Αγροτικά - Αλιεία

15/09/2010 - 16:08

Διαχείριση Πυρήνα στη Λέσβο- Τεράστια τα προβλήματα από τη λειτουργία των δύο απαρχαιωμένων Πυρηνεργοστασίων

yle="text-align:justify;">Μπήκε ο Σεπτέμβριος, η ελαιοκομική περίοδος θα αρχίσει σε λίγους μήνες, και το ζήτημα της διάθεσης της πυρήνας από ότι φαίνεται θα μας απασχολήσει. Το προηγούμενο έτος η ΝΑ Λέσβου είχε επιβάλει στο πυρηνελαιουργείο – σαπωνοποιείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου (ΕΑΣΛ) στα Πάμφιλα ποινή προσωρινής και μερικής διακοπής λειτουργίας (σφράγιση) του, για χρονικό διάστημα ενός (1) έτους, λόγω του ότι διαπιστώθηκαν επανειλημμένες παραβάσεις και επιβλήθηκαν κατά σειρά πρόστιμα για προκαλούμενη ρύπανση. Πολύ σημαντικά επίσης προβλήματα υπάρχουν από την λειτουργία του πυρηνελαιουργείου στο Ντίπι της Γέρας.

Όπως πληροφορούμαστε τις τελευταίες ημέρες η Περιφέρεια Β. Αιγαίου προχώρησε στην αδειοδότηση της μονάδας, προχωρώντας στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της. Κατά το παρελθόν η ΕΑΣΛ είχε εξασφαλίσει αντίστοιχη άδεια, όμως η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. σε επιθεώρηση που είχε κάνει τον Απρίλιο του 2009 διαπίστωσε πολλαπλή και σοβαρή παράβαση της νομοθεσίας και των περιβαλλοντικών όρων, όσον αφορά τη διαχείριση του ελαιοπυρήνα, την πρόληψη αέριας ρύπανσης, τη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων της δραστηριότητας, με συνέπεια την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Οι Περιβαλλοντικοί όροι που επιβάλλονται από τις υπηρεσίες είναι υψηλού κόστους και τεχνολογίας και είναι δύσκολο να εφαρμοστούν σε μια απαρχαιωμένη μονάδα όπως η συγκεκριμένη της ΕΑΣΛ. Φοβούμαστε ότι και πάλι η λειτουργία του εργοστασίου θα είναι προβληματική και ελπίζουμε να διαψευστούμε.

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ξεσηκωθεί καθώς χρόνια τώρα ακούν τους εκπροσώπους της ΕΑΣΛ να βεβαιώνουν ότι επίκειται η μεταφορά του εργοστασίου χωρίς όμως να βλέπουν καμία πρόοδο. Αυτό το οποίο βλέπουμε είναι ότι με τη πίεση της αδιάθετης πυρήνας, δίνεται άδεια λειτουργίας στο εργοστάσιο. Τα Πάμφιλα έχουν χαρακτηριστεί ως «παραδοσιακός οικισμός» και «Τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους» και παρόλαυτα έχουν το «προνόμιο» να φιλοξενούν εκτός από το πυρηνεργοστάσιο της Ένωσης εγκαταστάσεις δεξαμενών καυσίμων και υγραερίου!!! Είναι προφανές ότι η ΕΑΣΛ δεν καίγεται για τη μεταγκατάσταση του εργοστασίου καθώς βολεύεται με την υπάρχουσα κατάσταση που έχει το ελάχιστο δυνατό οικονομικό κόστος γιαυτήν, αδιαφορώντας για το υψηλό περιβαλλοντικό κόστος που μετακυλύει σε όλους μας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον αγώνα των κατοίκων των Παμφίλων για τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου της Ένωσης. Παράλληλα καλούμε τις αρχές να εντείνουν τους ελέγχους με την έναρξη της λειτουργίας και των 2 εργοστασίων για να τηρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι που επιβάλλονται από τις σχετικές άδεις. Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν πρωτοβουλίες για την επίλυση του ζητήματος. Απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις με θάρρος και τόλμη. Απαιτείται σχεδιασμός για την ορθολογική διαχείριση του ελαιοπυρήνα χωρίς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το σημερινό εργοστάσιο.

Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
1111.pdf 444.23 KB
1221.pdf 186.88 KB

Μοιράσου το άρθρο!