Αγροτικά - Αλιεία

05/10/2015 - 11:16

«Βιολογικός πανικός» στη Λέσβο

Ε

ντύπωση προκαλεί σημερινό δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας στη Λέσβο (Τα ΝΕΑ της Λέσβου / Στρατής Σαμιώτης) σύμφωνα με το οποίο οι βιοκαλλιεργητές στη Λέσβο θα επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν εισπράξει στα πλαίσια του μέτρου της Βιολογικής Γεωργίας.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακάλυψε ότι θα έπρεπε να έχει «κουτσουρέψει» τις πληρωμές του 2012 και πολλοί δικαιούχοι καλούνται να επιστρέψουν χρήματα.

Ευτυχώς όμως η αλήθεια είναι διαφορετική....

Σχετικά με τη 2ετη παράταση της Βιολογικής Γεωργίας υπήρξε πρόβλημα με τον υπολογισμό των κυρώσεων  σχετικά με τον χωρικό έλεγχο των ελαιοκτήματων. Στην πρώτη πληρωμή του 2012 το σύστημα υπολογισμού πληρωμών δεν είχε επιβάλει κυρώσεις ενώ στη δεύτερη πληρωμή το σύστημα υπολογίζει τις κυρώσεις με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορές στον υπολογισμό της πληρωμής.  Σε σύνολο 400 περίπου βιοκαλλιεργητών  καλούνται να επιστέψουν μικροποσά (έως 50 ευρώ) περίπου 35 άτομα.  Μόνο 5 άτομα καλούνται να επιστέψουν ποσά που υπερβαίνουν τα 1000 ευρώ.

Σχετικά με τη νέα 5ετία  σε σύνολο περίπου 1000 βιοκαλλιεργητών μόνο 5 άτομα θα επιστρέψουν χρήματα για άλλους λόγους που δεν έχουν σχέση με το χωρικό έλεγχο.

Επομένως σε ένα σύνολο 1500 περίπου ατόμων μόνο 10 άτομα μπορούμε να δεχτούμε ότι με τα σημερινά δεδομένα αντιμετωπίζουν σοβαρό θέμα με επιστροφές χρημάτων.

Το ερώτημα που υπάρχει είναι γιατί να δημιουργούνται εντυπώσεις (και πανικός)  από ένα τέτοιο δημοσίευμα;

Ασφαλώς και τα προβλήματα που υπάρχουν στο θέμα της Βιολογικής Γεωργίας είναι τεράστια αφού οι πληρωμές έχουν καθυστερήσει 3 χρόνια. Τα προβλήματα είναι πολλά και σίγουρα πρέπει να εξεταστεί το θέμα σε βάθος.  Δεν μπορούμε όμως  να δημιουργούμε τέτοιες ανησυχίες σε βιοκαλλιεργητές που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να παραμείνουν στο μέτρο της Βιολογικής Γεωργίας.

Τέλος αξίζει να τονιστεί ότι όλα αυτά με τις επιστροφές χρημάτων δεν είναι επίσημα καθώς η εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν τρέχει προς το παρόν «αρνητικές πληρωμές» για επιστροφή χρημάτων.

Τα στελέχη της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και καθημερινά ενημερώνουν Υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ για τα προβλήματα που υπάρχουν.

 

Δεϊλόγκος Γρηγόρης

Γεωπόνος - Σύμβουλος Βιολογικής Γεωργίας

Μοιράσου το άρθρο!