Αγροτικά - Αλιεία

12/04/2013 - 16:11

Συνέδριο ελαιολάδου παρουσία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης - Υπόμνημα προτάσεων

Συνέδριο ελαιολάδου παρουσία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης - Υπόμνημα προτάσεων

Συνέδριο ελαιολάδου παρουσία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης - Υπόμνημα προτάσεων

Συνέδριο ελαιολάδου παρουσία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης - Υπόμνημα προτάσεων

yle="text-align: justify;">Παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Χαράλαμπου Αθανασίου και της Βουλευτή του Γερμανικού Κοινοβουλίου κ. Ανέτε Γκρόθ, που χαιρέτισαν τις εκδηλώσεις, ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι εργασίες του συνεδρίου «Προώθησης παραγωγής και εμπορίας Ελαιολάδου από τη Λέσβο», που πραγματοποιείται στο Πολύκεντρο «Οδυσσέας Ελύτης» στον Παπάδο της Γέρας.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, κήρυξε την έναρξη των εργασιών, τονίζοντας την επιτυχία της πρώτης αντίστοιχης εκδήλωσης πριν από λίγους μήνες στη Μυτιλήνη που στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και σαν αποτέλεσμα αυτού, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την διεξαγωγή δεύτερου συνεδρίου, αλλά και τις προοπτικές για μία μακρόπνοη συνεργασία των αγορών των νησιών μας με αυτές της Γερμανία. Άλλωστε όπως δήλωσε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης χαρακτηριστικά, «προσδοκούμε και ελπίζουμε να δώσουμε μια ώθηση στις εξαγωγές των ποιοτικών μας αγροτικών προϊόντων όπως το ελαιόλαδο. Αλλά προσδοκούμε το ίδιο να κάνουμε και με τα άλλα προϊόντα όπως τα μοναδικά τυροκομικά προϊόντα όλων των νησιών μας. Επιθυμούμε να επεκτείνουμε τις κοινές μας δράσεις και στα άλλα νησιά με τα ιδιαίτερα προϊόντα τους όπως τη μαστίχα της Χίου και με τον τουρισμό στη Σάμο».

Ο κ. Γιακαλής τονίζοντας τη σημασία αυτής της συνεργασίας που διανοίγεται το τελευταίο διάστημα, σχολίασε πως δίνεται η δυνατότητα διεξόδου σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία για τις τοπικές επιχειρήσεις. Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε στο γεγονός πως η οικονομία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα εξαιρετικά παραδοσιακά αγροτικά της προϊόντα και στον τουρισμό, μιλώντας παράλληλα για τις πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής επάνω σε αυτήν την ιδιαιτερότητα.

«Τα προβλήματα όμως ειδικά στον αγροτικό τομέα, είναι πολλά και τα μεγέθη των επιχειρήσεων μας μικρά. Η συνένωση των επιχειρηματικών δυνάμεων και η συνεργασία τους που μέχρι πρόσφατα ήταν ανύπαρκτη, με τον συντονισμό και την τεχνογνωσία της Περιφέρειας είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους μας και να μπορέσουμε να δούμε τα προϊόντα μας σε νέες αγορές, αλλά και για να ενισχύσουμε τη παρουσία μας και στις μεγάλες παραδοσιακές μας αγορές όπως η Γερμανική.

Στα πλαίσια αυτά ιδρύσαμε την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας μας που συμμετέχουν 40 εταιρίες, εκπροσωπώντας όλο το φάσμα του Αγροδιατροφικού Τομέα αλλά και τον τουριστικό κλάδο και την εστίαση. Διερευνούμε τις δυνατότητες εισόδου συντονισμένα σε νέες αγορές όπως η Ρωσική για παράδειγμα και υπάρχει κατ’  αρχήν θετικό κλίμα για επίτευξη συνεργασιών παρά τις δυσκολίες. Παράλληλα μετά από πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Λέσβου με το οποίο έχουμε στενή και εποικοδομητική συνεργασία - όπως και με τα άλλα Επιμελητήρια των Νησιών μας- συμμετέχουμε ως Αγροδιατροφική Σύμπραξη σε πρόγραμμα που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει προωθητικές ενέργειες μαζί με τις επιχειρήσεις του Επιμελητηρίου Κύπρου στην Ρωσική Αγορά».

Ωστόσο ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία και την παρουσία της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα μπορούσε να μη σταθεί στο φλέγον ζήτημα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που δεν είναι άλλο από τη λαθρομετανάστευση.

«Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στη λαθρομετανάστευση. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλουν οι Αρμόδιες Αρχές όπως το Λιμενικό και η Αστυνομία, κάθε μέρα αποβιβάζονται δεκάδες λαθρομετανάστες εδώ στη Λέσβο, αλλά και στα άλλα νησιά, όχι μόνο του Βορείου, αλλά και του Νοτίου Αιγαίου. Έχω τονίσει πολλάκις το τεράστιο οικονομικό κόστος της υποδοχής και περίθαλψης αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων. Με λύπη μου παρακολουθώ σήμερα ότι η συμβολική έστω παρουσία της FRONTEX που έδινε σε μας εδώ σ’ αυτήν την άκρη της Ευρώπης την αίσθηση ότι σ’ αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι δεν υπάρχει πια. Η δύναμη της FRONTEX έχει αποχωρήσει. Με άλλα λόγια οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί άνθρωποι που στοιβάζονται στα απέναντι παράλια μπορούν να συγκεντρώνονται και να περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία να περάσουν στην χώρα μας αγνοώντας το ότι βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, αλλά γνωρίζοντας ότι δεν διατρέχουν τον κίνδυνο να συλληφθούν πριν  αποπειραθούν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί και από τις πανομοιότυπες καταθέσεις όλων των λαθρομεταναστών στο Λιμενικό και στην Αστυνομία. Θα περίμενε κανείς ότι όταν οι Ηγέτες της Ευρώπης και των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών συναντούν την ηγεσία της γειτονικής χώρας θα θέτουν πρώτο - πρώτο αυτό το θέμα.».

Το συνέδριο χαιρέτισαν ακόμη ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτριος Βουνάτσος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θράσος Καλογρίδης και ο εκπρόσωπος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης κ. Κρίστοφερ Σουμάχερ, ενώ παρέστησαν ο Βουλευτής Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου κ. Σταύρος Δημηρούδης, ο Αντιδήμαρχος Γέρας και Ευεργέτουλα κ. Προκόπης Γυμνάγος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Βουνατσής, Κανλή, Πατερέλλης, Τεντόμας οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Κορδώνης, Ταξείδης, Τσακίρης, Αθανάσης ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Παναγιώτης Καπάρας, υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών αρχών καθώς και πολλοί παραγωγοί και επιχειρηματίες του αγροτικού κλάδου. 

 


 

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη στη Λέσβο, στα πλαίσια της συμμετοχής του στο συνέδριο Ελαιολάδου που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στον Παπάδο της Γέρας, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, συναντήθηκε μαζί του, συζητώντας για όλα τα ιδιαίτερα προβλήματα των νησιών του Βορείου Αιγαίου, στον αγροτικό τομέα.

Ο Περιφερειάρχης έχοντας ιεραρχήσει το προηγούμενο διάστημα τα ζητήματα Αγροτικής Πολιτικής που χρήζουν της προσοχής του Υπουργείου, κατέθεσε στον κ. Τσαυτάρη σχετικό Υπόμνημα με τα κυριότερα εξ αυτών.

 

Ειδικότερα το Υπόμνημα περιλάμβανε τα παρακάτω ζητήματα:

  • Υλοποίηση των Επενδυτικών Σχεδίων του μέτρου -121 κ΄123 (Σχέδια Βελτίωσης κ΄ μεταποίηση) Α) Επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης των σχεδίων τα οποία έχουν υποβληθεί το Σεπτέμβριο του 2011 για το μέτρο 121 και τον Ιανουάριο του 2012 για το 123. Β) Εξασφάλιση Πιστώσεων από το Τραπεζικό Σύστημα για την έκδοση Εγγυητικών Επιστολών αλλά και Δανείων έναντι της επιχορήγησης ή και για την ίδια συμμετοχή, έτσι ώστε να υπάρξει ρευστότητα για την υλοποίησή τους.
  • Διευκόλυνση στην έκδοση  αδειών λειτουργίας Κτηνοτροφικών Εγκαταστάσεων (αυτές που ανήκουν στην κατηγορία Α)
  • Συγκεκριμένες αποφάσεις για την οριστική λύση σε ότι αφορά στη διαχείριση Υγρών Αποβλήτων Ελαιοτριβείων και Τυροκομείων
  • Επιδότηση Μεταφοράς των παραγόμενων Αγροτικών Προϊόντων από τα νησιά μας (Βόρειο Αιγαίο) προς τις υπόλοιπες περιοχές
  • Επίσπευση διαδικασιών εκ μέρους του Υπουργείου της υπογραφής των οριστικών συμβάσεων των υποψηφίων δικαιούχων στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, για αιτήσεις που υποβλήθηκαν τέλος του 2011 και σαν πρώτο έτος πληρωμής θα έπρεπε να είναι το 2012.
  • Μικρά Σχέδια Βελτίωσης και Νέοι Γεωργοί Δύο μέτρα που οι Κτηνοτρόφοι περιμένουν να προκηρυχθούν. Υπήρξαν εξαγγελίες μέσω του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου σε συνάντηση με εκπροσώπους Φορέων. Ζητούμε άμεση επαναπροκήρυξη των μέτρων ώστε να υπάρξει καλύτερη απορρόφηση των Κοινοτικών Κονδυλίων.
  • Ενίσχυση των κονδυλίων για επιδότηση κυνηγιού των κουνελιών που καταστρέφουν τις καλλιέργειες σιτηρών στη Λήμνο.
  • Να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις για να προχωρήσει ο Αναδασμός στον Πρώην Δήμο Ατσικής στη Λήμνο.
  • Ενεργοποίηση του προγράμματος για τη διάλυση σκαφών, προκειμένου να ικανοποιηθούν αιτήματα αλιέων που ήδη έχουν κατατεθεί.
  • Αποζημίωση των αλιέων για τις καταστροφές που αντιμετωπίζουν τα δίχτυα τους από θαλάσσια θηλαστικά    (κατά κύριο λόγο δελφίνια)
  • Κατάθεση πρότασης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου για τις μαστιχοκαλλιέργειες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2012, που αφορά «Πρόγραμμα Αντικατάστασης Καμένων Μαστιχόδεντρων μέσω αγενούς πολλαπλασιασμού από επιλεγμένους και μοριακά ταξινομημένους κλώνους της Χίου».
  • Προώθηση των προτάσεων για εγγειοβελτιωτικά έργα στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που έχουν ήδη κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Μοιράσου το άρθρο!