Αγροτικά - Αλιεία

17/10/2016 - 18:31

H Βιώσιμη Γεωργία εξαπλώνεται στα νησιά του Αιγαίου

Π

ερισσότεροι από 80 κάτοικοι της Λέσβου, παρακολούθησαν την ημερίδα με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη» που πραγματοποίησαν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ) Αιγαίου και ο Δήμος Λέσβου το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, στην Αγία Παρασκευή Λέσβου.

 
Οι παρευρισκόμενοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι αγρότες, κτηνοτρόφοι, και γεωπόνοι, ήρθαν από διάφορες περιοχές της Λέσβου (Λισβόρι, Πολιχνίτο, Αγιάσο, Συκαμιά, Παράκοιλα). Στο τέλος της ημερίδας, οι παραγωγοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ομιλητές(1) και να ανταλλάξουν ιδέες για την καλλιέργεια των κτηνοτροφικών φυτών(2) καθώς και για τις βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, όπως τη χρήση της αμειψισποράς και ζιζανιοκτόνα χωρίς χημικά.
 
Η ημερίδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παραγωγοί της Λέσβου, η οποία μάλιστα διαθέτει επαρκή και κατάλληλη γη, μπορούν και πρέπει να αναζητήσουν λύση μεγάλου μέρους των προβλημάτων τους στην καλλιέργεια των κτηνοτροφικών φυτών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ομιλητής στην ημερίδα, κος Ιωάννης Χατζηγεωργίου, Επίκουρος Καθηγητής Εργαστηρίου Φυσιολογίας Θρέψης και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών: «η καλλιέργεια ψυχανθών είναι επιβεβλημένη πρακτική».
 
Όσον αφορά στην υποστήριξη που χρειάζονται οι παραγωγοί της Λέσβου για να στραφούν στα κτηνοτροφικά φυτά και τις βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, η κα Ραλλού Τσίγγου, Αντιπρόεδρος της Δ.Ε. του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου, ανακοίνωσε ότι το ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Αιγαίου σχεδιάζει επόμενες δράσεις που σκοπό έχουν να στηρίξουν τους παραγωγούς της Λέσβου αλλά και των άλλων νησιών του Αιγαίου.
 
Οι εκπαιδευτικές ημερίδες της Greenpeace πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της εκστρατείας για βιώσιμη γεωργία(3), προτείνοντας στροφή προς ένα πιο βιώσιμο γεωργικό μοντέλο με ήπιες πρακτικές που ωφελούν όχι μόνο τους ίδιους τους παραγωγούς, αλλά και την υγεία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.

Μοιράσου το άρθρο!