Αγροτικά - Αλιεία

19/01/2011 - 13:11

"Οι Πολίτες Κόντρα στο Καιρό" για το Σταθμό Γεωργικής Έρευνας

Το 2006, Έτος Ελαιόλαδου και Ελιάς, αποφασίστηκε από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης να περιληφθεί ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας (Σ.Γ.Ε.) στο Κ. Τρίτος  (μαζί με άλλους δύο σε Χανιά και Καλαμάτα) σε ένα πρόγραμμα δημιουργίας ολοκληρωμένων εργαστηρίων ανάλυσης ελαιόλαδου, με φορέα υλοποίησης το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.

Έτσι ο Σ.Γ.Ε. Λέσβου εντάχθηκε στο Μέτρο 1.2. «Εθνικό Σύστημα Ποιότητας», Δράση 1.2.2. «Πιστοποίηση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», με τίτλο «Συμπλήρωση της εργαστηριακής υποδομής του Εργαστηρίου Ελαιολάδου του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. για τη διαπίστευση δοκιμών σε ελαιόλαδο και συνολικά ξοδεύτηκαν περί τα 660.000€ (από τα οποία το 10% περίπου διατέθηκε από τη νομαρχία Λέσβου).

Ο Σταθμός επισκευάστηκε εσωτερικά στο ισόγειο και εξοπλίστηκε με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας,  προκειμένου να είναι σε θέση να διενεργεί δοκιμές σε δείγματα ελαιολάδου με μεγάλη αξιοπιστία και να διαπιστευτεί από αναγνωρισμένο φορέα διαπίστευσης. Όμως μέχρι σήμερα και ενώ οι εσωτερικοί χώροι του ισογείου του κτιρίου έχουν πλήρως ανακαινιστεί (παραμένουν όμως μεγάλα προβλήματα εξωτερικής εμφάνισης και στατικότητας του κτιρίου) και έχει τοποθετηθεί ο υπερσύγχρονος και πανάκριβος εξοπλισμός, δεν έχει ξεκινήσει η λειτουργία του εργαστηρίου γιατί εκκρεμεί η διαδικασία της διαπίστευσής του από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ).

Η εκκρεμότητα αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι εδώ και δύο περίπου χρόνια δεν έγινε δυνατή η πρόσληψη 3 χειριστών, που στη συνέχεια θα πρέπει να επιμορφωθούν στη λειτουργία οργάνων τελευταίας τεχνολογίας και υψηλής ακρίβειας.

Η πρόβλεψη συνένωσης των 56 διάσπαρτων μονάδων έρευνας σε 14 ισχυρά θεματικά Ινστιτούτα, εκ των οποίων 9 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και 5 σε άλλες περιοχές της περιφέρειας (μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβάνεται η ελαιοπαραγωγός περιοχή της Λέσβου με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σημαντικότατου για τη τοπική οικονομία αγροτικού μας προϊόντος), που περιέχεται σε σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Αγροτικής, προαναγγέλλει(;) την κατάργηση του παραπάνω Σταθμού στο Κ. Τρίτος.

Σαν Περιφερειακή Παράταξη «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» θεωρούμε αδιανόητη την κατάργηση αυτής της σημαντικής για την ελαιοπαραγωγό περιοχή της Λέσβου ερευνητικής υποδομής και εγκληματικό το άχρηστο ξόδεμα τόσων χρημάτων του φορολογούμενου λαού μας. Αντίθετα πιστεύουμε ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει με κάθε τρόπο να προβλέπει την ένταξη του Σ.Γ.Ε. Κ. Τρίτος σε ένα από τα 14 θεματικά Ινστιτούτα.

Έχει ανεπίσημα προαναγγελθεί η άφιξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδη στη Λέσβο στο προσεχές διάστημα. Σ’ αυτή την επίσκεψη καλούμε τον Περιφερειάρχη κ. Γιακαλή, στη πρώτη επίσημη επαφή του με κυβερνητικό παράγοντα στην έδρα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, να εκφράσει την ομόθυμη απαίτηση Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄-Β΄ βαθμού και του λαού της Περιφέρειας, ώστε «εδώ και τώρα» ο κ. υπουργός να δεσμευτεί για τη μη κατάργηση του Σταθμού και κυρίως ότι θα ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια για άμεση στελέχωση και άμεση έναρξη λειτουργίας της ερευνητικής αυτής μονάδας, που αποκτά μεγαλύτερη σημασία δεδομένων των προβλημάτων που δημιουργεί η νησιωτικότητα (μειωμένοι φυσικοί πόροι, απομόνωση κ.λ.π.), του είδους ανάπτυξης της γεωργίας στα νησιά (εκτατική, εξειδίκευση παραγωγής, μονοκαλλιέργεια) και του γενικού προσανατολισμού της αγροτικής πολιτικής για ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη της υπαίθρου.

Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, η αιρετή περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα έχει υποστεί τη πρώτη ήττα, που θα σηματοδοτεί άκρως αρνητική εξέλιξη και τη πρώτη έμπρακτη διάψευση όλων των υποσχέσεων και ελπίδων που έχουν καλλιεργηθεί από κυβερνητικής πλευράς για ανάπτυξη της περιφέρειας μέσω του θεσμού των αιρετών περιφερειών.

Μοιράσου το άρθρο!