Αγροτικά - Αλιεία

04/04/2017 - 16:58

Η Λέσβος στο 7ο Festival Ελαιολάδου & Ελιάς - 31 επιχειρήσεις του νησιού έδωσαν γευστικό παρών...

Ο

λοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της Λέσβου στο “7ο Festival Ελαιολάδου & Ελιάς”, που διοργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας (Νέο Φάληρο, Αθήνα).

 

Την οργάνωση της συμμετοχής στο κορυφαίο εμπορικό γεγονός της χώρας για την ελαιοκομία, είχε αναλάβει ο Δήμος Λέσβου με τη συμπαράσταση και την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Λέσβου, της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (Ο.Λ.Σ.Α.) και της Λεσβιακής Παροικίας Αθηνών, ενώ μεγάλοι χορηγοί της αποστολής ήταν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες BLUE STAR FERRIES” και “HELLENIC SEAWAYS”.   

 

Το συντονισμό της όλης συμμετοχής – παρουσίας των ελαιοκομικών προϊόντων της Λέσβου είχε ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης και σύμβουλος marketing της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Λέσβου Πάνος Πίτσιος, ο οποίος εκπροσώπησε και το Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, ενώ την αποστολή του Δήμου Λέβου  πλαισίωσαν ο Πρόεδρος του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου Προκόπης Σινάνης, ο Σύμβουλος του Δημάρχου Δημήτρης Παραδέλλης και οι Δημήτρης Βόγκλης, Αλεξάνδρα Γαληνού. Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Λέσβου και του Προέδρου Βαγγέλη Μυρσινιά, παρευρέθηκε ο Αντιπρόεδρος Παρασκευάς Φραντζέσκος, εκ μέρους της Ο.Λ.Σ.Α. ο Πρόεδρος Νεκτάριος Βακάλης, η Βικτωρία Αγοραστού (Πρόεδρος Καλλονιατών Αττικής), η Μυτιληνιά chef Τζένη Παλαιολόγου και ο Νίκος Καρύδης (Αντιπρόεδρος Συλλόγου Ερεσιωτών Αθήνας), ενώ την Πρόεδρο της Λεσβιακής Παροικίας Αθηνών Καίτη Μεσσηνέζη, εκπροσώπησαν η Αντιπρόεδρος Νατάσσα Σαμαρέλλη και η Γεν. Γραμματέας Ειρήνη Βεκρή.

 

Στο περίπτερο της Λέσβου, φιλοξενήθηκαν με δικό τους ατομικό χώρο 31 τυποποιητικές και παραγωγικές επιχειρήσεις ελαιοκομίας, οι εκπρόσωποι των οποίων είχαν τη δυνατότητα να εκθέτουν προϊόντα, διαφημιστικά έντυπα και επιχειρησιακά banners, να διενεργούν γευσιγνωστικές δοκιμές – δειγματοδιανομές, να προβαίνουν σε άμεσες λιανικές πωλήσεις και να διαπραγματεύονται με τους εμπορικούς επισκέπτες της έκθεσης.    

 

Το εν λόγω festival – bazaar στόχευε απευθείας στους απλούς καταναλωτές – δυνητικούς αγοραστές και ιδιαίτερα αυτούς των νοτίων προαστίων του λεκανοπεδίου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και βαρύτητα στις λιανικές πωλήσεις προϊόντων ελαιοκομίας προς το ευρύ κοινό που το επισκέφθηκε, προκειμένου να βοηθηθούν οι μικρότερες παραγωγικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια και να κάνουν σταδιακά βήματα προς νέες αγορές. Για το λόγο αυτό, στο ενιαίο περίπτερο του Δήμου Λέσβου, συμμετείχαν για πρώτη φορά και αρκετές μικρές  επιχειρήσεις, που μέχρι σήμερα δεν είχαν δραστηριοποιηθεί εκτός των γεωγραφικών ορίων του νησιού. Οι επιχειρήσεις αυτές, είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με τη μεγάλη αγορά της Αθήνας και να θέσουν τις βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες στο λεκανοπέδιο της Αττικής.    

 

Το 50 τ.μ. stand της Λέσβου τίμησαν με την παρουσία τους, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, Έλληνες και ξένοι εμπορικοί  επισκέπτες – επαγγελματίες της εστίασης, χονδρέμποροι & λιανέμποροι ελαιοκομικών προϊόντων, εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι ελαιοκομίας και γαστρονομίας, καθηγητές – μελετητές του ελαιολάδου, γευσιγνώστες – chefs, καθώς και το πολυπληθές κοινό που επισκέφθηκε το festival.  

 

Στο festival συμμετείχαν πολλοί Δήμοι και Περιφέρειες απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ η Λέσβος είχε μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη παρουσία, αφού παράλληλα με την έκθεση των ελαιοκομικών τυποποιημένων προϊόντων του νησιού και τις άρτια οργανωμένες γευσιγνωστικές δοκιμές κοινού και εμπορικών αντιπροσώπων, καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου διεξαγόταν επίδειξη γαστρονομίας με θέμα “H κουζίνα που βασίζεται στο ελαιόλαδο της Λέσβου”.

 

Με φροντίδα του Ε.Ο.Σ.Σ. και υπό το γενικό συντονισμό – επιμέλεια του executive chef Θωμά Λαζανά, οι chefs Νικολέτα Γεωργοπούλου, Θεοδώρα Πήλιου, Γεωργία Αντωνάκου, Αργυρώ Φλώρου, Μαρία Κοντούλη και Θανάσης Παπαδόπουλος, πραγματοποιούσαν συνεχώς επιδείξεις ζωντανής μαγειρικής με την παρασκευή gourmet εδεσμάτων και “πιάτων”, με βάση το ελαιόλαδο.

 

Οι συνταγές, την παρασκευή των οποίων παρακολουθούσε με ενδιαφέρον και στη συνέχεια απολάμβανε γευστικά το κοινό, ήταν:

 

·         μπρουσκέτες με ελιές, λάδι και φέτα Λέσβου.  

·         καγιανά με φέτα και σάλτσα ντομάτα με θυμάρι,

·         λαδοτύρι σαγανάκι,  

·         γιουβέτσι με λουκάνικο, λαχανικά και τριμμένη γραβιέρα,

·         μακαρονάδα ναπολιτάν με φέτα Λέσβου,

·         ριζότο με λαχανικά και λαδοτύρι Μυτιλήνης,

·         σπετσοφάι με φέτα,

·         κριθαρότο με γραβιέρα,

·         σκραμπλ αυγών, με λουκάνικα και γραβιέρα,

·         “καπιράδα” (χωριάτικο ψωμί, με ελαιόλαδο, αλάτι και ρίγανη).  

 

Παράλληλα με την καθεαυτού έκθεση ελαιοκομικών προϊόντων, στο πλαίσιο του festival διοργανώθηκε και ο καθιερωμένος 5ος Διαγωνισμός Ελληνικών Εξαιρετικά Παρθένων Ελαιολάδων, στον οποίο με ευθύνη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, συμμετείχαν ανάμεσα σε πολλά ελληνικά ελαιόλαδα και ορισμένα ελαιόλαδα της Λέσβου, τα οποία όπως πάντα πρωταγωνίστησαν. Συγκεκριμένα, μετά από “τυφλές” δοκιμές εξειδικευμένων αξιολογητών – γευσιγνωστών, βραβεύτηκαν και θα μπορούν να φέρουν στη συσκευασία τους το σήμα του μεταλλίου που κατέκτησαν, τα ακόλουθα λεσβιακά ελαιόλαδα: α) ELEON” Μιχάλη Τζωρτζή: Χρυσό, ισχυρής έντασης φρουτώδους γεύσης, β) “ΕΙΡΗΝΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ”, Κωνσταντίνας Καλαμποκά: Ασημένιο, ισχυρής έντασης φρουτώδους γεύσης, γ) LESVOS GOLD” Ε.Α.Σ.Λ. & ΛΕΣΕΛ: Χάλκινο, ισχυρής έντασης φρουτώδους γεύσης, δ) LASIA” Γιάννη Βερβέρη: Χάλκινο, ισχυρής έντασης φρουτώδους γεύσης, ε) SAPFO” Χαράλαμπου Παπαδέλλη: Χρυσό, μεσαίας έντασης φρουτώδους γεύσης, και στ) OILON” Γιώργου Φραγκόπουλου: Ασημένιο, μεσαίας έντασης φρουτώδους γεύσης.   

 

Επ’ ευκαιρία του festival και λόγω των ημερών, πέραν της παρουσίασης των προϊόντων ελαιοκομίας, δόθηκε η δυνατότητα στους εκπροσώπους του Δήμου Λέσβου με τη δωρεάν παραχώρηση ιδιαίτερου stand, να παρουσιάσουν και να προωθήσουν στο πολυπληθές κοινό της έκθεσης, το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων του “Πάσχα 2017 … στη Μυτιλήνη”. 

 

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Αθήνας, το οποίο την τελευταία ημέρα του festival παρουσίασε ένα εξαίσιο χορευτικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς λεσβιακούς χορούς, που εντυπωσίασαν τους επισκέπτες της έκθεσης.  

 

Οι λεσβιακές επιχειρήσεις που έδωσαν δυναμικό παρών εντός του περιπτέρου του Δήμου Λέσβου, προωθώντας τα εξαιρετικά τους προϊόντα, ήταν (αλφαβητικά):        

 

1.      “ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ”: ΛΑΔΟΤΥΡΙ

 

2.      AEGEAN GOLD” K. PROTOULIS & CO G.P.: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ

 

3.      “ΑΙΓΕΑΣ” Μ. ΓΑΝΕΛΛΗΣ – Τ. ΧΩΝΑΚΗ Ο.Ε.:  ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ 

 

4.      “ΒΕΜΒΕΤΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ”: ΚΡΕΑΤΑ & ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤA ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ

 

5.      “ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΤΥΨΗΣ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ “ΣΤΥΨΗ”

 

6.      ELEON” & “OLVIA”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ, ΜΙΧΑΛΗ ΤΖΩΡΤΖΗ 

 

7.      “ΕΛΠΑ Α.Ε. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΑΡΙΣΒΑ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ “MYTILANA” & “CRYSTAL”

 

8.      “ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΕΣΒΟΥ” & “LESEL S.A.”: ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

 

9.      “ΕΠΤΑ ΒΟΥΝΑ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΧΑΤΖΕΛΗ 

 

10.  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ “ΑΛΧΗΜΕΙΑ”: ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ, ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑ

 

11.  “ΗΛΕΚΤΡΑ”: ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, ΜΑΡΩΣ ΒΑΤΗ 

 

12.  ISIS”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, ΙΓΝΑΤΗ  ΚΟΤΖΑΓΚΙΟΖΗ

 

13.  KTHMA ΦΩΤΗ”: ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

 

14.  LASIA”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΒΕΡΒΕΡΗ 

 

15.  “ΛΕΒΑ Α.Ε.”: ΕΛΙΕΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

 

16.  “ΛΕΣΒΙΑΚΑ ΟΡΗ” Δ. ΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗΣ – Ι. ΦΩΤΙΟΥ Ο.Ε.: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΕΣΒΟΥ “AEOLION”  

 

17.  “ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΓΗ”: ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΧΟΝΔΡΟΜΠΗΛΑ  

 

18.  “ΛΕΣΒΙΓΑΛ” ΑΦΟΙ Δ. ΡΟΔΟΥ Ο.Ε.: ΛΑΔΟΤΥΡΙ & ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  

 

19.  MAKARA GROVE”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΓΕΡΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΥΤΣΟΤΑΣΙΟΥ 

 

20.  “ΜΕΡΟΠΗ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΓΕΡΑΣ, ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

21.  “ΜΥΤΙΛΗΝΙΑ ΓΗ”: ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ & ΛΕΣΒΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗ 

 

22.  NISSOS” GREEK FOOD: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΛΕΣΒΟΥ

 

23.  ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΜΠΛΑΝΗ “SAPON”: ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ    

 

24.  OILON” OLIVE OIL: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΘΕΡΜΗΣ,  ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ   

 

25.  “OLEVE” FAMILY ESTATE & PRODUCTS: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΛΕΣΒΟΥ

 

26.  SAPFO”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΘΕΡΜΗΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΠΑΠΑΔΕΛΛΗ 

 

27.  “ΣΕΛΑΔΙ”: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ

 

28.  “ΣΟΥΣΑΜΛΗ Μ. Ο.Ε.”: ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ & ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΑΓΙΑΣΟΥ

 

29.  STALOS”: EXTRA ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΓΕΡΑΣ, ΙΩΑΝΝΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ   

 

30.  TERRA LESVIKA”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΟΡΔΑΝΟΥ 

 

31.  “ΧΑΤΖΕΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ Α.Ε.”: ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ  

 

Ο εκπρόσωπος του Δήμου Λέσβου και του Δημάρχου Σπύρου Γαληνού στο “7ο Festival Ελαιολάδου & Ελιάς”, Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, δήλωσε για τη συμμετοχή της Λέσβου:

 

«Με δεδομένο ότι σήμερα δραστηριοποιούνται στη Λέσβο, περί τις 40 μικρές ή μικρομεσαίες τυποποιητικές επιχειρήσεις ελαιοκομίας (ελαιολάδου, ελιών, πάστας ελιάς, σάπωνος, κ.α.), που την καθιστούν μία από τις κορυφαίες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, ο Δήμος Λέσβου όφειλε να στηρίξει τις επιχειρήσεις αυτές και να δώσει δυναμικό παρόν στο σημαντικό αυτό εμπορικό γεγονός της χώρας. Η συνεχής παρουσία της Λέσβου, σε δράσεις σχετικές με την προώθηση των τοπικών αγροτικών παραδοσιακών προϊόντων, τόσο σε αγορές του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού είναι επιτακτική, ώστε να δοθούν κίνητρα και στις μικρότερες επιχειρήσεις, να προωθήσουν τα εκλεκτά τους προϊόντα και εκτός νησιού». 

Μοιράσου το άρθρο!