Αγροτικά - Αλιεία

02/04/2016 - 13:53

Πρωτοβουλίες-δράσεις από την Περιφερειακή Εταιρεία Ανάπτυξης Β.Αιγαίου - Στόχος η στήριξη της αγροτικής παραγωγής

Μία αξιόλογη προσπάθεια, με στόχο την ανάδειξη των αγροτικών μας προϊόντων και των ιδιαιτεροτήτων της Λεσβιακής γης, σε συνεργασία με τους αγρότες του νησιού μας και όχι μόνο, σχεδιάζει η Περιφερειακή Εταιρεία Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου, η οποία ετοιμάζεται να αξιοποιήσει τα εργαλεία της ΠΕΔ, όπως το εργαστήριο ελέγχου υδάτων.

 
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της εταιρείας Πρ. Σινάνης, η εταιρεία επεκτείνει πλέον τις δραστηριότητες του εργαστηρίου και στον έλεγχο των εδαφών, εκτός από τα ύδατα, με στόχο την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των εδαφών στα νησιά μας, καθώς και την εξυπηρέτηση των αγροτών και παραγωγών, οι οποίοι προκειμένου να κάνουν μια εδαφολογική ανάλυση απευθύνονται σε εργαστήρια  της Θεσσαλονίκης.
"Αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό το εργαστήριο ελέγχου υδάτων της ΜΕΛΕΤΕΔΚ και να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά του. Το προηγούμενο διάστημα εφοδιαστήκαμε με τα κατάλληλα μηχανήματα και με τη βοήθεια εξειδικευμένου χημικού θα είμαστε σε θέση να κάνουμε εδαφολογικές αναλύσεις. Το εργαστήριό μας είναι στη διάθεση κάθε παραγωγού, κάθε αγρότη, είτε Λέσβιου, είτε από άλλο νησί, που επιθυμεί να κάνει εδαφολογική ανάλυση. Οι τιμές μας θα είναι πολύ προσιτές και θεωρώ ότι θα επωφεληθούν πολλοί ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι πλέον δεν θα χρειάζεται ν' απευθύνονται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας για να κάνουν τις αναλύσεις.
Παράλληλα, στα άμεσα σχέδιά μας, είναι η συνεργασία της Π.Ε.Α. Β. Αιγαίου με το εργαστήριο ελαιολάδου, προκειμένου να γίνουν μελέτες των τοπικών ποικιλιών της Λέσβου και να αναδειχθεί η υπεραξία και η ποιότητα του προϊόντος. Θεωρώ ότι τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις αναλύσεις αυτές, θα αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία, ώστε το ελαιόλαδο της Λέσβου να αποκτήσει αποδεδειγμένα πλέον την αξία και τη θέση που δικαιούται ανάμεσα σε άλλα ομοειδή προϊόντα που παράγονται σε Ελλάδα και εξωτερικό. Λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, δεν μπορούμε να επενδύσουμε στις χαμηλές τιμές, μπορούμε, όμως, να επενδύσουμε στην ποιότητα του προϊόντος μας"
 
ΔΥΟ ΑΞΟΝΕΣ
Την ίδια ώρα, έχουμε έρθει σε επαφή με τα δυο μεγάλα Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας μας, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Προς το παρόν δεν έχουμε καταλήξει σε οριστική συμφωνία, ωστόσο στοχεύουμε σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά στην εδαφολογική μελέτη όλων των περιοχών της Λέσβου, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, προκειμένου αναλυτικά πλέον να έχουμε όλα τα στοιχεία που αφορούν τα εδάφη του νησιού μας και τα προϊόντα που εν δυνάμει μπορούν να ευδοκιμήσουν καλύτερα σε αυτά. Η μελέτη θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για τους παραγωγούς, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να επιλέξουν το καταλληλότερο προϊόν, για να καλλιεργήσουν ανάλογα με την περιοχή που ενδιαφέρονται.
 
Ο δεύτερος άξονας, αφορά στο ελαιόλαδο και στην ανάδειξη από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο μέσα από ειδική μελέτη, των φαρμακευτικών ιδιοτήτων των φαινολών. Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο ελαιόλαδο της Λέσβου είναι ιδιαίτερα ευεργετικές, ωστόσο δεν έχουμε ακριβή εικόνα για τις δυνατότητές τους. Με τη μελέτη θα αποκρυπτογραφήσουμε μία προς μία τις ιδιότητες, ώστε να γνωρίζουμε με ακρίβεια τις ωφέλειές τους.
 
Δεν αποκλείεται στο μέλλον να δημιουργήσουμε πειραματικά το δικό μας ελαιόλαδο, το οποίο φυσικά δεν θα πωλείται, αλλά θα αποτελεί πρότυπο λεσβιακού ελαιολάδου, που θα διαθέτει όλες τις ευεργεσίες τους προϊόντος. Σημαντικό ρόλο σ' αυτό θα παίξει το εργαστήριο στο Κάτω Τρίτος, με το οποίο επιθυμούμε να έχουμε μια καλή συνεργασία.
Για όλα τα παραπάνω, σκεφτόμαστε να αξιοποιήσουμε προγράμματα του ΕΣΠΑ που αναφέρονται σε καινοτόμες δράσεις, αλλά και τομεακά προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».
 
 
Μ. Χατζηγεωργίου / εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!