Αγροτικά - Αλιεία

13/03/2012 - 19:25

Κραυγή απόγνωσης από τους υπαλλήλους της ΕΑΣ Λέσβου - Απειλές και ψυχολογικός πόλεμος!

Γράφει:  Στρατής Σαμιώτης / εφημερίδα "Τα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ"

ΜΕ "ΒΟΛΕΣ" ΓΙΑ ΚΑΚΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ

- Όπως ισχυρίζονται, έχουν προτείνει κατ’ επανάληψη λύσεις για τα προβλήματα στο Δ.Σ., χωρίς ωστόσο να πάρουν ποτέ απάντηση

 

Καίρια ζητήματα που αφορούν τους διοικητικούς χειρισμούς, αλλά και το μέλλον της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου θέτουν οι εργαζόμενοι της Συνεταιριστικής Οργάνωσης, με χθεσινή δημόσια παρέμβασή τους. Πρόκειται για 39 εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν πίσω τους οικογένειες και παρακολουθούν με "κομμένη την ανάσα" τους διοικητικούς χειρισμούς και τα οξυμμένα προβλήματα της άλλοτε κραταιάς Συνεταιριστικής Οργάνωσης της Λέσβου, καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες, το εργασιακό τους μέλλον φαίνεται ότι δεν είναι διασφαλισμένο.

Υπ’ αυτήν την έννοια, η χθεσινή παρέμβαση του Σωματείου Εργαζομένων της Ένωσης Συνεταιρισμών μόνο με κραυγή απόγνωσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στον απόηχο των τελευταίων γεγονότων, με τις κατηγορίες που εξαπέλυσαν κατά της διοίκησης της Συνεταιριστικής Οργάνωσης τόσο ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο πρώην Διευθυντής της ΕΑΣΛ, Γιώργος Πανσεληνάς.

Οι εργαζόμενοι απευθύνουν έκκληση στους τοπικούς φορείς (πολιτικούς και μη) ζητώντας στήριξη, ώστε "να αναγεννηθεί η Συνεταιριστική Οργάνωση από τις στάχτες της", όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Ως προς το δικό τους ρόλο επισημαίνουν ότι έχουν καλέσει επανειλημμένα τη διοίκηση της Ένωσης, προτείνοντας λύσεις για την αντιμετώπιση των υπάρχοντων προβλημάτων χωρίς ωστόσο να πάρουν απάντηση. Σημειώνουν ακόμα την αδυναμία της τωρινής διοίκησης να τα αντιμετωπίσει.

Ψυχολογικός πόλεμος;

 

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα μπορεί να βγάλει κανείς και από τα όσα υπονοούν μέσω της ανακοίνωσής τους οι υπάλληλοι της Ένωσης, χωρίς να τα κατονομάζουν ως προς το ρόλο του "ιδιωτικού τομέα". Τι να εννοούν άραγε όταν γράφουν ότι βρισκόμαστε εν μέσω διοικητικών αποφάσεων και στοχευμένων δράσεων παλιών και νέων "παικτών" στην αγορά του ελαιολάδου; "Παικτών" που είτε ανήκουν καθαρά στη σφαίρα του ιδιωτικού τομέα, είτε είναι "παλιοί γνώριμοι" του Συνεταιριστικού Κινήματος, που πλέον δρουν βάσει προσωπικών και οικονομικών συμφερόντων και όχι του παραγωγού, που οι ίδιοι προφασίζονται…

Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι της Ένωσης προχωρούν ένα βήμα μπροστά λέγοντας ότι σχεδόν καθημερινά απειλούνται και έχουν δεχθεί μειώσεις μισθών, ενώ αναφέρουν ότι δέχονται και ψυχολογικό πόλεμο. Υπογραμμίζουν ωστόσο ότι η Ένωση δεν ανήκει σε κανέναν! «Δεν έχει "χρώμα" και αφεντικά! Ανήκει στον Λέσβιο αγρότη, στον παππού μας, στον πατέρα μας, στον καθένα από εσάς! Μην το ξεχνάτε…», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Χθες η Ένωση Συνεταιρισμών με την οποία επικοινώνησαν τα "Νέα της Λέσβου" ζητώντας απαντήσεις στα ζητήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι απέφυγε να σχολιάσει το περιεχόμενο της επιστολής, αν και ο Διευθυντής της Οργάνωσης, Στρατής Χατζηδημητρίου, μας ότι «δεν έχουν γίνει περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων».

Η ανακοίνωση των εργαζομένων

 

«Με αφορμή τα αλλεπάλληλα "χτυπήματα" που δέχεται η ΕΑΣ Λέσβου, στοχευμένα ή μη, κακοπροαίρετα ή μη, νιώθουμε την ανάγκη να σας παραθέσουμε τα εξής:

Τα οικονομικά και δομικά προβλήματα της ΕΑΣ Λέσβου είναι και ήταν γνωστά σε όλους όσοι ασχολούνται με το συνεταιριστικό κίνημα. Δεν είναι μόνο φαινόμενο των καιρών, αλλά είναι αποτέλεσμα συσσωρευμένων κακοδιαχειρίσεων ετών, που σε συνδυασμό με την αδυναμία που επιδεικνύει η τωρινή διοίκηση και διεύθυνση να τα αντιμετωπίσει, υπό την πίεση και της ισχύουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας μας εν γένει, διογκώνονται.

Εμείς από την πλευρά μας ως υπάλληλοι αυτής της οργάνωσης, έχουμε καλέσει επανειλημμένα εγγράφως τη διοίκηση να συζητήσουμε για τα καίρια αυτά ζητήματα, γιατί λύσεις υπάρχουν και το ξέρουν όλοι, ωστόσο ουδέποτε πήραμε απάντηση, αλλά αντιθέτως βρεθήκαμε στη δύσκολη θέση να απολογούμαστε γι’ αυτά τα αιτήματά μας.

Έχουμε απομείνει, με ότι αυτό συνεπάγεται, 39 εργαζόμενοι - 39 οικογένειες (12 υπάλληλοι γραφείων, 27 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο), που σχεδόν καθημερινά απειλούμαστε και έχουμε δεχθεί μειώσεις μισθών όπως όλοι, αντεπεξερχόμαστε στις υποχρεώσεις μας παρά τις όποιες δυσκολίες, στηριζόμενοι στο φιλότιμο και τις δεξιότητές μας και συγχρόνως βρισκόμαστε στη μέση διοικητικών αποφάσεων και στοχευμένων δράσεων παλιών και νέων "παικτών" στην αγορά του ελαιολάδου. "Παικτών" που είτε ανήκουν καθαρά στη σφαίρα του ιδιωτικού τομέα, είτε είναι "παλιοί γνώριμοι" του συνεταιριστικού κινήματος, που πλέον δρουν βάσει προσωπικών και οικονομικών συμφερόντων και όχι του παραγωγού που οι ίδιοι προφασίζονται…

Δεχόμενοι όλο αυτόν τον ψυχολογικό πόλεμο και γνωρίζοντας τα πράγματα εκ των έσω, θεωρούμε πως η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Ευθύνες υπάρχουν, δεν είμαστε όμως εμείς αυτοί που θα τις καταλογίσουμε. Ωστόσο μπορούμε και οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ήρθε πλέον η ώρα, με αφορμή συν τοις άλλοις και του νέου νομοσχεδίου, οι τοπικές αρχές, οι βουλευτές του τόπου, η Διοίκηση της ΕΑΣΛ και όλο το συνεταιριστικό κίνημα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να φανούν αντάξιοι του Λέσβιου παραγωγού που τους επέλεξε ως εκπροσώπους του. Μιλάμε αυτοβούλως ως απλοί υπάλληλοι, καθαρά, με ανοιχτά χαρτιά, χωρίς δόλο και προσωπικά συμφέροντα.

Το συνεταιριστικό κίνημα πρέπει να αναδυθεί από τις στάχτες του και να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, ιδιαίτερα υπό αυτές τις οικονομικές συνθήκες της χώρας, όπου η ιστορία έχει δείξει πως ο θεσμός της Κοινωνικής Οικονομίας είναι έτσι δομημένος ώστε να πλεονεκτεί έναντι των άλλων μορφών οικονομικής δραστηριότητας.

Η Ένωση δεν ανήκει σε κανέναν! Δεν έχει "χρώμα" και αφεντικά! Ανήκει στον Λέσβιο αγρότη, στον παππού μας, στον πατέρα μας, στον καθένα από εσάς! Μην το ξεχνάτε…

Καλούμε τις τοπικές αρχές, τους βουλευτές του νησιού οποιουδήποτε "χρώματος", να σκύψουν πάνω από τη μακροβιότερη οικονομική επιχείρηση του τόπου (και μια από τις μεγαλύτερες πανελλαδικά), με τις αρτιότερες υποδομές, την πείρα ετών και δυνατότητες εξέλιξης, την ΕΑΣ Λέσβου, την ΕΑΣ των Λέσβιων παραγωγών, αντί να εθελοτυφλούν και να υποκύπτουν σε ιδιωτικά και κομματικά συμφέροντα.

Εμείς οι απλοί υπάλληλοι της ΕΑΣ Λέσβου, είμαστε εδώ, ενωμένοι, ενεργοί και πάνω από όλα πρόθυμοι, για να την πάμε ένα βήμα μπροστά για όλους εμάς τους Λέσβιους πολίτες! Μην σταθείτε στην απλή ανάγνωση της επιστολής αυτής, αναμένουμε τις ενέργειές σας για τις οποίες και θα ενημερωθεί η κοινωνία του νησιού, ανοιχτά και υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας για το κοινό συμφέρον και την τοπική ανάπτυξη του τόπου.

Στηρίξτε μας…».

Μοιράσου το άρθρο!