Αγροτικά - Αλιεία

22/01/2017 - 07:43

Για καρτέλ γάλακτος, καραντίνα, αλιεία και αποζημιώσεις, μίλησε ο Γ. Τσιρώνης με τους αγρότες στην Λέσβο

Για τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό χώρο της Λέσβου ενημερώθηκε κατά την επίσκεψη, που έκανε στις 19/1/2017, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης. Ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε στις ενέργειες του Υπουργείου για την επίσπευση των διαδικασιών για την απόδοση επιδοτήσεων στους αγρότες αλλά και για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από το υπουργείο σε συνεργασία με τους παραγωγούς για την αναγνωρισιμότητα των προϊόντων.

 
Καταγγελίες για καρτέλ γάλακτος
Οι εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών του κατήγγειλαν την ύπαρξη καρτέλ γάλακτος που μειώνει τις τιμές στο γάλα που πρέπει να παίρνει ο παραγωγός με αποτέλεσμα να εξανεμίζεται το εισόδημά του. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι η καταγγελία θα εξετασθεί και «αν διαπιστωθούν στρεβλώσεις στην αγορά , θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. «Αν υπάρχει καρτέλ πρέπει να το σπάσουμε», δήλωσε.
 
Καραντίνα
Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν μέτρα για την άρση της καραντίνας για τον καταρροϊκό πυρετό που έχει «τσακίσει» τον τομέα τους εδώ και πολλά χρόνια. Ο αναπληρωτής Υπουργός τους ενημέρωσε ότι αρμόδια αρχή είναι η κτηνιατρική υπηρεσία της περιφέρειας που πρέπει να κάνει τους ελέγχους και να στείλει στο υπουργείο το αρχείο εκείνο που απαιτείται για την άρση της καραντίνας.
 
Η συγκεκριμένη ωστόσο υπηρεσία δεν είχε ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία με αποτέλεσμα σήμερα να υποφέρει ένας ολόκληρος κλάδος.
 
Οι κτηνοτρόφοι πρότειναν στον Υπουργό και εκείνος δεσμεύθηκε να το υλοποιήσει αν δίνεται η δυνατότητα, να οριστεί «εποχή απαλλαγής καραντίνας» μέσα στο έτος, όπως προβλέπεται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό και συγκεκριμένα από Ιανουάριο μέχρι Μάιο, που δεν υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου από κουνούπι. Έτσι θα μπορούν να εμπορευτούν τα ζώα τους έξω από το νησί και να μη τα δίνουν «κοψοχρονιά» με τιμές που φτάνουν το ένα ευρώ το κιλό.
 
Πάντως αν δεν λυθούν τα προβλήματα στην κτηνιατρική υπηρεσία, η οποία χρειάζεται στελέχωση από κτηνιάτρους, ο κ. Τσιρώνης είπε ότι θα πρέπει να παραγγελθεί έλεγχος για το που δαπανώνται τα δημόσια χρήματα που απορροφά η υπηρεσία.
 
Αλιεία στον κόλπο Καλλονής
Ο σύλλογος αλιέων Λέσβου ζήτησε από τον Υπουργό μέτρα για να σταματήσει η υπεραλίευση του κόλπου και ένας αυστηρός έλεγχος και τήρηση της νομιμότητας στους δειγματοληπτικούς ελέγχους. «Είναι η πρώτη φορά που οι ίδιοι οι αλιείς , ζητούν περιορισμό της αλιείας», είπε ο κ. Τσιρώνης και τους συνεχάρη για το πραγματικό ενδιαφέρον τους να συνεχίσει να παράγει ο κόλπος σε βάθος χρόνου.
 
Ο σύλλογος αλιέων πρότεινε επίσης στον υπουργό να οριστούν ζώνες ασφαλείας για τα αλιεύματα, περιοχές δηλαδή με συγκεκριμένες συντεταγμένες, που να απαγορεύεται η αλιεία. Το μέτρο αυτό είχε εφαρμοστεί μέχρι πριν το 1982 με εξαιρετικά αποτελέσματα αυξάνοντας τα αλιεύματα του κόλπου. Ο υπουργός βρήκε εξαιρετική την πρόταση αυτή, ενώ τέθηκε και το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών και του έλεγχου που απαιτείται.
 
Αποζημιώσεις
Για τις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν από την κακοκαιρία, ο κύριος Τσιρώνης κληθείς να σχολιάσει κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου τις καθυστερήσεις του ΕΛΓΑ και τη μικρή βοήθεια που στο τέλος φτάνει στους αγρότες τόνισε ότι «θα γίνουν προσλήψεις στον ΕΛΓΑ για να πετύχουμε πληρωμή σε λίγους μήνες στους δικαιούχους».
 
 
 
agrotypos.gr

Μοιράσου το άρθρο!