Αγροτικά - Αλιεία

09/01/2017 - 17:21

Eνημερωτική ομιλία με θέμα την ευλογιά των προβάτων από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής

yle="text-align: justify;">Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ανακοινώνεται ότι στην περιοχή της Γέρας τις τελευταίες 30 ημέρες έχουν παρουσιαστεί κρούσματα ευλογιάς του προβάτου σε 3 εκτροφές. Η ευλογιά των προβάτων είναι μία πολύ σοβαρή νόσος με μεγάλη μεταδοτικότητα και είναι νόσος υποχρεωτικής δήλωσης. 

Προκειμένου να ενημερωθούν οι κτηνοτρόφοι της Γέρας, αλλά και άλλων περιοχών του νησιού, για την ασθένεια της ευλογιάς, ώστε να προστατέψουν τα ζώα τους και να αποτραπεί η μετάδοσή της, η Κτηνιατρική Υπηρεσία οργανώνει ενημερωτική ομιλία με θέμα την Ευλογιά των προβάτων την Τρίτη 10 Ιανουαρίου και ώρα 18.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων Οδυσσέας Ελύτης στον Παπάδο της Γέρας. 
Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων να προσέλθουν, ώστε να ενημερωθούν. 
 
Επίσης η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ενημερώνει τους ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ότι από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), αποζημιώνεται το ζωικό κεφάλαιο από φυσικούς κινδύνους, αλλά και από ασθένειες σύμφωνα με τον αριθμ. 157501/27-7-2011 ( ΦΕΚ 1669 Β/27-7-2011) Καν. του ΕΛΓΑ. Οι συνήθεις  ασθένειες που εμφανίζονται στις εκμεταλλεύσεις τις Λέσβου, οι οποίες και αποτελούν την αιτία θανάτου για το μεγαλύτερο ποσοστό των θανόντων ζώων, είναι οι παρακάτω: 
Γαγγραινώδης μαστίτιδα των αιγών και των προβάτων, 
Λοιμώδης αγαλαξία των αιγών και των προβάτων, 
Παραφυματίωση των αιγών και των προβάτων, 
Προϊούσα πνευμονία των αιγών και των προβάτων, 
Λιστερίαση των αιγών και των προβάτων, 
Λοιμώδης πλευροπνευμονία των αιγών, 
Νόσος οιδήματος των αιγών, 
Γαγγραινώδης μαστίτιδα των βοοειδών, 
Κολιβακιλλική μαστίτιδα των βοοειδών,
 
Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται από τους κτηνοτρόφους προκειμένου να αποζημιωθούν όταν εντοπίζουν στην εκτροφή τους ένα ασθενές ή νεκρό ζώο είναι η εξής:
Να ενημερώνουν αμέσως τον κτηνίατρο της εκτροφής τους, ο οποίος θα κάνει τον κλινικό – επιδημιολογικό έλεγχο των ζώων της εκτροφής και τις απαραίτητες δειγματοληψίες από τα ζώντα ζώα ή νεκροψίες – νεκροτομές από τα νεκρά ζώα. Επίσης, το περιστατικό δηλώνεται στον τοπικό ανταποκριτή του ΕΛΓΑ.  
Τα δείγματα προσκομίζονται στην Κτηνιατρική Υπηρεσία, η οποία είναι σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τα Κτηνιατρικά Εργαστήρια και  αποστέλλονται στο κατάλληλο εργαστήριο για την εργαστηριακή εξέταση και τη διάγνωση της εκάστοτε ασθένειας.
Μετά τη λήψη του εργαστηριακού αποτελέσματος και την επιβεβαίωση της ασθένειας, ο κτηνοτρόφος λαμβάνει έγγραφη βεβαίωση από την Κτηνιατρική Υπηρεσία. Η βεβαίωση αυτή υποβάλλεται στον ΕΛΓΑ και είναι απαραίτητο δικαιολογητικό για την αποζημίωση των νεκρών ζώων.  
 
Για πληροφορίες ως προς την υλοποίηση και διεκπεραίωση της παραπάνω διαδικασίας οι κτηνοτρόφοι μπορούν να απευθύνονται στην Κτηνιατρική Υπηρεσία, Τμήμα Υγείας των Ζώων, τηλ: 2251047427, 2251042236 (Ε. Τσομπανέλλης).
 
 

Μοιράσου το άρθρο!