Ανακοινώσεις Φορέων

26/11/2014 - 21:39

Απάντηση εργαζομένων ΕΑΣ Λέσβου στη ΝΟΔΕ - Διευκρινίσεις για τα προβλήματα στις πληρωμές

1)Σε απάντηση της ανακοίνωσης της ΝΟΔΕ θα θέλαμε να παραθέσουμε τα εξής:

Τα τελευταία χρόνια το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα έχει μειωθεί δραματικά από τα αγροτικά χαράτσια, τα ελλειπή  μέτρα του καταρροϊκού πυρετού, την μη επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων, το πετσόκομμα της εξισωτικής αποζημίωσης, το κόψιμο των δώρων των αγροτικών συντάξεων, το ξεπούλημα των μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων και της ΑΤΕ στους ιδιώτες.   

Γιατί η ΝΟΔΕ Λέσβου δεν έβγαλε σε καμιά από τις  παραπάνω περιπτώσεις ανακοίνωση για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος που χάθηκε οριστικά και αμετάκλητα και έβγαλε τώρα που η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης θα δοθεί κανονικά στους δικαιούχους με περίπου ένα μήνα καθυστέρηση, όπως και η ίδια αναφέρει;

Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι ότι πρώτον ότι η ΝΟΔΕ Λέσβου υπηρετεί και υπερασπίζεται με συνέπεια όλες τις πολιτικές που επιφέρουν τις πραγματικές μειώσεις στο αγροτικό εισόδημα και αδειάζουν τις τσέπες των αγροτών μας και δεύτερον ότι θέλει να κάνει αυτό που έκανε πάντα. Να υπηρετήσει στον αγροτικό χώρο τα ιδιωτικά συμφέροντα ενάντια σε αυτά των συνεταιρισμών.

Οι συνεταιρισμένοι αγρότες και οι κάτοικοι της Λέσβου περιμένουμε από την ΝΟΔΕ Λέσβου, αν πραγματικά νοιάζεται για τους αγρότες, να πάψει να κάνει το γραφείο τύπου του Υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ και να καταθέσει δημόσια τις προτάσεις της για την  παραγωγική ανασυγκρότηση του νησιού μας, ώστε μέσα από την ανάπτυξη να ενισχυθεί και το αγροτικό εισόδημα.

Τέλος η ΕΑΣ Λέσβου με συνέπεια έχει δώσει  πολλούς αγώνες και μάχες για την υπεράσπιση των αγροτικών επιδοτήσεων ακόμα και εις  βάρος της παραγωγικής της λειτουργίας, του κύρους του ονόματός της και της φήμης της. Να είναι βέβαιοι οι συνεταιρισμένοι αγρότες ότι το ίδιο θα πράξει και αυτή τη φορά.

 

 

 

2)Τι ακριβώς έγινε με την καθυστέρηση πληρωμής της προκαταβολής ΑΕΕ

Η διαδικασία που ακλούθησε η ΕΑΣ ΛΕΣΒΟΥ ήταν ακριβώς η ίδια με τα προηγούμενα έτη ( στέλνοντας οργανωμένα συνεργεία στα κατά τόπους δημοτικά διαμερίσματα και σε συνεργασία με τους κατά τόπους συνεταιρισμούς και στο ποιο απομακρυσμένο χωριό) κάνοντας διοικητικό έλεγχο των αιτήσεων ενιαίας 2014 ενίσχυσης, στην προσπάθεια της να κατοχυρώσει τις πληρωμές των παραγώγων και όχι απλά την προκαταβολή και αυτό για να έχουν οι παραγωγοί ένα ολοκληρωμένο έγκυρο φάκελο.

Επιπρόσθετα , σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης 2014 ( και αυτό αφορά το σύνολο των παραγωγών και όχι μόνο της ΕΑΣ Λέσβου) υπήρξε η μη κατανομή των δημοτικών βοσκοτόπων σε επιλέξιμες περιοχές, και που όπως γνωρίζει ο κτηνοτροφικός κόσμος η οριοθέτηση του κοινοτικού βοσκοτόπου αφορά την εκάστοτε Δημοτική Αρχή. Μείζον  ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί άμεσα μιας και δημιουργεί πλήθος επικαλύψεων και προβλήματα στην πληρωμή αυτών που πραγματικά ασχολούνται με την κτηνοτροφία.

Όσον αφορά τα επικαλυπτόμενα  αγροτεμάχια ( και αυτό αφορά το σύνολο των παραγωγών και όχι μόνο της ΕΑΣ Λέσβου) και τις μη επιλέξιμες εκτάσεις ελέγχονται κατά περίπτωση. Ο μεγαλύτερος όγκος των επικαλύψεων δημιουργήθηκε στην προσπάθεια μας να καταχωρήσουμε μετά από απαίτηση των ίδιων των παραγωγών τις νέες αποτυπώσεις αγροτεμαχίων που προσκόμισαν. Ως προς το θέμα των επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών στη Λέσβο γίνεται προσπάθεια εφαρμόζοντας τεχνικές λύσεις να αμβλυνθεί το πρόβλημα  όμως εξακολουθεί να υφίσταται  παρά τις όποιες κατά καιρούς υποσχέσεις  και να αποτελεί μείζον θέμα για την κτηνοτροφία της Λέσβου .

Όπως έχουν ήδη ενημερωθεί οι παραγωγοί μας, τα όποια προβλήματα προέκυψαν  κατά την πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης και αφορούν παραστατικά έχει δρομολογηθεί από την πρώτη μέρα η διαδικασία επίλυση τους από την ΕΑΣ ΛΕΣΒΟΥ και τους συνεργαζόμενους φορείς. Επίσης ή αξία των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης σε σχέση με το 2013 έχει μειωθεί κατά 8,5% σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

 Οι παραγωγοί επίσης πρέπει να γνωρίζουν πως στόχος της ΕΑΣ ΛΕΣΒΟΥ ήταν από την αρχή να κατοχυρωθεί η τελική πληρωμή για να μην μπουν σε διαδικασία  ενστάσεων και καθυστερήσεων που είναι και το πιο σημαντικό!

3) Ρύθμιση ΙΚΑ, άρση των δεσμεύσεων, οφειλές προς ΔΟΥ

Με αφορμή την εν λόγω απάντηση θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα παρακάτω αναφορικά με δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών.

Όντως υπήρξαν αναγκαστικά μέτρα δέσμευσης κατά της  ΕΑΣΛ όπως και σε χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα της χώρας που χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία κτλ, κι αυτό λόγω της επικείμενης ρύθμισης των 100 δόσεων. Σκοπός του μέτρου αυτού είναι να αναγκαστούν οι περισσότεροι να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους και να εξασφαλίσει το δημόσιο την φοροεισπρακτική του πολιτική.

Η ρύθμιση έγινε κανονικά την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου,  με τις όποιες μειώσεις των προσαυξήσεων της οφειλής μας προέβλεπε ο νόμος και με παράλληλη κατάθεση του εγγράφου της άρσης των αναγκαστικών μέτρων και δεσμεύσεων προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Επιπροσθέτως σχετικά με αναφορές για  χρέος στη Δ.Ο.Υ, η ΕΑΣΛ είναι φορολογικά ενήμερη έχοντας αποπληρώσει δόσεις στη Δ.Ο.Υ. μέχρι τα μέσα του 2015.

 

Τέλος οι εργαζόμενοι της ΕΑΣΛ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους παραγωγούς της Λέσβου που παρά τις όποιες στοχευμένες δηλώσεις από συγκεκριμένες ευτυχώς μόνο ομάδες, μέσα από την προσωπική μας άριστη επαφή και επικοινωνία μαζί τους ξέρουμε πως εκείνοι κατανοούν το τι ακριβώς έχει συμβεί και τις προσπάθειες που κάνουμε από μέρους μας για την  αποκατάσταση της όλης διαδικασίας το συντομότερο δυνατό. Διότι την καταβολή της προκαταβολής της ΑΕΕ ειδικά φέτος την έχουμε όλοι μας ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη και λόγω των οικονομικών υποχρεώσεων που μας επιβάλλονται καθημερινά.

 

 

Με εκτίμηση Οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ Λέσβου

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!