Αγροτικά - Αλιεία

22/04/2016 - 18:58

Πρόγραμμα Νέων Γεωργών: Ποσά ενίσχυσης από 19.500 ευρώ εώς 22.000 ευρώ

&n

bsp;

Υπομέτρο 6.1 «Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020

Πρόγραμμα Νέων Γεωργών 2016 Ποσά ενίσχυσης από 19.500 € έως 22.000 €

Η προκήρυξη του μέτρου προγραμματίζεται να γίνει από την Περιφέρεια μετά το καλοκαίρι 2016. Προσοχή όμως: Δικαιούχοι της προκήρυξης του μέτρου έτους 2016 είναι νέοι γεωργοί, ηλικίας κάτω των 40 ετών, που έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ τουλάχιστον για το έτος 2016 και οι οποίοι έχουν τις προϋποθέσεις να εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα επαγγελματίες γεωργοί ενώ αναλαμβάνουν τη δέσμευση να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ. Επιπλέον, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν γεωργική εκμετάλλευση με ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) 8.000 €. 

Ενδεικτικά παραδείγματα ελάχιστων απαιτήσεων  για  το ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητα

 

Περιγραφή
Ομάδας Προϊόντων
(Καν. 2015/220)

Συντελεστές Τυπικής Απόδοσης               (€ / στρέμμα ή ζώο)

Ελάχιστη έκταση σε στρέμματα   ή αριθμός ζώων

 

 

Σκληρό σιτάρι

32,4

247

Κηπευτικές καλλιέργειες μεγάλης έκτασης σε αγρό

752,5

11

Ελαιώνες που συνήθως παράγουν ελιές για λάδι

188,2

43

Αμπελώνες, οι οποίοι συνήθως παράγουν οίνους ποιότητας (ΠΟΠ, ΠΓΕ)

358,5

22,5

Μόνιμες καλλιέργειες σε θερμοκήπια

3.206,2

2,5

Θηλυκά βοοειδή ηλικίας ενός έτους και άνω αλλά κάτω των δύο ετών

619

13

Αρσενικά βοοειδή, ηλικίας δύο ετών και άνω

980

9

Λοιπές αγελάδες

351

23

Πρόβατα θηλυκά  αναπαραγωγής

93

87

Μέλισσες

74

109

(οι καλλιέργειες και τα ζώα που αναφέρονται στον πίνακα είναι ενδεικτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει όλες τις καλλιέργειες και ζώα)

Ασφαλώς και μπορεί να υπάρχει οποιοσδήποτε συνδυασμός καλλιεργειών ή ζώων ή καλλιεργειών και ζώων ώστε να επιτευχτεί το ελάχιστο μέγεθος δυναμικότητας 8.000 €

Η οικονομική ενίσχυση της πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών χορηγείται με τη μορφή κατ΄ αποκοπή ποσού ενίσχυσης για την πρώτη εγκατάστασή νέων γεωργών κατόπιν υποβολής και έγκρισης σχετικού επιχειρηματικού σχεδίου. Το ποσό ενίσχυσης καταβάλλεται  σε 2 δόσεις, με την 1η δόση (έως 70% του συνολικού ποσού ενίσχυσης) να καταβάλλεται με την απόφαση ένταξης και την τελευταία δόση να καταβάλλεται εντός 5 ετών από την ένταξη.

Για Νομό Λέσβου το ποσό ενίσχυσης είναι 19.500 € . Το ποσό αυτό αυξάνεται και διαμορφώνεται έως και 22.000 € για ζωική παραγωγική κατεύθυνση (στη μελλοντική κατάσταση) της εκμετάλλευσης.

 

Τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι: α) Ιδιόκτητα ή μισθωμένα ή συνδυασμός τους. β) Το ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι ιδιόκτητο και καταγεγραμμένο στα μητρώα και βιβλιάρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί στην Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης

 

 

Κριτήρια Επιλεξιμότητας Υποψηφίων

 

  • Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους
  • Είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών εφαρμογής
  • Οι νέοι γεωργοί αρχηγοί των γεωργικών εκμεταλλεύσεων έχουν εγκατασταθεί για πρώτη φορά, κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης.
  • Είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ)
  • Υποβάλλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο, με ελάχιστη διάρκεια υλοποίησης τα τρία (3) έτη και μέγιστη τα τέσσερα (4) έτη
  • Είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα για τα φυσικά πρόσωπα.

 

Σημαντική διαφορά σε σχέση με προηγούμενες προσκλήσεις Νέων Γεωργών είναι ότι οι δικαιούχοι δεν έχουν καμία δέσμευση να αυξήσουν το μέγεθος της εκμετάλλευσης μετά το πρώτο έτος εγκατάστασης και οι δεσμεύσεις τους ολοκληρώνονται αμέσως μετά την πληρωμή της δεύτερης δόσης εντός πενταετίας (δεν ισχύει δηλαδή η δέσμευση δεκαετίας που υπήρχε στις προηγούμενες προσκλήσεις).

Επίσης για πρώτη φορά είναι επιλέξιμα για ενίσχυση και νομικά πρόσωπα τα οποία ανήκουν κατά κύριο λόγο σε νέο γεωργό (ο νέος γεωργός μετέχει στο κεφάλαιο του νομικού προσώπου τουλάχιστον κατά 51%).

Βαθμολογία

Στη βαθμολογία πριμοδοτούνται, ενδεικτικά, οι κάτοχοι πτυχίου, οι άνεργοι (άνω του 1 έτους), τα άτομα με χαμηλό εισόδημα(έτος 2015), οι κάτοικοι με μικρό πληθυσμό(<2.500 κατοίκων), η ιδιοκτησία(ιδιόκτητες εκτάσεις ή/και ζωικό κεφάλαιο), η αρχική δυναμικότητα εισόδου στο πρόγραμμα, η μελλοντική βιολογική καλλιέργεια ή εκτροφή ενώ δίνεται έμφαση στην αιγοπροβατοτροφία, στην καλλιέργεια οπωροκηπευτικών και στην παραγωγή ζωοτροφών. Ελάχιστη βαθμολογία 45 μόρια (κλίμακα βαθμολογίας 100 μορίων).

 

Τονίζουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης 2016 έως 16 Μαΐου 2016.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 2251 0 28330

Γεω-Οικονομοτεχνικές Μελέτες

Αντωνίου - Δεϊλόγκος - Γατσής ΟΕ "αρω-ΓΗ"  Αλκαίου 14

 

Το Γραφείο μας αναλαμβάνει όχι μόνο τη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας του Νέου Γεωργού αλλά και τη σωστή προετοιμασία (σύνταξη μισθωτηρίων, μέτρηση αγροτεμαχίων με GPS, μεταβίβαση δικαιωμάτων σε περίπτωση που απαιτείται) για να υποβληθεί η δήλωση ΟΣΔΕ 2016. Για μας ο κάθε υποψήφιος Νέος Γεωργός είναι μια μοναδική περίπτωση και προσπαθούμε να προσφέρουμε πάντα τις καλύτερες υπηρεσίες με το μικρότερο δυνατό κόστος.

πηγη: aro-gi.com

Μοιράσου το άρθρο!