Αγροτικά - Αλιεία

21/10/2017 - 05:25

Σύσκεψη για την ευλογιά στη Λέσβο - Τα μέτρα που αποφασίστηκαν

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ευλογιάς, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε συζήτηση για την εξέλιξη της νόσου, την πορεία υλοποίησης των μέτρων προστασίας που έχουν ληφθεί, το επίπεδο ενημέρωσης των Κτηνοτρόφων και γενικότερα για τη διαχείριση της ασθένειας. Τα μέλη ενημερώθηκαν για την επικείμενη επίσκεψη κλιμακίου υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) υπό τον Γενικό Διευθυντή Κτηνιατρικής κ. Θ. Αλεξανδρόπουλο και την ανάγκη διαμόρφωσης διεκδικητικού πλαισίου για την ανάταξη του Κτηνοτροφικού Κλάδου στη Λέσβο.

 

Ύστερα από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκε:

 

  • Η σύγκληση της Επιτροπής την Πέμπτη 19-10-2017, με πρόσκληση στους Συλλόγους Κυνηγών, Μελισσοκόμων, Περιπατητών (ΟΡΕΙΑΣ) για διαμόρφωση πλαισίου συνεργασίας.
  • Η αποστολή εγγράφου στον ΟΠΕΚΕΠΕ για αναβολή των ελέγχων μέχρι την άρση των περιοριστικών μέτρων.
  • Να υποβληθεί αίτημα για απόσπαση προσωπικού (επιστημονικού και εργατικού) από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου που υπάγεται στο ΥΠ.Α.Α.Τ. στην Κτηνιατρική Υπηρεσία, όσο διαρκεί η νόσος της ευλογιάς.
  • Να εξεταστούν από τις τεχνικές Υπηρεσίες Περιφέρειας και Δήμου σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία τα σημεία όπου θα κατασκευαστούν απολυμαντικοί τάφροι.

 

Η συνάντηση των μελών της Επιτροπής και των εκπροσώπων φορέων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19-10-2017. Εκπροσωπήθηκαν η μεν  Κυνηγετική Ομοσπονδία από τον κ. Ψαρρό Γεώργιο και την επιστημονική συνεργάτιδα της Ομοσπονδίας κα. Κόνσουλα Φώτο, ο Σύλλογος ΟΡΕΙΑΣ

από τον κ. Κουτλή Γεώργιο και ο Σύλλογος Μελισσοκόμων από τον κ. Ταξείδη Ευστράτιο.

 

Στη συνάντηση υπήρξε κοινή διάθεση να συμβάλλουν όλοι στην αντιμετώπιση της νόσου. Πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

 

  • Να δοθούν συντεταγμένες  πάνω σε χάρτη των μολυσμένων εκτροφών.
  • Να εκδοθεί φυλλάδιο οδηγιών που θα διανεμηθεί μαζί με τον χάρτη σε όλα   
  • τα μέλη των Συλλόγων.        
  • Να ενεργοποιηθούν οι  θηροφύλακες  για  εντοπισμό  παράνομων  μετακι-νήσεων ζώων και ζωϊκών υποπροϊόντων. 

 

Τέλος, η Επιτροπή καλεί όλες τις κοινωνικές ομάδες να αποφεύγουν το ατελεύτητο κυνήγι μαγισσών, να κυριαρχήσει η υπευθυνότητα σε λόγους και συμπεριφορές. Η συνεργασία όλων είναι προϋπόθεση για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της  ευλογιάς  και  να  περιοριστούν  οι  καταστροφικές συνέπειες.

Μοιράσου το άρθρο!