Αγροτικά - Αλιεία

10/04/2014 - 14:39

Ξεκίνησαν οι σφαγές

trong>Δέκα ημέρες μας χωρίζουν από το Πάσχα και ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία στην αγορά, προκειμένου να εφοδιαστούν σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία με τα απαραίτητα αμνοερίφια για να καλυφθούν οι ανάγκες για το γιορτινό τραπέζι.
Από χθες άρχισαν οι σφαγές των ντόπιων αμνοεριφίων στα δύο ιδιωτικά σφαγεία του νησιού, στο σφαγείο Σελάχα και στο σφαγείο της Ερεσού, ενώ τις επόμενες ημέρες ακολουθούν οι σφαγές και στα δημοτικά σφαγεία Σκοπέλου Σκαλοχωρίου και Μανταμάδου.


50.000 ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΑ
Όπως αναφέρει ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λέσβου, Μιχάλης Σαξαμάνογλου, η διαδικασία της σφαγής των αμνοεριφίων αναμένεται να διαρκέσει το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη. Τόνισε δε, πως σε κάθε σφαγείο θα παρίσταται κτηνίατρος της υπηρεσίας, παρά το γεγονός ότι το προσωπικό είναι πολύ περιορισμένο.
«Θεωρώ ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, όπως κάθε χρόνο άλλωστε. Φέτος η ζήτηση είναι αρκετά αυξημένη λόγω του ότι συμπίπτει το ορθόδοξο με το καθολικό Πάσχα. Αυτό πρακτικά είναι ευχάριστο για τον παραγωγό, αφού θα ανέβει η τιμή των αρνιού και του κατσικιού σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ήδη από την πληροφόρηση που έχουμε υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε αρνιά από Ιταλία και Ισπανία. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των αμνοεριφίων που θα σφαγιαστούν στις πέντε εγκαταστάσεις του νησιού, θα αγγίξει τις 50.000.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ
Οι καταναλωτές, όχι μόνο το Πάσχα αλλά γενικότερα, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Το καλό κρέας φαίνεται και με το μάτι, από το χρώμα του, αλλά και από την οσμή. Πολύ σημαντικό είναι επίσης, να ελέγχονται προσεκτικά οι σφραγίδες πάνω στο αρνί ή το κατσίκι και κυρίως αυτή που πιστοποιεί ότι έχει προηγηθεί κτηνιατρικός έλεγχος».

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ
«Η τιμή παραγωγού, σημειώνει ο ιδιοκτήτης του ιδιωτικού σφαγείου στην Καλλονή Παναγιώτης Σελάχας, θα αγγίξει τα 5 ευρώ και θεωρώ πως είναι αρκετά ικανοποιητική, αν σκεφθεί κανείς ότι πριν λίγες ημέρες η τιμή του παραγωγού ήταν 3,80 ευρώ.
Βέβαια, για εμάς τους εμπόρους και διακινητές, η τιμή διάθεσης του προϊόντος είναι πολύ μικρή και δεν ξεπερνά τα 6 ευρώ, αφού μειώθηκε και η τιμή των δερμάτων. Δυστυχώς, λόγω της κρίσης τα έξοδα είναι αυξημένα, τα κέρδη περιορισμένα και οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με το αντικείμενο προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα καταστήματα που τους εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να έχουν ιδιαίτερα οφέλη από αυτή την ιστορία.
Η επιχείρησή μου ξεκίνησε τις σφαγές από σήμερα, κυρίως για αρνιά και κατσίκια που προορίζονται για την αγορά του εξωτερικού. Οι σφαγές των αμνοεριφίων που θα προωθηθούν στην ελληνική αγορά θα ξεκινήσουν από την Πέμπτη Παρασκευή».

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
Στα 8 8,5 ευρώ ανά κιλό θα κυμανθεί η τιμή για το αρνί και στα 9 ευρώ η τιμή για το κατσίκι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των κρεοπωλών της Λέσβου Κώστα Πατέστο, η κίνηση θα κυμανθεί φέτος στα περσινά επίπεδα, ενώ οι παραγγελίες έχουν ήδη ξεκινήσει από τους καταναλωτές.
«Οι τιμές αναμένεται να κυμανθούν σε πολύ καλά επίπεδα και θα έλεγα πως θα είναι και ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με πέρυσι.
Το θετικό εδώ στη Λέσβο, είναι ότι έχουμε μεγάλη παραγωγή αμνοεριφίων και έτσι η ντόπια αγορά υπερκαλύπτεται. Επομένως, ο καταναλωτής μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα βρει αρνάκι και κατσικάκι σε πολύ λογικές τιμές που θα προέρχεται από κτηνοτροφικές μονάδες του νησιού μας.
Απ την άλλη πλευρά, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή των καταναλωτών να μην αγοράζουν αρνί ή κατσίκι από πλανόδιους παραγωγούς, γιατί βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους και την υγεία των δικών τους ανθρώπων. Όταν κάποιος αγοράζει αρνί από πλανόδιο, σε πολύ χαμηλή τιμή, μπορεί να κάνει οικονομία μερικά ευρώ, ωστόσο δεν γνωρίζει τίποτα για το κρέας που αγόρασε. Τα περισσότερα από αυτά, αν όχι όλα, δεν προέρχονται από σφαγείο, αλλά από αυτοσχέδιες εγκαταστάσεις, χωρίς την παρουσία κτηνιάτρου. Επομένως, όλη αυτή η διαδικασία είναι φυσικό ότι βάζει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Την ίδια ώρα, λαμβάνω πληροφορίες ότι σε χωριά του νησιού μας, διαφημίζουν πώληση αρνιών σε κρεοπωλεία προς πέντε ευρώ το κιλό, γεγονός που είναι πρακτικά αδύνατον να συμβαίνει αν σκεφθεί κανείς ότι από 5 5,30 είναι η τιμή του παραγωγού. Μεσολαβούν φυσικά τα έξοδα σφαγής που είναι 1 ευρώ το κιλό, ενώ υπάρχουν και οι σχετικοί φόροι. Επομένως είναι αδύνατον ένα αρνάκι γάλακτος να πωλείται προς 5 ευρώ το κιλό».

Μ. Χατζηγεωργίου / εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!