Αγροτικά - Αλιεία

28/09/2018 - 05:45

O απίστευτος Γολγοθάς μιας οικογένειας από τη Γέρα - Θύμα λαθών και γραφειοκρατίας

trong>up date 2

Μετά την προβολή του θέματος και την παρουσία της κας Δήμητρας Κινικλή έξω από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου δόθηκε η υπόσχεση ότι τη Δευτέρα θα καταβληθεί ένα μέρος των χρημάτων. Μετά από αυτή την υπόσχεση η κα Δήμητρα αποχώρησε από την είσοδο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και αναμένει την υλοποίηση της υπόσχεσης.

 

up date

 Από σήμερα 28/09/2018  το πρωί η κα Δήμητρα Κινικλή ξεκίνησε απεργία πείνας έξω από τη Γενική  Γραμματεία Αιγαίου με αίτημα την άμεση πληρωμή της μετά από τόσα χρόνια ψεύτικων υποσχέσεων

 

αρχική ανάρτηση:

Ο προσωπικός Γολγοθάς της Δήμητρας Κινικλή και της οικογένειάς της που έχουν ... χαθεί σε έναν πρωτόγνωρο γραφειοκρατικό λαβύρινθο. Πώς από ένα λάθος της έκοψαν τις αγροτικές επιδοτήσεις  και καλείται, εδώ και τρία χρόνια, να ζήσει με "υπομονή" όπως της απαντάνε από την αρμόδια υπηρεσία  ( ΟΠΕΚΕΠΕ)

Η Δήμητρα Κινικλή είναι μια μητέρα 34 χρονών που έχει αποφασίσει να ζει με τον σύζυγό της στο χωριό Πέραμα της Λέσβου. Το ζευγάρι ζει τα τέσσερα παιδιά του, ηλικίας από 3,5 ως 15 χρονών από τα έσοδα των κτηνοτροφικών εργασιών, εδώ και τρία χρόνια όμως έχει χαθεί σε έναν γραφειοκρατικό λαβύρινθο που την έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση.

Όλα ξεκίνησαν το 2015 όταν με την αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής και από ένα λάθος του συστήματος κόπηκε η πληρωμή των επιδοτήσεων που ελάμβανε και αφορά τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους.
Ειδικότερα, η 34χρονη μητέρα κλήθηκε να καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα (για λογαριασμό του συζύγου της που είναι ο δικαιούχος)  ώστε να συνεχίσει να λαμβάνει τις αγροτικές επιδοτήσεις. Ωστόσο και προς μεγάλης της έκπληξη εμφανίστηκε ένα εσωτερικό πρόβλημα στο σύστημα του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) πετώντας 358 δικαιούχους εκτός λίστας.

Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε για ορισμένους εξ αυτών, όμως η Δήμητρα με τον σύζυγό της έμειναν ξανά εκτός συστήματος, με την αίτησή τους να μην παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου, ώστε να τους πιστωθούν τα χρήματα.

Έκτοτε ξεκίνησε ο προσωπικός της Γολγοθάς κάνοντας συχνά-πυκνά το δρομολόγιο Λέσβος-Αθήνα προκειμένου να βρει λύση.

«Άρχισα να αναρωτιέμαι γιατί δεν πληρωνόμαστε. Πήγα στο αρμόδιο γραφείο και η απάντηση ήταν “κάνε υπομονή”. Ήρθε το 2016 και άκουγα τα ίδια. Υπομονή, υπομονή. Οι υποχρεώσεις μας ωστόσο τρέχουν. Τα αγροτικά δάνεια, ο ΟΓΑ και οι καθημερινές μας ανάγκες».

Κάπως έτσι πέρασαν τρια χρόνια. Η Δήμητρα με τον σύζυγό της και τα τέσσερα παιδιά τους, σε αυτό το διάστημα αναγκάστηκαν να φύγουν από το σπίτι που έμεναν καθώς δεν μπορούσαν πια να πληρώσουν το ενοίκιο. Αρκετά από τα πρόβατα που είχαν και από τα οποία ζουν, πέθαναν, καθώς δεν μπορούσαν να τους αγοράσουν ζωοτροφές. «Ποιος να σε εμπιστευτεί, όταν του λες να σου δώσει τροφές με πίστωση» σημειώνει με νόημα.

Βλέποντας 21 χρόνια δουλειάς να καταστρέφονται εξαιτίας ενός γραφειοκρατικού προβλήματος και αφού η ίδια η υπηρεσία παραδεχόταν πως η Δήμητρα και ο άντρας της δικαιούνται τις αγροτικές επιδοτήσεις, πήρε τα τέσσερα παιδιά της και με τη βοήθεια ενός συντοπίτη της που μπορούσε να τη φιλοξενήσει στο σπίτι του στην Αθήνα, πήγε ξανά στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον φάκελο των εγγράφων της ζητώντας να δει τον πρόεδρο. Απευθύνθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έσπασε τα τηλέφωνα. Κανένα όμως αποτέλεσμα.

«Δεν συγκινήθηκαν από τα δάκρυα μιας μάνας που αγωνίζεται στον τόπο της; Πού αποφάσισε να μη φύγει στο εξωτερικό; Πρέπει να ζητάω δανεικά και να έρχομαι να παρακαλάω με δάκρυα;»  είχε πει σε συνέντευξή της η Δήμητρα στο News 24/7.

Όπως η ίδια λέει πλέον επιβιώνει με τη βοήθεια ορισμένων συγχωριανών της, ενώ το καλοκαίρι αναγκάστηκε μετά τις κτηνοτροφικές δουλειές να δουλεύει σερβιτόρα, προκειμένου να μπορεί να πληρώσει κάποια από τα έξοδα. Παράλληλα, αποφάσισαν με τον σύζυγό της να βάλουν σε λοταρία ορισμένα από τα ζώα ώστε να βγάλουν κάποια χρήματα.

Τον Απρίλιο του 2018 βρέθηκε  ξανά στην Αθήνα, εκλιπαρώντας να βρεθεί λύση. Μαζί με τα τέσσερα ανήλικα παιδιά της, επισκέφθηκε τον ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς οι υποσχέσεις που είχε πάρει στα τέλη του 2017 μιλούσαν για καταβολή των χρημάτων τους πρώτους μήνες του 2018. Ούτε αυτές όμως τηρήθηκαν.

Στη συνάντηση που είχε με τους υπευθύνους, τους άκουσε να της υπόσχονται πώς θα δει τα χρήματα μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ο αρμόδιος αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιώργος Κέντρος.«Προφανώς είχε γίνει κάποιο μπέρδεμα. Έχει δίκιο που φωνάζει, δεν είναι απατεώνες. Ήταν ένα τεχνικό μπέρδεμα με τις οριστικοποιήσεις των αιτήσεων το 2015 που αφορούσαν κι άλλους παραγωγούς. Σαν διοίκηση προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα. Όμως η διαδικασία αυτή είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και πρέπει να γίνεται εμβόλιμα με τις πληρωμές που γίνονται συνεχώς στους 700.000 παραγωγούς» εξηγεί.

Όπως μάλιστα προσθέτει, δεν υπάρχει περίπτωση να μην πάρει τα χρήματα της, ωστόσο η διαδικασία των πληρωμών στο κοινοτικό σύστημα είναι πολύπλοκη και δεν είναι δυνατό να γίνει άμεσα. Από την πλευρά της, η Δήμητρα δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

«Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν αξιοπρεπώς στο σχολείο, να τρώνε. Εμείς ζούμε από αυτά τα χρήματα. Χάσαμε την αξιοπρέπειά μας» λέει απεγνωσμένη, ενώ έχει πλέον αποφασίσει πως θα μείνει μαζί με τα παιδιά της στην Αθήνα και θα επιδιώξει να συναντηθεί με όποιον χρειάζεται προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση.

 

Δείτε βίντεο από τη  εμφάνιση της κας Δήμητρας Κινικλή  στην εκπομπή "Ξυπνάμε Μαζί" του "Ε" τον Απρίλιο 2018.

Τότε της δόθηκαν υποσχέσεις από τη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ  για πληρωμή.... 6 μήνες πέρασαν και καμία πληρωμη!

Σήμερα η κα Δήμητρα έχοντας εξαντλήσει όλα τα όρια της υπομονής της ξεκινάει νέο αγώνα για τη λύση στο πρόβλημά της.

Μοιράσου το άρθρο!