Αγροτικά - Αλιεία

14/11/2016 - 19:42

Κακή ελαιοκομική χρονιά στη Λέσβο - Προσπάθειες για αποζημίωση

yle="text-align: justify;">Οι απώλειες στη φετινή παραγωγή ελαιολάδου ξεπερνούν τις αρχικές εκτιμήσεις και από 15.000 τόνους που περίμενε το νησί, η παραγωγή θα πέσει κάτω από 8.000 τόνους όπως είπε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο αντιπεριφερειάρχης  αγροτικής πολιτικής Κώστας Αδαμίδης. Ανάλογη πτώση θα έχουν Σάμος και Χίος , για τη μεν Σάμο από 1000 τόνους που περίμενε τελικά υπολογίζεται στους 600 και για τη Χίο από 300 τόνους μόλις 100.

 
Όσον αφορά τους λόγους που οδήγησαν στη φετινή μείωση της παραγωγής έχουν ήδη αναλυθεί και οφείλονται σε πολλούς παράγοντες. Στην ανομβρία , σε καρπόπτωση και στην αναποτελεσματικότητα της δακοκτονίας που θα επηρεάσει και την ποιότητα του ελαιολάδου.
 
Αντιπροσωπεία από όλες τις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου θα μεταβεί τ στην Αθήνα προκειμένου να ζητηθεί να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για τις φετινές απώλειες.  Ωστόσο τα πράγματα δυσκολεύουν με τον  ισχύοντα  Κανονισμό του ΕΛΓΑ και  τις άλλες πηγές Κρατικών ενισχύσεων  για την  τεκμηρίωση αποζημιώσεων που πράγματι δικαιούνται οι ελαιοπαραγωγοί και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης έχει ήδη ζητήσει κλιμάκιο του ΕΛΓΑ να μεταβεί στα νησιά και να διαπιστώσει τη ζημιά.
 
Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ αποζημίωση των απωλειών μετά την καρπόδεση προβλέπεται εφόσον οι απώλειες ξεπερνούν το 50% της συνολικής παραγωγής. Κλιμάκιο ωστόσο δεν έχει μεταβεί στον ελαιώνα και η περίοδος της συλλογής του καρπού έχει ήδη ξεκινήσει. Οι αγρότες αναφέρουν ότι ο ΕΛΓΑ στο τέλος δεν αποζημιώνει και τα αιτήματα χάνονται πίσω από τον  δαιδαλώδη κανονισμό του. Έτσι η από την αντιπροσωπεία του Βορείου Αιγαίου θα επιδιωχθεί πολιτική λύση και δέσμευση για το θέμα. Όμως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα απουσιάζει στο εξωτερικό μέχρι τις 27 Νοεμβρίου και οι τοπικοί φορείς δε θέλουν να συναντήσουν τον διευθυντή του γραφείου του Υπουργού καθώς θα φύγουν με άδεια χέρια. Επιδιώκουν να συναντήσουν αν όχι τον Υπουργό, κάποιον υφυπουργό για να ενώ δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι το τέλος του μήνα αφού ο χρόνος πιέζει.
 
Παρέμβαση από το Σύνδεσμο Ελαιοτριβείων Λέσβου:
 

Μοιράσου το άρθρο!