Αγροτικά - Αλιεία

02/03/2016 - 10:37

Ο Αποστολού συνεχίζει να μας κοροϊδεύει....

Για ακόμα μια φορά ετέθη το θέμα της καταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης στα Νησιά του Αιγαίου, τα οποία ως γνωστόν αποκλείσθηκαν, λόγω έλλειψης ρευστότητας από τις πληρωμές που έλαβαν χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο. Απαντώντας γραπτώς, σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών από διάφορα κόμματα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου επικαλέστηκε την γνωστή πλέον αιτιολογία,  περί «εξάντλησης των ορίων του εγκεκριμένου χρηματοδοτικού Πίνακα από το ΠΑΑ της περιόδου 2007 - 2013». Όπως ενημέρωνε ο ΑγροΤύπος χθες, αυτή είναι μόνο μία από τις εκκρεμότητες του κράτους, καθώς για τον ίδιο λόγο έχει παγώσει και η καταβολή των Πρόωρων Συντάξεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.



Το ζήτημα είναι πλέον πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του κρατικού μηχανισμού ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις πληρωμές και να μπουν πάλι σε μια σειρά, χωρίς τις αρρυθμίες που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα. Πηγή που γνωρίζει καλά το θέμα ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι μέσα στον Μάρτιο το πράγματα θα επανέλθουν σε μία κανονικότητα, ωστόσο η συγκυρία είναι δύσκολη και γεγονός είναι ότι ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του, κάτι που διαπιστώνουμε στην καθημερινή μας επικοινωνία με τους παραγωγούς από το Αιγαίο και από όλη την Ελλάδα.


Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Λήμνου, κ. Δημήτρης Κράσσος είπε τα εξής: «Συνεχώς εντείνονται τα αιτήματα και τα ερωτήματα των παραγωγών σε εμάς. Συνεχώς γινόμαστε δέκτες αιτημάτων και παραπόνων από πολλούς παραγωγούς σχετικά με το θέμα της εξισωτικής σε μία περίοδο που είναι πάρα πολύ δύσκολη για τους ίδιους τους παραγωγούς, γιατί το εισόδημά τους είναι πιεσμένο. Οι παραγωγοί έπαιρναν την αποζημίωση αυτή κανονικά μέχρι πέρσι και έκαναν έναν προγραμματισμό.  Εδώ στην Λήμνο υπολογίζουμε τους δικαιούχους της εξισωτικής γύρω τους 500 και θα ήθελα να δώσω και μια επιπλέον διάσταση στο θέμα, καθώς από το σύνολο των δικαιούχων που σας ανέφερα, πάνω από 120 ταλαιπωρούνται με ενστάσεις γιατί δεν έχει γίνει σωστή διασταύρωση στοιχείων μεταξύ των Υπηρεσιών του κράτους και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί γίνεται αυτό, καθώς είναι η πρώτη χρονιά που υπάρχει σε αυτή την έκταση το φαινόμενο. Ως αποτέλεσμα, πάρα πολλοί παραγωγοί αναγκάζονται να κάνουν ενστάσεις εκεί που δεν θα έπρεπε, αναγκάζονται να μετακινηθούν από τα χωριά τους στις αστικές περιοχές για να πάρουν ενημερότητα, αναγκάζονται να πληρώσουν λογιστή και γενικώς δημιουργείται ένα θέμα εκ του μη όντος. Οι άνθρωποι θα δικαιωθούν στις ενστάσεις και θα τα πάρουν τα χρήματά τους , αναρωτιόμαστε όμως μήπως όλα αυτά έχουν κάποια σκοπιμότητα», συμπλήρωσε ο κ. Κράσσος.

Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλη Αποστόλου στην ερώτηση Βουλευτών για την καθυστέρηση καταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης στους παραγωγούς των Νησιών του Αιγαίου

 

agrotypos.gr

Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
Απάντηση Υπουργού 370.9 KB

Μοιράσου το άρθρο!