Αγροτικά - Αλιεία

07/03/2012 - 13:20

Ελαιόλαδο Λέσβου στις λαϊκές αγορές του Άμστερνταμ!

Γράφει ο Στρατής Σκουντιανέλλης/ εφημερίδα "Τα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ" ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ
Ελαιόλαδο Λέσβου στις λαϊκές αγορές του Άμστερνταμ!

 

-       Τρεις παραγωγοί που συγκέντρωσαν εγκωμιαστικά σχόλια για το βιολογικό τους λάδι, μιλούν στα “ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ.”

Μέχρι τις λαϊκές αγορές της Ολλανδίας έφτασε να διατίθεται προς αγορά το βιολογικό ελαιόλαδο της Λέσβου, χάρη στο ολλανδικό εμπορικό σχήμα «Ο πράσινος έλληνας» που προμηθεύεται ελληνικά βιολογικά προϊόντα και εν συνεχεία τα διαθέτει σε λαϊκές αγορές της χώρας της τουλίπας. Ήδη το σχήμα –στο οποίο μετέχει, εκτός των ολλανδών και μία ελληνίδα– έχει προμηθευτεί ποσότητες λαδιού από τρεις βιοκαλλιεργητές του νησιού μας και τις εμπορεύεται, διαφημίζοντάς τες μάλιστα με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια στην ιστοσελίδα του.

Πρόκειται για ένα σχήμα που διαφημίζει έντονα τη χώρα μας στο εξωτερικό και φωτίζει πλευρές της εντελώς άγνωστες στο ευρύ κοινό, μακριά τόσο από την εμπορική τουριστική εικόνα όσο και από το προφίλ των «οκνηρών και αντιπαραγωγικών ελλήνων» που καλλιεργείται συστηματικά στη βόρεια Ευρώπη από τις κυβερνήσεις και πολλά Μέσα Ενημέρωσης.

Οι παραγωγοί που διαφημίζονται στην ιστοσελίδα είναι ο Προκόπης Μπατζής από την Πηγή, η Μαρία Βασίλαρου από τον Παλαιόκηπο και ο Παναγιώτης Αγιακάτσικας από το Κάτω Χωριό Πλωμαρίου. Μιλώντας στα «Ν.τ.Λ.» οι τρεις αγρότες δηλώνουν ικανοποιημένοι που κάνουν διεθνώς γνωστό ένα τόσο ποιοτικό προϊόν της Λέσβου, ενώ επισημαίνουν ότι οι τιμές αγοράς είναι πολύ πιο συμφέρουσες από εκείνες στις οποίες πωλούσαν το προϊόν τους σε έλληνες χονδρεμπόρους. Ενδεικτικά μας είπαν ότι οι ολλανδοί αγόρασαν το ελαιόλαδο εμφιαλωμένο σε τιμή διπλάσια (!) από εκείνη στην οποία το αγόραζαν οι έλληνες μεσάζοντες και εν συνεχεία το τυποποίησαν και το διέθεσαν. Αν μάλιστα ο παραγωγός αναλάβει και την εμφιάλωση τότε η τιμή είναι ακόμα υψηλότερη και προσεγγίζει το τριπλάσιο (!) της μέσης τιμής της Ελλάδας.

Όπως μας είπε ο κ. Μπατζής, ένας κοινός φίλος τον έφερε σε επαφή με τον «Πράσινο Έλληνα» και τον βοήθησε να ξεκινήσει αυτή τη συνεργασία. Τώρα είναι πολύ ευχαριστημένος από τη συναλλαγή και μαθαίνει ότι το λάδι του έχει επιτυχία. «Οι ολλανδοί εκτιμούν το γεγονός ότι είναι πλήρως ανόθευτο, προέρχεται από καρπό που δε ραντίστηκε με το παραμικρό χημικό σκεύασμα και αποτελεί πραγματικό θησαυρό για την ανθρώπινη υγεία», υπογραμμίζει.

Από την πλευρά της η κ. Βασίλαρου μας εξήγησε οι ολλανδοί την επισκέφτηκαν το καλοκαίρι μέσω συστάσεων ζητώντας να δοκιμάσουν το βιολογικό της λάδι και ενθουσιάστηκαν, ενώ αμέσως τη ρώτησαν αν ενδιαφέρεται να τους το πουλήσει. Έτσι τους διέθεσε 800 κιλάτα οποία και τυγχάνουν τις ιδιαίτερης προτίμησης πολλών καταναλωτών στην Ολλανδία. «Θέλω να συνεχίσω αυτή τη συνεργασία με μεγαλύτερες ποσότητες, διότι σέβονται το προϊόν μου, το κάνουν γνωστό έξω από τη χώρα και το αγοράζουν σε αξιοπρεπή τιμή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, τον κ. Αγιακάτσικα γνώρισε στους ολλανδούς… κυνηγούς διατροφικών θησαυρών ο κουμπάρος του, που τυχαίνει να είναι κι αυτός ολλανδός. Ο κ. Αγιακάτσικας είναι εδώ και χρόνια επαγγελματίας αγρότης και όπως μας εξήγησε, ασχολείται με τη δουλειά του με μεράκι και με απόλυτο σεβασμό προς τη φύση και τους κανόνες της. Γι’ αυτό και εφαρμόζει βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας παράγοντας ένα προϊόν που αμέσως τράβηξε την προσοχή του «Πράσινου έλληνα». Τώρα δηλώνει ικανοποιημένος από τη συνεργασία του και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να την παρατείνει.

Σε σειρά: ο κ. Μπατζής, η κ. Βασίλαρου και ο κ. Αγιακάτσικας

Μοιράσου το άρθρο!