Αγροτικά - Αλιεία

22/01/2011 - 15:21

Μολυσμένα λεμόνια από την Τουρκία

 

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) της Ε.Ε. ενημερώθηκε για την ανίχνευση μορφολίνης σε γλυκολέμονα (λάιμ) καταγωγής Μεξικού και λεμόνια καταγωγής Τουρκίας.

Το συγκεκριμένο πρόσθετο αναμιγνύεται με άλλα υλικά επικάλυψης (κηροί) που χρησιμοποιούνται για τη μετασυλλεκτική μεταχείριση των φρούτων πριν την τελική τους διάθεση στον καταναλωτή. Η χρήση της μορφολίνης ως πρόσθετο τροφίμων, απαγορεύεται στην Ε.Ε. σύμφωνα με την Κοινοτική Νομοθεσία.

Στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προβαίνει προληπτικά σε άμεση απόσυρση από την αγορά όλων των παρτίδων γλυκολέμονων καταγωγής Μεξικού και λεμονιών καταγωγής Τουρκίας και σε δέσμευση όλων των αποθεμάτων καθώς και των φορτίων που θα παρουσιαστούν προς εισαγωγή, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργαστηριακές αναλύσεις για την ανίχνευση της συγκεκριμένης ουσίας.

Οι αρμόδιες αρχές ελέγχου έχουν ήδη προχωρήσει στη λήψη επίσημων δειγμάτων, τόσο στο στάδιο της εισαγωγής όσο και στην εγχώρια αγορά, προκειμένου αυτά να αναλυθούν ως προς την παρουσία μορφολίνης. Τα έως σήμερα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων είναι αρνητικά και οι αντίστοιχες ποσότητες έχουν αποδεσμευτεί. Ο έλεγχος συνεχίζεται.

Μοιράσου το άρθρο!