Αγροτικά - Αλιεία

25/11/2015 - 21:48

Πτώση τιμών ελαιολάδου - Νέες χαμηλότερες τιμές από την ΕΑΣ Λέσβου - Αναλυτικά οι τιμές αγοράς

Β

ουτιά στις τιμές ελαιολάδου μέσα σε λίγες ημέρες με βάση το νέο τιμοκατάλογο αγοράς ελαιολάδου που ανακοίνωσε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου. Στις νέες τιμές ο άσσος κατρακυλά στα 2,55 ευρώ από 2,80 ευρώ/κιλό που ήταν μέχρι την Τρίτη.

Η πτώση στις τιμές φθάνει έχει διακύμανση από 0,18 ευρώ / κιλό έως 0,30 ευρώ / κιλό.

Ο νέος τιμοκατάλογος τιμών έρχεται στην ουσία να επικυρώσει τις φήμες για πτώση τιμών του ελαιολάδου λόγω εισαγωγής ελαιολάδου από την Τυνησία. Μπορεί ο Υπουργός να διαψεύδει αλλά οι αγορές έχουν άλλη λογική. Πάντως μια τέτοια πτώση τιμών είναι σε αντίθεση με τη μειωμένη παραγωγή που υπάρχει στις ελαιοπαραγωγές χώρες.

Αναλυτικά οι τιμές  αγοράς ελαιολάσου από την ΕΑΣ Λέσβου στον πίνακα  που ακολουθεί καθώς και η διακύμανση του «άσσου» τα τελευταία δύο χρόνια.

 
 
Οι αγορές στην Ευρωπή
 
Αλλεπάλληλες υποτιμήσεις παρατηρούνται τις τελευταίες βδομάδες για το ισπανικό ελαιόλαδο, παρόλο που «δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι που να εξηγούν αυτή την τάση», υπογραμμίζεται στην ιστοσελίδα Agroinformacion.com.
 
Ενδεικτικό είναι ότι μόνο την τελευταία βδομάδα οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην ισπανική αγορά έπεσαν σε ποσοστό 8,30%, από τα 3,37 ευρώ το κιλό που ήταν στις 16 Νοεμβρίου, στα 3,09 ευρώ το κιλό που είναι τώρα (23 Νοεμβρίου).
 
«Οι υποτιμήσεις δεν έχουν νόημα», λένε οι Ισπανοί, καθώς μετά βίας υπήρχαν 180.000 τόνοι αποθέματα μέχρι να βγει το καινούργιο ελαιόλαδο του '15-'16. Σημειώνεται ότι την περσινή χρονιά τα αποθέματα έφταναν τους 500.000 τόνους. Επίσης, η παραγωγή φέτος δεν φαίνεται να είναι «καλή» εξαιτίας της έλλειψης βροχών και των υψηλών θερμοκρασιών.
 
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι μεγάλοι ισπανικοί εμπορικοί διανομείς ποντάρουν σε μία συνεχιζόμενη υποτίμηση και συνεχίζουν τη στρατηγική τους να μεταθέτουν τις αγορές στο μέλλον και πραγματοποιούν πράξεις για τις απολύτως αναγκαίες ποσότητες, με αποτέλεσμα να πιέζονται οι τιμές.
 
Για παράδειγμα, οι αγοραπωλησίες το διάστημα 6-12 Νοεμβρίου ήταν 3.816 τόνοι, ενώ μία βδομάδα αργότερα έπεσαν στους 2.875 τόνους, καταγράφοντας μείωση 24,7%.
 
Ακόμα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Oliveoiltimes.com, οι Ισπανοί καταναλωτές αγοράζουν λιγότερο ελαιόλαδο, έναντι των σπορέλαιων, και οι πτώσεις στις τιμές σημειώνονται και στην Ιταλία και στην Ελλάδα τις τελευταίες βδομάδες.
 
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην πτώση της ζήτησης για ελαιόλαδο στην ισπανική αγορά συνέβαλε και η μεγαλύτερη προσφορά φέτος από την Τυνησία.
 
Μάλιστα, οι ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το αδασμολόγητο ελαιόλαδο Τυνησίας.
 
 
--------------

 

Μοιράσου το άρθρο!