Αγροτικά - Αλιεία

11/01/2011 - 09:00

Κινητοποιήσεις αγροτών από 24 Ιανουαρίου

Συνδικαλιστές της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι στη Λάρισα την πρώτη οργανωτική και συντονιστική σύσκεψη, και πήραν απόφαση για διάφορες μορφές δράσεων και διαμαρτυρίας. Καλούν δε τον αγροτικό κόσμο, και όχι μόνο, να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις, οι οποίες ξεκινούν 24 έως 29 Ιανουαρίου, η δε ένταση και η διάρκειά τους θα κριθούν και από τη συμμετοχή.

Στη σύσκεψη, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, μετείχαν περίπου 50 εκπρόσωποι αγροκτηνοτροφικών φορέων, που πρόσκεινται στην ΠΑΣΥ (ΚΚΕ), από τη Μυτιλήνη μέχρι την Ηπειρο και τη Θράκη έως την Πελοπόννησο. Πήραν μέρος και οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης (Λέσβου) και Διαμάντω Μανωλάκου (Α' Πειραιώς).

«Η Ε.Ε. ξεκλήρισε το 25%»

Στην κεντρική εισήγησή του, ο Βαγγέλης Μπούτας τόνισε ότι 30 χρόνια μετά την ένταξη στην Ε.Ε. και τις υποσχέσεις ότι «θα τρώμε με χρυσά κουτάλια», σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχει ξεκληριστεί το 25% των μικρομεσαίων αγροτών. Η καταστροφή, τόνισε, θα έχει ακόμη πιο βίαια χαρακτηριστικά μετά το 2013, όταν θ' αναθεωρηθεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στελέχη της ΠΑΣΥ εκτιμούν ότι υπάρχει εύφορο έδαφος για να ηγηθεί του αγροτικού κινήματος, καθώς οι άλλες οργανώσεις είτε έχουν διαλυθεί είτε δεν μπορούν να εκφράσουν πλέον τις αγωνίες και τα προβλήματα των αγροτών που, σε συνδυασμό με την ύφεση, διαρκώς διογκώνονται. Εκφράστηκε η άποψη ότι η ελληνική κοινωνία αγανακτεί αλλά αυτή η οργή μέχρι στιγμής δεν έχει μεταφραστεί σε μαζική αντίδραση ώστε ν' ανατραπεί η κατάσταση.

Οι κινητοποιήσεις της τελευταίας εβδομάδας του Ιανουαρίου θα έχουν τη μορφή επαρχιακών και περιφερειακών συλλαλητηρίων με αποκλεισμούς, σε πρώτη φάση, δημοσίων κτηρίων και οργανισμών, όπως καταστήματα της ΑΤΕ, του ΕΛΓΑ κ.λπ.

Παλιά και νέα αιτήματα

Στα ήδη γνωστά από άλλες κινητοποιήσεις αιτήματα: αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος, φθηνά καλλιεργητικά εφόδια και φάρμακα, θεσμοθέτηση κατώτερων εγγυημένων τιμών για τον παραγωγό, παύση του διαχωρισμού των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα και μη», προστέθηκαν νέα:

Απαγόρευση με νόμο κατασχέσεων-πλειστηριασμών κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία έως 300.000 ―, να μην πληρώνονται πρόστιμα και τέλη για άδειες γεωτρήσεων, πάγωμα αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενίσχυση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ, που να περιλαμβάνουν τους νέους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

 

enet

 

Μοιράσου το άρθρο!