της υγείας του φυτού και πλέον μπορεί ο αγρότης να παρέμβει στοχευμένα με τη βοήθεια και τη συμβουλή του γεωπόνου του.

 

Μαρία Χατζηγεωργίου / εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!