Αγροτικά - Αλιεία

23/12/2010 - 12:32

Φθηνότερο το λάδι από το… νερό

Λιγότερο από δύο ευρώ το κιλό πληρώνεται το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο η πλειοψηφία των παραγωγών στην Κρήτη, εάν συνυπολογιστεί πως οι τιμές για την οξύτητα έως 0,3 βαθμούς κυμαίνονται από 2,00-2,10 ευρώ το κιλό και πως οι μεγαλύτερες ποσότητες του έξτρα παρθένου ελαιολάδου έχουν οξύτητες από 0,4 – 0,8 βαθμούς. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο των τριών γραμμών (0,3 βαθμοί) ενώ στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου (Τρίτη 30/11) ξεκίνησαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή από 2,10 – 2,15 ευρώ/κιλό, αυτή την εβδομάδα (Τρίτη 21/12) παρουσίασαν πτώση 4 - 5% και κυμαίνονται από 2,00 – 2,10 ευρώ/κιλό. Την ίδια περίοδο οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου 0,3 βαθμών στην Πελοπόννησο κυμαίνονται από 2,05 – 2,20 ευρώ/κιλό και στην Λέσβο η ΕΑΣ πληρώνει στους παραγωγούς 2,20 ευρώ/κιλό. 

Επίσης στην εβδομάδα 15 - 21/12 οι τιμές στην Ανδαλουσία της Ισπανίας ,αναλόγως της οξύτητας ,κυμαίνοντο από 1,92 – 2,16 ευρώ/κιλό και στην Ιταλία στην εβδομάδα 6 - 12/12, αναλόγως της περιοχής, οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου για οξύτητα 0,3 βαθμών κυμαίνοντο από 2,60 - 3,25 ευρώ/κιλό.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ δρ. Νίκο Μιχελάκη «την χρονιά αυτή έχουμε μια καλή παραγωγή στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα και οι πληροφορίες λένε πως και στην Ισπανία, που μας ενδιαφέρει καθώς βγάζει το μισό της παγκόσμιας παραγωγής, υπάρχει επίσης καλή παραγωγή. Η ποιότητα του ελαιολάδου εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλά επίπεδα στην Κρήτη, αλλά φέτος και έως τώρα, δεν δείχνει να βρίσκεται σε άριστα υψηλά επίπεδα. Δηλαδή οι οξύτητες να είναι στις 3 ή 4 γραμμές για το σύνολο της παραγωγής όπως γινόταν άλλα χρόνια. Φέτος έχουμε ένα επίπεδο οξυτήτων από 4 – 8 γραμμές….». Με αυτά τα δεδομένα, ο κ.Μιχελάκης επισημαίνει πως οι εξελίξεις στις τιμές δεν είναι καλές καθώς «αυτή την εβδομάδα είχαμε μια αξιοσημείωτη πτώση των τιμών της τάξης των 5-15 λεπτών ανά κιλό που ισοδυναμούν με μια ποσοστιαία πτώση του 4 - 5%». Έτσι αυτή την εβδομάδα οι τιμές ελαιοπαραγωγού στην Κρήτη κυμαίνονται από 2,00 έως 2,10 ευρώ το κιλό ενώ από αυτές τις τιμές για κάθε γραμμή επιπλέον οξύτητας αφαιρούνται περίπου 5 λεπτά. Αυτό σημαίνει πως για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα 0,6-0,8 βαθμών, ο παραγωγός θα εισπράξει από 1,80 – 1,90 ευρώ το κιλό. Όπως επισημαίνει ο κ.Μιχελάκης οι παράγοντες που οδήγησαν σε πτώση τις ήδη χαμηλές τιμές στο ελαιόλαδο είναι αφενός η λειτουργία μεγάλων διεθνών εμπορικών ομίλων εν είδη καρτέλ που διαμορφώνουν τις τιμές και αφετέρου η «μόνιμη κακή κατάσταση της εσωτερικής μας αγοράς η οποία είναι πλήρως διασπασμένη και επιτρέπει την προσφορά του προϊόντος σε όποιες τιμές θέλουν εκείνοι που το ζητούν. Επιπρόσθετα αυτές τις μέρες η αύξηση της παραγωγής και το ότι πλησιάζουμε στις γιορτές των Χριστουγέννων και υπάρχουν αυξημένες ανάγκες στις οικογένειες των αγροτών, αυτό εξαναγκάζει κάποιους παραγωγούς να ανταποκριθούν στις μειωμένες τιμές που προσφέρονται από τις ελαιοβιομηχανίες». Με αυτά τα δεδομένα ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ τονίζει πως «κάποτε θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά το θέμα της αναδιοργάνωσης της εσωτερικής μας αγοράς. Θα πρέπει να δούμε πως οι 650 πωλητές διαφόρων μορφών (έμποροι, μεσίτες, ελαιοτριβεία, ενώσεις) θα συνενωθούν για να αποτελέσουν μικρότερες μονάδες ώστε να μπορούν να διαπραγματεύονται καλύτερα με τους αγοραστές του εξωτερικού». Το δεδομένο είναι πως με τιμές κάτω από τα 2 ευρώ το κιλό η ελαιοκαλλιέργεια είναι ουσιαστικά ασύμφορη και εάν συνεχιστεί αυτή τη κατάσταση αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των εγκαταλειμμένων χωραφιών με ελαιόδεντρα στην Κρήτη. Μια τάση που εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία δύο χρόνια.

Ναπολέων Σαραντίδης/Agrotypos

Μοιράσου το άρθρο!