Αγροτικά - Αλιεία

22/11/2014 - 17:15

Καταγγέλλει ΝΔ και ΟΠΕΚΕΠΕ ο Γιαζιτζόγλου. Απειλεί με αποκαλύψεις και ζητά διοικητικό έλεγχο

style="text-align: justify;">του Νίκου Μανάβη / εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ
 
Αστραψε και βρόντηξε χθες το πρωί ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου Αλέκος Γιαζιτζόγλου και κατηγόρησε τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως υπεύθυνο για τη μη πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης σε μερίδα παραγωγών της Λέσβου που κατέθεσαν τις αιτήσεις τους μέσω της ΕΑΣ Λέσβου.
Τόσο ο κ. Γιαζιτζόγλου όσο και ο διευθυντής του Τμήματος Επιδοτήσεων της ΕΑΣ Λέσβου Στρατής Κεφάλας δήλωσαν πως υπεύθυνος για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τους παραγωγούς, που είτε δεν πληρώθηκαν είτε πληρώθηκαν ένα μικρό μέρος των επιδοτήσεων που δικαιούνται, είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος δεν έκανε διοικητικό έλεγχο των αιτήσεων και των δικαιολογητικών που συνοδεύουν τις αιτήσεις αυτές.
Μάλιστα, ο κ. Γιαζιτζόγλου δήλωσε πως θα ζητήσει να έρθει κλιμάκιο του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λέσβο για να κάνει έλεγχο στις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για να διαπιστώσει την έκταση του προβλήματος.
Επίσης, δήλωσε πως, στην περίπτωση που δεν ανταποκριθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ στο αίτημα, θα ενημερώσει τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρότι γνωρίζει πως κάτι τέτοιο μπορεί να τινάξει στον αέρα όλες τις πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης για το 2014. Όμως δήλωσε πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην ενέργεια αυτή, διότι από τις 11 Νοεμβρίου βάλλεται η ΕΑΣ Λέσβου και ο ίδιος προσωπικά, χωρίς να ευθύνονται για το ό,τι έχει συμβεί.
Αναφερόμενος στην προχθεσινή ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Λέσβου της Ν.Δ., που κατηγορεί την ΕΑΣ Λέσβου ως υπεύθυνη για τη μη πληρωμή των επιδοτήσεων σε μερίδα των παραγωγών, ο κ. Γιαζιτζόγλου είπε πως είναι λανθασμένη και άδικη, γι’ αυτό θα πρέπει να ανακληθεί.
Η τοπική οργάνωση της ΝΔ επικαλούνταν πηγές του ΟΠΕΚΕΚΕ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Χθες το πρωί, ο κ. Γιαζιτζόγλου ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Λέσβου Στρατή Καραγεωργίου για τις διαστάσεις του θέματος.
Ακόμη, ανέφερε πως πρόθεσή του ήταν χθες το απόγευμα να ενημερώσει τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου για το θέμα, διότι πολλοί παραγωγοί από την ιδιαίτερη πατρίδα του υπουργού δεν πληρώθηκαν τις επιδοτήσεις, καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έκανε σωστούς ελέγχους.
Επίσης, χθες αναμένονταν να πάρουν θέση επί του προβλήματος οι εργαζόμενοι του τμήματος επιδοτήσεων της ΕΑΣ Λέσβου αλλά και το σωματείο των εργαζομένων της Ένωσης, σε μια προσπάθεια υπεράσπισης της ΕΑΣΛ από την κριτική της ΝΟΔΕ Λέσβου. Ως αργά χθες το απόγευμα, δεν είχαμε λάβει καμία ανακοίνωση.
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα δεν πρόκειται να κλείσει εδώ, καθώς τόσο οι δηλώσεις του κ. Γιαζιτζόγλου όσο και η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ δημιουργούν μείζον ζήτημα και αναμένεται να προκαλέσουν σειρά αντιδράσεων τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.
 
 
Τι ισχυρίζεται η ΕΑΣ Λέσβου
 
Οι κ. Γιαζιτζόγλου και Κεφάλας χθες ανέφεραν πως από τις 13.500 παραγωγούς που επέλεξαν να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα επιδότησης μέσω της ΕΑΣ Λέσβου προβλήματα αντιμετωπίζουν οι περίπου 2.000.
Σε άλλους δεν έχει καταβληθεί ούτε ευρώ και σε άλλους δεν έχει καταβληθεί μέρος της επιδότησης που δικαιούνται. Περίπου το ένα τρίτο των παραγωγών δεν πληρώθηκαν ή υπέστησαν περικοπές, επειδή τα βοσκοτόπια τους βρίσκονται σε εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως μη επιλέξιμες.
Ένα μεγάλο ποσοστό των παραγωγών δεν πληρώθηκε, επειδή έχουν πέσει θύματα επικαλύψεων. Δηλαδή, ενώ έχουν δηλωθεί σωστά τα δικά τους κτήματα, άλλοι παραγωγοί -που δεν διέθεταν επαρκείς εκτάσεις- δήλωσαν τα ίδια κτήματα.
Το αποτέλεσμα είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των κτημάτων να μην πληρωθούν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται.
Ένα σημαντικό μέρος των παραγωγών, που, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Γιαζιτζόγλου, δεν ξεπερνούν τα επτακόσια άτομα, έχουν πρόβλημα με τα ενοικιαστήρια. Η ΕΑΣ Λέσβου έλαβε 70.000 ενοικιαστήρια από τους παραγωγούς για να δικαιολογήσουν τις εκτάσεις που δήλωσαν.
Ένα μικρό μέρος αυτών των ενοικιαστηρίων, περίπου 4.300, φαίνεται πως αντιμετώπιζε προβλήματα, τα οποία εντοπίσθηκαν από την ΕΑΣ Λέσβου και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αντιμετώπισής τους.
Για παράδειγμα, υπάρχουν περιπτώσεις παραγωγών που τα ενοικιαστήριά τους δεν επαρκούν για να καλύψουν τις εκτάσεις που δηλώνουν.
Τα περισσότερα από τα παραπάνω προβλήματα μπορούν να αντιμετωπισθούν όταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ δώσει τη δυνατότητα στους διαχειριστές των αιτήσεων των παραγωγών να κάνουν διορθώσεις. Κάτι που ως χθες δεν είχε γίνει. Και αυτό γιατί υπάρχουν περιπτώσεις επικαλύψεων αγροκτημάτων που αφορούν μερικά τετραγωνικά μέτρα.
Ο κ. Γιαζιτζόγλου ισχυρίζεται πως πολλά από τα παραπάνω προβλήματα δε θα είχαν δημιουργηθεί αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε πραγματικούς διοικητικούς ελέγχους στις αιτήσεις των παραγωγών, καθώς έτσι θα αποδεικνύονταν πως κάποιοι έχουν δηλώσει εκτάσεις που δεν τους ανήκουν, με αποτέλεσμα να δημιουργούν πρόβλημα επικάλυψης στους πραγματικούς κατόχους των εκτάσεων. Επίσης, από τους διοικητικούς ελέγχους θα είχαν προκύψει ποιοι παραγωγοί έχουν καταθέσει ενοικιαστήρια που καλύπτουν τις δηλωμένες εκτάσεις και ποιοι όχι.
Επί της ουσίας, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου υποστηρίζει πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ το μόνο που έκανε ήταν να ελέγξει αν στην ηλεκτρονική αίτηση κάθε παραγωγού είχαν δηλωθεί τα αναγκαία δικαιολογητικά για να πληρωθεί η προκαταβολή, χωρίς να εξετάσει τι έγραφαν αυτά τα δικαιολογητικά, αν δηλαδή κάλυπταν τις δηλωμένες εκτάσεις ή όχι.
Κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο ότι θα συμβεί, από τη στιγμή που η κατάθεση των αιτήσεων και των δικαιολογητικών που απαιτούνταν ολοκληρώθηκε στα μέσα του Οκτωβρίου και η πληρωμή της προκαταβολής έγινε στις 11 Νοεμβρίου.

Μοιράσου το άρθρο!