Αγροτικά - Αλιεία

25/11/2015 - 06:33

Συνάντηση χωρίς λύση για τα ελαιοτριβεία της Λέσβου

Στις 11 Νοεμβρίου, ημέρα  Τετάρτη, στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Τσιρώνη, αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων Λέσβου, μαζί με τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργο Πάλλη και τον συνεργάτη του, κ. Παν. Λαμπρόπουλο,  συναντήθηκε με την επιτροπή που διερευνά για δυστοκίες τη νομοθεσία τη σχετική με τη διαχείριση των Υγρών Αποβλήτων Ελαιοτριβείων (ΥΑΕ).  Στη συνάντηση συμμετείχαν πολιτικοί και διοικητικοί παράγοντες των Υπουργείων ΥΠΕΚΑ, ΥπΑΑΤ, Υπ Οικ. Ανάπτυξης &Τουρισμού (Γ.Γ. Βιομηχανίας). Συμμετείχε επίσης ο πρόεδρος των Μεσσηνίων ελαιοτριβέων, κ. Γιάννης Ηλιάδης και ο γνωστός από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, κ. Ηλίας Γιαννίρης, ως συνεργάτης του κ. Τσιρώνη. Τις εργασίες της συνάντησης συντόνιζε ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων, κ. Ιάκωβος Γκανούλης. Αντικείμενο υπήρξε το επίμαχο θέμα της διαχείρισης των ΥΑΕ. Ζητούμενο από τους ελαιοτριβείς ήταν η αναζήτηση, σε δύο άξονες, τρόπων για νομιμοποίηση της λειτουργίας των ελαιοτριβείων: α) με βάση συγκεκριμένες προτάσεις, που έχουν κατατεθεί, την απαλλαγή της νομοθεσίας από υπερβολές που την καθιστούν μη εφαρμόσιμη και β) με νομοθετική θέσπιση νέων μεθόδων διαχείρισης, εφικτών σε επίπεδο νησιωτικού ελαιοτριβείου.

Εντούτοις  η συζήτηση περιστράφηκε μόνο γύρω από το δεύτερο άξονα, με τον οποίο όπως διαφάνηκε είχε ασχοληθεί η επιτροπή. Ειδικότερα αναφέρθηκαν δύο κυρίως μέθοδοι διαχείρισης: η χώνευση των ΥΑΕ μαζί με υπολείμματα ελαιοκαλλιέργειας για παραγωγή εδαφοβελτιωτικού κομπόστ  σε κεντρική ή κεντρικές μονάδες και η διασπορά των ΥΑΕ στα ελαιοκτήματα (άρδευση - υδρολίπανση). Η αντιπροσωπεία του Συνδέσμου μας παρουσίασε τις δυσκολίες που ενέχει η εφαρμογή των δύο μεθόδων. Τουλάχιστον άμεσα. Και ειδικά για τη δεύτερη, ο μικρός κλήρος, η κακή ποιότητα του αγροτικού οδικού δικτύου και το έντονο ανάγλυφο Λέσβου δεν έπεισαν την αντιπροσωπεία ότι η μέθοδος μπορεί να έχει γενική εφαρμογή στο νησί. Διευκρινίστηκε επίσης ότι κάθε οικονομική επιβάρυνση θα επιβαρύνει τελικά τους παραγωγούς.

Η αντιπροσωπεία του Συνδέσμου μας κατέθεσε και πάλι την πρόταση, το ΥΠΕΚΑ να επιληφθεί επιστημονικού προγράμματος  ή να επεξεργαστεί δεδομένα του ΕΚΘΕ, προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση του Κόλπου της Γέρας και ο βαθμός ρυπάνσεώς του από ΥΑΕ. Ο κόλπος ως κλειστό σχετικά θαλάσσιο σύστημα, που δέχεται αιώνες τώρα ανελλιπώς τα ΥΑΕ των ελαιοτριβείων της περιοχής (σήμερα 17) αποτελεί αυστηρό μάρτυρα του πραγματικού μεγέθους του προβλήματος της όποιας ρύπανσης από ΥΑΕ. Τούτο, προκειμένου να ποσοτικοποιηθεί το πρόβλημα και να αποφευχθούν δαιμονοποιήσεις και υπερβολές που προκαλούν άσκοπα κόστη και ταλαιπωρία. Δυστυχώς  η πρόταση δεν έγινε δεκτή.

Σε συνέχεια της συνάντησης και αφού ο Σύνδεσμος έλαβε το κείμενο του πορίσματος της επιτροπής, συγκάλεσε γενική συνέλευση, την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, όπου συζητήθηκαν τα διαμειφθέντα στο ΥΠΕΚΑ και το περιεχόμενο του πορίσματος. Από τη συνέλευση προέκυψαν τα εξής:

  1. Επανεπιβεβαίωση της απαίτησης, ότι όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις προκύψουν πρέπει να προσφέρουν δυνατότητα επιλογών, που να καλύπτουν διαφορές μεγέθους ελαιοτριβείων και χωροθέτησης (πεδινό – ορεινό – νησιωτικό) και  να είναι αντίστοιχες με τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, ώστε να προστατεύουν το περιβάλλον, χωρίς να αποτρέπουν την παραγωγή και την τοπική κοινωνική ανάπτυξη που βασίζεται σ’ αυτή .
  2. Σκεπτικισμός για την εφαρμοσιμότητα της διασποράς των ΥΑΕ στα ελαιοκτήματα, που παρουσιάζει το ΥΠΕΚΑ ως λυσιτελή μέθοδο διαχείρισης των ΥΑΕ στη Λέσβο, τόσο για τους λόγους που αναφέρθηκαν, όσο κυρίως γιατί, ενώ εφαρμόζεται στην Ιταλία από το 1996 και στην Πορτογαλία από το 2000 χωρίς προεπεξεργασία των ΥΑΕ, η επιτροπή εισηγείται προεπεξεργασίες, φιλτραρίσματα, κ.λπ. πριν τη διασπορά, δηλαδή κοστοβόρες επιβαρύνσεις που κατ’ ανάγκη θα ανεβάσουν την αλεστική σε βάρος των παραγωγών.
  3. Διαμαρτυρία γιατί οι προτάσεις των ελαιοτριβέων της Λέσβου για συγκεκριμένες τροποποιήσεις διατάξεων της νομοθεσίας, που έχουν κατατεθεί από τον Δεκέμβρη του 2014, δεν απαντήθηκαν.
  4. Αίτημα προς το ΥΠΕΚΑ για γνωστοποίηση στον Σύνδεσμο του όποιου σχεδίου Υπουργικής Απόφασης σχετικής με τη διαχείριση ΥΑΕ και αδειοδότηση ελαιοτριβείου εκδοθεί , πριν αυτό υπογραφεί και οριστικοποιηθεί.
  5. Θερμές ευχαριστίες προς τον υπεύθυνο επί των αγροτικών θεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο, κ. Στρατή Νικολάου, για τις προσπάθειες που κατέβαλε και καταβάλλει, προς τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργο Πάλλη και τον συνεργάτη του  κ. Παν. Λαμπρόπουλο, που παραστάθηκαν στη συνάντηση ενισχύοντας με το λόγο τους την παρουσία μας εκεί, καθώς και προς τον κ. Ηλία Γιαννίρη για το ενδιαφέρον επιδεικνύει.

 

Μοιράσου το άρθρο!