Αγροτικά - Αλιεία

09/02/2011 - 14:56

Έρχονται αποζημιώσεις για τους οστρακοαλιείς του Κόλπου Καλλονής

09/02/2011 ώρα 14:55

Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο υπουργός κ. Γιάννης Διαμαντίδης στην κοινοβουλευτική ερώτηση που του έθεσε ο Βουλευτής ν. Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός, η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας ετοιμάζει προκήρυξη για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων αποζημίωσης, για την απώλεια που υπέστησαν οι οστρακοαλιείς του Κόλπου Καλλονής.

Στην ερώτησή του, ο κ. Γαληνός τονίζει ότι εξαιτίας της ανίχνευσης υπερτριπλάσιας από τα επιτρεπτά όρια ποσότητας καδμίου στον Κόλπο Καλλονής έχει απαγορευτεί για ένα εξάμηνο η αλιεία οστράκων, στερώντας τους αλιείς από την μόνη πηγή εισοδήματος τους.

Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού ο υπολογισμός της απώλειας του εισοδήματος γίνεται με βάση τον μέσο όρο του καθαρού ημερήσιου εισοδήματος ανά κατηγορία αλιευτικού εργαλείου και ανά κατηγορία μήκους του ενεργού σκάφους.

Προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα εξέτασης αιτήσεων για την χορήγηση οικονομικής αντιστάθμισης θα πρέπει να υπάρχουν επίσημα έγγραφα και σχετικά αποδεικτικά που να τεκμηριώνουν το ακριβές χρονικό διάστημα που σταμάτησε το κάθε αλιευτικό σκάφος την δραστηριότητά του, στην συγκεκριμένη περιοχή όπου έγινε απαγόρευση αλιείας για λόγους δημόσιας υγείας, και την πραγματική απώλεια του εισοδήματος του αλιέα για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα παύσης της δραστηριότητας του σκάφους του.

Με την προκήρυξη του μέτρου 1.2 με κοινή υπουργική απόφαση θα καθοριστεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, τα ακριβή δικαιολογητικά που θα υποβληθούν, η διαδικασία έγκρισης και η διαδικασία πληρωμής της κάθε ατομικής αντιστάθμισης.

Σύμφωνα με τον Σπύρο Γαληνό «σημαντικό είναι όχι μόνο η πρόθεση και ο σχεδιασμός του υπουργείου αλλά και ο χρόνος και οι όροι με τους οποίους αυτός θα πραγματοποιηθεί, δεδομένου του μεγέθους της απώλειας που υπέστησαν οι οστρακοαλιείς καθώς και της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας»

 

Μοιράσου το άρθρο!