Ανακοινώσεις Φορέων

12/01/2012 - 10:29

Υπόμνημα για τα προβλήματα των καθαριστριών σχολικών μονάδων του Δήμου Λέσβου

Υπόμνημα – ανοιχτή επιστολή

Με τον νόμο των αναγκαστικών συνενώσεων «Καλλικράτης» το Υπουργείο, χωρίς την σύμφωνη γνώμη τους, αποφάσισε την αναγκαστική μετάταξη όλων των σχολικών καθαριστριών/ών από το Υπουργείο Παιδείας, στο οποίο ανήκαν και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στους Καλλικρατικούς Δήμους. Εδώ στην Λέσβο μεταφέρθηκαν περίπου 68 σχολικές καθαρίστριες από το Υπουργείο Παιδείας στον Δήμο Λέσβου. Με την συνεργασία των συναδέλφων από τα διάφορα τμήματα του Δήμου ξεπεράστηκαν ένα σωρό προβλήματα που δημιούργησε η κρατική αδιαφορία, αρχικά με τον μη υπολογισμό της μισθοδοσίας των καθαριστριών μέσα στους ΚΑΠ του Δήμου, με την τακτοποίηση των μισθοδοτικών καταστάσεων τους, την κατάταξη τους και την πληρωμή τους σύμφωνα με την Συλλογική Σύμβαση της ΠΟΕ ΟΤΑ.

Σήμερα όμως οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι καθαρίστριες και καθαριστές των σχολείων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο πρόβλημα με την εφαρμογή του νόμου Ν. 3943 που ορίζει ότι, όταν είναι κλειστά τα σχολεία, να απασχολούνται οι καθαρίστριες στους Δήμους. Ο νόμος αυτός έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στην λειτουργία των σχολείων, ενώ παράλληλα δημιουργεί και πολλά προβλήματα στους συναδέλφους αφού την μία μέρα φροντίζουν για την επίπονη εργασία του καθαρισμού των σχολείων και την άλλη μέρα μπορεί να σκουπίζουν δρόμους, δημοτικά κτίρια ή όπου αλλού τους διαθέσει ο Δήμος. Εμείς ως Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Λέσβου από την πρώτη στιγμή διαφωνήσαμε με την εφαρμογή του νόμου και την διαφωνία μας αυτή την είχαμε εκφράσει και στην δημοτική αρχή.

Η εφαρμογή του νόμου αυτού δημιουργεί  ζήτημα για την μη σωστή καθαριότητα των σχολείων καθώς τόσο τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, όσο και το καλοκαίρι που τα σχολεία είναι κλειστά είναι μια καλή ευκαιρία για γενική καθαριότητα των σχολικών μονάδων. Μάλιστα μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, καθαρίζουν λεπτομερούς χώρους όπως, λεβητοστάσια, καλοριφέρ, αποθήκες κ.α. που δεν μπορούν να καθαρίσουν μέσα στο χειμώνα. Από την άλλη οι συναδέλφισσες καθαρίστριες των σχολείων, λόγω της φύσης της δουλειά τους, παίρνουν όλη τους την άδεια μέσα στο καλοκαίρι, αποφεύγοντας αν και ο νόμος τους το επιτρέπει, να παίρνουν άδεια κατά την διάρκεια της λειτουργίας των σχολείων.

Καλούμε άμεσα τους Συλλόγους Γονέων, την Ένωση Γονέων και τους εκπαιδευτικούς, καθώς και τους Διευθυντές των σχολείων να πάρουν θέση, ώστε να μην συνεχιστεί η εφαρμογή του νόμου 3943 και οι καθαρίστριες/ες των σχολικών κτιρίων να απασχολούνται όλο τον χρόνο στο αντικείμενο για το οποίο προσελήφθησαν και αφορά τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων. Θέμα που έχει να κάνει με το ευαίσθητο και σημαντικό θέμα της υγείας των παιδιών μας. Καλούμε επίσης άμεσα το Υπουργείο Εσωτερικών να αλλάξει τον νόμο.

Ακόμα ζητούμε, όπως και για όλο το άλλο προσωπικό των Ο.Τ.Α να μην εφαρμοστεί καμία εφεδρεία – απόλυση,  γιατί εκτός των άλλων, θα δημιουργήσει τεράστια κενά στην καθαριότητα των σχολείων στην Λέσβο. Επίσης να καταβάλλονται από το Υπουργείο σε κανονικά χρονικά διαστήματα οι μισθοδοσίες των συμβασιούχων καθαριστριών και να μην παρατηρείται το φαινόμενο να μένουν απλήρωτες για 6 μήνες ή και περισσότερο, γεγονός που οδηγεί σε εξαθλίωση τους εργαζόμενους ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες.

Σε ότι αφορά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την καλύτερη λειτουργία της υπηρεσίας, επαναλαμβάνουμε την θέση μας ότι πρέπει άμεσα να οριστεί σύμφωνα και με τον νέο οργανισμό του Δήμου προϊστάμενος στο τμήμα Παιδείας του Δήμου, ο οποίος θα φροντίζει για την επίλυση των καθημερινών υπηρεσιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συναδέλφισσες/οι καθαρίστριες/ες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

                           Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

              ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΕΝΕΤΗΣ                               ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ         

Μοιράσου το άρθρο!