Αγροτικά - Αλιεία

23/11/2010 - 20:02

Μαχαίρι στις αγροτικές επιδοτήσεις μετά το 2013

Μετά το 2013 όλα αλλάζουν για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Και αυτές οι αλλαγές θα είναι προς το χειρότερο ιδιαίτερα για τον αγροτικό κόσμο της Λέσβου.

Παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες από τον  Dacian Cioloş  , μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  η εισήγηση  με τίτλο «Η κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) με χρονικό ορίζοντα το 2020 – Η αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων όσον αφορά τη διατροφή, τους φυσικούς πόρους και το έδαφος».

Η εισήγηση εκτός των άλλων περιλαμβάνει 3 σενάρια-επιλογές  για τον τρόπο που θα καταβάλλονται οι επιδοτήσεις στους αγρότες από το 2013 μέχρι το 2020.Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το καλοκαίρι του 2011. Πριν αναφερθούμε στα σενάρια ας δούμε μερικά από τα νέα δεδομένα που εισάγει η ΚΓΠ.

Ι. Εισάγεται ο όρος «ενεργός αγρότης». Όσο ωραία κι αν ακούγεται αυτός ο ορός ουσιαστικά είναι η ταφόπλακα της αγροτιάς της Λέσβου. «Ενεργός αγρότες» για τους ιθύνοντες της ΕΕ είναι ο αγρότης που δεν έχει καμία άλλη ασχολία. Με αυτό τον τρόπο οι αγρότες της Λέσβου που είτε δεν έχουν ασφάλιση στον ΟΓΑ είτε έχουν και μια δευτερεύουσα ασχολία βγαίνουν ουσιαστικά έξω από το σύστημα των επιδοτήσεων.

ΙΙ. Εισάγεται  ο όρος «οικολογικός συντελεστής περιβαλλοντικών επιδόσεων» (π.χ. μόνιμοι βοσκότοποι, φυτική κάλυψη, εναλλαγή καλλιεργειών και οικολογική παύση καλλιέργειας).  Αν σκεφτούμε τη μορφολογία της Λέσβου και την αγροτική παραγωγή γίνεται αντιληπτό πόσο θα «δυσκολέψουν» τη  ζωή των αγροτών οι «πράσινες επιδοτήσεις».

ΙΙΙ. Από το 2015 καταργούνται οι ποσοστώσεις στο γάλα. Σοβαρός κίνδυνος για ραγδαία πτώση της τιμής παραγωγού αν δεν ληφθούν  μέτρα

Τι δεν προβλέπει  η ΚΓΠ:

  1. απουσία μεταβατικής περιόδου
  2. διασφάλιση τιμών αγροτικών προϊόντων δεδομένης της αστάθειας των αγορών
  3. την  ουσιαστική ενίσχυση Νέων Αγροτών.

Τα 3 σενάρια-επιλογές  που υπάρχουν για τις επιδοτήσεις από το 2013 μέχρι το 2010 είναι:

Επιλογή 1 :

«Εξασφάλιση μεγαλύτερης ισότητας στην κατανομή των άμεσων πληρωμών μεταξύ των κρατών μελών (αφήνοντας ανέπαφο το σημερινό σύστημα άμεσων πληρωμών)

Δηλαδή  διατηρούνται οι σημερινές επιδοτήσεις και διαφοροποιούνται ελαφρά με βάση περιβαλλοντικά κριτήρια. Αυτή η επιλογή έχει απορριφθεί

Επιλογή 3

«Σταδιακή κατάργηση των άμεσων πληρωμών στην σημερινή τους μορφή.Αντικατάστασή τους από πληρωμές με ανώτατο όριο οι οποίες θα προορίζονται για περιβαλλοντικά δημόσια αγαθά και πρόσθετες πληρωμές για συγκεκριμένους φυσικούς περιορισμούς»

Η επιλογή αυτή προωθείται από Βρετανία και Σουηδία και δεν έχει καμία ελπίδα να περάσει.

Και τώρα ας  πάμε στην επιλογή 2 που είναι και η πιθανότερη :

«Οι άμεσες πληρωμές πρέπει να αποτελούνται από:

• έναν βασικό συντελεστή που θα αντιστοιχεί στη στήριξη του εισοδήματος,

• μια υποχρεωτική πρόσθετη ενίσχυση για συγκεκριμένα «οικολογικά» δημόσια αγαθά μέσω απλών, γενικών, μη συμβατικών και ετήσιων περιβαλλοντικών μέτρων που θα βασίζονται στο πρόσθετο κόστος που προκύπτει από την εφαρμογή αυτών των μέτρων,

• μια πρόσθετη πληρωμή ως αντιστάθμιση για συγκεκριμένους φυσικούς περιορισμούς,

• και ένα μη υποχρεωτικό καθεστώς στήριξης για συγκεκριμένους τομείς και περιφέρειες»

Δηλαδή η επιδότηση που λαμβάνει ο κάθε ενεργός αγρότης θα αποτελείται από 4 τμήματα:

α)  από το τμήμα που θα πληρώνει εκτάσεις που κατέχει ο παραγωγός ανεξάρτητα από το αν παράγει ή όχι αγροτικά προϊόντα. (γεγονός που ευνοεί τους ιδιοκτήτες μεγάλων εκτάσεων)

β) επιδότηση για όσους παράγουν προϊόντα Βιολογικά ή Ολοκληρωμένης Διαχείρισης

γ) επιδότηση για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές (θα διατηρηθεί δηλαδή η εξισωτική αποζημίωση που λαμβάνουν οι αγρότες της Λέσβου-το μόνο θετικό!!!)

δ) επιδότηση που θα λαμβάνουν συγκεκριμένες περιοχές και συγκεκριμένες καλλιέργειες που θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παραγωγή.

Ας αναλογιστούμε λοιπόν τι σημαίνουν όλα αυτά για τη Λέσβο. Η μείωση των επιδοτήσεων στη Λέσβο μετά το 2013 πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσει το 60%.

(και αυτό εξηγείται αν λάβουμε υπόψη ότι  α. ο   επίτροπος  προϋπολογισμού Γιάνους Λεβαντόφσκι μίλησε πρόσφατα για μείωση τουλάχιστον 30% των πόρων της ΚΑΠ   β.την κατανομή  πόρων στα νεότερα μέλη της ΕΕ γ.το μικρό αριθμό των παραγώγων της Λέσβου που θα χαρακτηριστούν «ενεργοί αγρότες» )

Μοιράσου το άρθρο!