Αγροτικά - Αλιεία

01/11/2017 - 09:41

Ποιος φταίει για την ευλογιά των προβάτων στη Λέσβο;

yle="text-align: justify;">Η ευλογιά των προβάτων που έχει χτυπήσει την κτηνοτροφία του νησιού μας είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί και υπάρχει πλέον το σοβαρό ενδεχόμενο να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.  Ας μην ξεχνάμε (για όσους δεν τον γνωρίζουν) ο πρώτος οικονομικός πυλώνας του νησιού μας δεν είναι ούτε ο τουρισμός ούτε η ελαιοπαραγωγή αλλά η κτηνοτροφία.


Ένα ερώτημα που υπάρχει στα χείλη όλων των κτηνοτροφών είναι ποιος φταίει για την εξάπλωση της ευλογιάς στη Λέσβο.
Ας δούμε τα 3 σενάρια για το πως μας ήρθε η ευλογιά στη Λέσβο
1.    Από την Τουρκία μιας και στη γειτονική χώρα υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και ως νησί έχουμε τακτικές επαφές με την  Τουρκία
2.    Από εισαγωγή ζωοτροφών στο νησί που ήρθαν από τον Έβρο (εκεί υπήρχαν και υπάρχουν κρούσματα)
3.    Από το μεμονωμένο κρούσμα ευλογιά που εμφανίστηκε στη Γέρα πριν από μερικούς μήνες και δεν υπήρξε η δέουσα προσοχή.
Αν  λάβουμε υπόψη ότι υγιή ζώα κολλάνε την ευλογιά  όταν έλθουν σε άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα αλλά και μετά από έμμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα ή προϊόντα (π.χ. εργαλεία, οχήματα, χόρτα, στρωμνή, μαλλί, δέρματα κ.λ.π. ) και ότι η ζωονόσος στην παρούσα φάση ξεκίνησε από περιοχή του Μανταμάδου τότε πιθανότερο σενάριο είναι το δεύτερο χωρίς να αποκλειστεί και το πρώτο.
Τα κρούσματα της ευλογιάς σε Μανταμάδο και Αγία Παρασκευή εμφανίστηκαν σε κτηνοτροφικές μονάδες που βόσκουν σε συγκεκριμένη περιοχή στα όρια των δύο χωριών.


Δυστυχώς δεν εκτιμηθήκαν σωστά τα πρώτα συμπτώματα εμφάνισης της ασθένειας από τους κτηνοτρόφους και υπήρξε καθυστέρηση στην ενημέρωση των υπηρεσιών της  Περιφέρειας.   Και το λάθος των κτηνοτρόφων συνεχίστηκε όταν η Περιφέρεια αναγκάστηκε από το Υπουργείο να  παγώσει τη διαδικασία κήρυξης του νησιού σε έκτακτη ανάγκη και έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Η στελέχωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας δεν βοηθάει στο μέτρο που πρέπει την αντιμετώπιση του προβλήματος.  Από την άλλη οι κτηνοτρόφοι ξέροντας ότι αν βρεθεί κρούσμα θα θανατωθεί όλο το κοπάδι τους (και θα αργήσουν οι αποζημιώσεις) προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους το πρόβλημα απομακρύνοντας τα ύποπτα ζώα... όμως η ζημιά έχει γίνει.
Από την άλλη υπάρχουν οι κτηνοτρόφοι της Δυτικής Λέσβου ( Άγρα, Μεσότοπος κτλ) που δίνουν το γάλα τους σε εταιρείες εκτός Λέσβου και η κήρυξη του νησιού σε έκτακτη ανάγκη τους πιέζει στα όρια της οικονομικής καταστροφής. Από την μία δεν μπορούν να πουλήσουν πλέον το γάλα τους (καθώς δεν επιτρέπονται οι πωλήσεις εκτός νησιού) και από την άλλη η παρούσα περίοδος είναι η εποχή των διαπραγματεύσεων για την τιμή του γάλακτος. Ο κάθενας μπορεί να σκεφθεί πόσο μπορούν να τους πιέσουν οι έμποροι...


Οι ανοησίες που έχουν γραφεί ότι αν τα πρόβατα ήταν εμβολιασμένα δεν θα είχαμε πρόβλημα δεν ισχύουν. Εμβόλιο για την ευλογιά – σε προληπτικό στάδιο – δεν υπάρχει.


Οι ευθύνες για την ευλογιά εντοπίζονται και στους κτηνοτρόφους και στο κρατικό μηχανισμό.
Οι κτηνοτρόφοι:
1.    Συνέχισαν τις μετακινήσεις των κοπαδιών τους είτε από άγνοια είτε με στόχο να «καλύψουν» ύποπτα ζώα
2.    Δεν ενημέρωσαν εγκαίρως τις αρμόδιες αρχές για το πρώτο κρούσμα και δεν απομονώθηκε εγκαίρως  η συγκεκριμένη μονάδα


Ο κρατικός μηχανισμός:
1.    Δεν αξιολογήθηκε σωστά το κρούσμα στη Γέρα. Ακόμη και αν αποδειχθεί άσχετο με τα υπόλοιπα κρούσματα δεν έγινε καμία προετοιμασία αντιμετώπισης νέων κρουσμάτων.
2.    Δεν δόθηκαν άμεσες απαντήσεις – λύσεις  από το Υπουργείο στα αιτήματα της Περιφέρειας για έκτακτο προσωπικό και λήψη μέτρων απολύμανσης στις περιοχές με τα κρούσματα.
3.    Δεν υπήρξε καμία δέσμευση του Υπουργείου για ΑΜΕΣΗ  ενίσχυση των κτηνοτρόφων ώστε να έχουν λόγο να δηλώνουν τα ύποπτα κρούσματα και να μην προσπαθούν να τα κρύψουν.


Η μορφή της κτηνοτροφίας στη Λέσβο – ποιμενική με την αξιοποίηση τεράστιων εκτάσεων για βόσκηση – βοηθάει στην εξάπλωση της συγκεκριμένης ζωονόσου.  Είναι κάτι που όσο κι αν θέλουμε δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε. Κάποια στιγμή θα μας  χτυπούσε την πόρτα και η ευλογιά. Το σημαντικό είναι να αντιμετωπίσεις την ευλογιά στο ξεκίνημά της.  Και αυτό θέλει σχέδιο και ετοιμότητα και ενημέρωση των κτηνοτρόφων.
Δυστυχώς τα νέα δεν είναι καλά.... πληροφορίες αναφέρουν για νέο κρούσμα στην Αγία Παρασκευή.
 

Διαβάστε επίσης:

 

Μοιράσου το άρθρο!