Αγροτικά - Αλιεία

09/10/2017 - 18:52

Τρέχουν για την ευλογιά προβάτων στη Λέσβο - Μέτρα και νέες συναντήσεις

trong>Συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως και για δεύτερη φορά η Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την αντιμετώπιση της ζωονόσου της ευλογιάς των προβάτων. 

 
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής ενημέρωσε για την εξέλιξη της ζωονόσου και εισηγήθηκε τα ακόλουθα:
 
Την απαγόρευση σφαγής αιγοπροβάτων με απόφαση την οποία θα εκδώσει το Τοπικό Κέντρο Ασθένειας για τη Νήσο Λέσβου τις επόμενες ημέρες.
 
Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής να κινηθούν άμεσα για τον προσδιορισμό των σημείων που θα τοποθετηθεί απολυμαντικός τάπητας σε πρώτη φάση και απολυμαντική εγκατάσταση σε δεύτερη φάση.
 
Ως βασικό μέτρο πρόληψης κρίνεται η ύπαρξη απολυμαντικής τάφρου στην είσοδο κάθε εκτροφής, όπως η νομοθεσία προβλέπει και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει ήδη εκδώσει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής.
 
Την ανάγκη τήρησης της απαγόρευσης μετακίνησης ζώων στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης και των υποπροϊόντων τους σε όλο το νησί. 
 
Την υποβολή αιτήματος από την ίδια τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής για κήρυξη έκτακτης ανάγκης, καθόσον τίθεται σε κίνδυνο το ζωικό κεφάλαιο με επιπτώσεις στην κτηνοτροφία και κατ’ επέκταση στην αγροτική οικονομία της Λέσβου.
 
Η Επιτροπή εκτιμώντας την κατάσταση και για την υλοποίηση των μέτρων τα οποία ομόφωνα υιοθετεί, συγκαλεί: 
 
1. Διευρυμένη συνάντηση εργασίας την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου και ώρα 09:15 το πρωί στην Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων: Του Δήμου Λέσβου, του Λιμενικού Ταμείου, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και των κτηνοτρόφων των πληγεισών περιοχών Αγίας Παρασκευής και Μανταμάδου.
 
2. Συνάντηση με εκπροσώπους όλων των Αγροτικών Συνεταιρισμών της Λέσβου και των Κτηνιάτρων (ιδιωτών και εκτροφής), την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στις 21:00 στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Καλλονής.
 

Μοιράσου το άρθρο!