Αγροτικά - Αλιεία

11/03/2016 - 19:19

Πράσινο φως από τους ευρωβουλευτές για αφορολόγητο τυνησιακό ελαιόλαδο

Τ

ην εισαγωγή 70.000 τόνων αφορολόγητου ελαιόλαδου από την Τυνησία την περίοδο 2016-2017 υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές στην Ολομέλεια της Πέμπτης 10 Μαρτίου 2016, έχοντας προσθέσει στη νομοθεσία διασφαλίσεις για τους Ευρωπαίους παραγωγούς, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Οι διασφαλίσεις περιλαμβάνουν μια ενδιάμεση αξιολόγηση των επιπτώσεων των μέτρων, την αλλαγή τους εάν αποδειχθούν επιβλαβή, την παρακολούθηση των εισαγωγών από την αρχή μέχρι το τέλος της διαδικασίας, ενώ προβλέπεται και ο αποκλεισμός κάθε δυνατότητας περαιτέρω παράτασης των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης πέρα από τα δύο έτη.

Τα έκτακτα μέτρα εγκρίθηκαν με 500 ψήφους υπέρ, 107 κατά και 42 αποχές.

«Τα έκτακτα αυτά μέτρα θα βοηθήσουν την Τυνησία που αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες. Η αύξηση των εισαγωγών αφορολόγητου ελαιολάδου χωρίς την αύξηση της συνολικής ποσότητας που εισάγεται στην ΕΕ δεν θα αποσταθεροποιήσει την ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό που κρίνεται τώρα είναι η δημοκρατική μετάβαση της Τυνησίας η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα αλλά και για την ΕΕ», δήλωσε η εισηγήτρια Marielle de Sarnez (Φιλελεύθεροι, Γαλλία) μετά την ψηφοφορία.

Η εν λόγω ψηφοφορία έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας του Συμβουλίου να αποδεχθεί τα αιτήματα του Κοινοβουλίου για την προσθήκη επιπλέον εγγυήσεων για τους Ευρωπαίους παραγωγούς ελαιολάδου. Οι εγγυήσεις αυτές περιλαμβάνουν την ενδιάμεση αξιολόγηση των επιπτώσεων των μέτρων, τη δέσμευση για αλλαγή τους εάν αποδειχθεί ότι βλάπτουν τους Ευρωπαίους παραγωγούς ελαιολάδου, μια «ρήτρα παρακολούθησης» που θα διασφαλίσει ότι όλες οι ποσότητες ελαιολάδου στο πλαίσιο της ποσόστωσης έχουν παραχθεί εξ ολοκλήρου στην Τυνησία και εισάγονται απευθείας από τη χώρα αυτή, και τέλος τον αποκλεισμό κάθε δυνατότητας περαιτέρω παράτασης των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης πέρα από τα δύο έτη.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα έκτακτης ανάγκης εδώ.

 

Επόμενα βήματα

Το κείμενο μένει τώρα να εγκριθεί επισήμως από το Συμβούλιο. Θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, μόλις οι δύο συν-νομοθέτες το υπογράψουν κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Απριλίου.

 

Σε εξηγήσεις καλεί την κυβέρνηση ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, «για τη στάση της στην απόφαση της ΕΕ για νέες αδασμολόγητες εισαγωγές τυνησιακού ελαιολάδου, που θα πλήξουν τους Έλληνες ελαιοκαλλιεργητές». Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κ. Χουντής, αν και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ζητήσει με επιστολή του την καταψήφιση της πρότασης στο ευρωκοινοβούλιο από τους ευρωβουλευτές, η ίδια η κυβέρνηση την υπερψήφισε στο Συμβούλιο Υπουργών. Ως γνωστόν, στις 10 Μαρτίου υπερψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (με τη μορφή του επείγοντος), η πρόταση της Κομισιόν για επιπλέον αδασμολόγητη ετήσια ποσόστωση 35.000 τόνων τυνησιακού ελαιολάδου για 2 έτη (φτάνοντας στις 92.000 τόνους ετησίως), ως κίνηση αλληλεγγύης προς την Τυνησία για το πλήγμα που δέχτηκε από τρομοκρατικά χτυπήματα το 2015. Η πρόταση έφτασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την ομόφωνη έγκρισή της από το Συμβούλιο Υπουργών (Coreper-Μόνιμοι εκπρόσωποι των κρατών-μελών στην ΕΕ).

Σημειώνεται ότι, ο ίδιος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με επιστολή του προς τους ευρωβουλευτές, στις 30.11.2015, τους καλούσε, και σωστά, να καταψηφίσουν την εν λόγω πρόταση, κάτι που όντως συνέβη. Τόνιζε συγκεκριμένα μεταξύ άλλων: «Στην παρούσα φάση, βρίσκονται σε εξέλιξη στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι συζητήσεις σχετικά με την παραχώρηση πρόσθετης αδασμολόγητης ποσόστωσης 35.000 τόνων ελαιολάδου Τυνησίας, και μάλιστα χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες για τις ροές των εισαγωγών αυτών, που απειλούν τον κλάδο και το εισόδημα των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών… Επειδή στην Ελληνική Βουλή και στην ελληνική κοινωνία η συγκεκριμένη πρόταση φαίνεται να συναντά μεγάλες αντιδράσεις θα εκτιμούσα ιδιαίτερα, στις συζητήσεις αυτές, να λάβετε υπόψη την αναγκαιότητα προστασίας των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών και να την απορρίψετε».

Προκαλείται τελικά η απορία: Η ίδια η κυβέρνηση, δια των υπουργών της και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της στις Βρυξέλλες, πώς υπερασπίστηκε ουσιαστικά τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς; Οφείλει να δώσει εξηγήσεις στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, όπως και στο σύνολο του αγροτικού κόσμου, που, ούτως ή άλλως, πλήττεται βάναυσα από τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα θεσμών και κυβέρνησης. Με αφορμή τα ανωτέρω, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής δήλωσε σχετικά: «Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας τον μνημονιακό κατήφορο του «Ναι σε όλα», δέχθηκε και τον νέο Κανονισμό που πλήττει τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου και ιδιαίτερα τα συμφέροντα των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών. Η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου, που σημαίνει ότι υπήρχε και η σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, την εκθέτει ανεπανόρθωτα για υποκρισία και πολιτική απάτη: Από τη μία καλεί τους Έλληνες ευρωβουλευτές να καταψηφίσουν και την ίδια στιγμή, η ίδια σπεύδει να υπερψηφίσει, αποδεικνύοντας ότι είναι άφωνη, ανίκανη και αδύναμη να υπερασπιστεί στοιχειωδώς τα συμφέροντα της χώρας και του λαού της».

 

πηγη: agronews.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!