Ανακοινώσεις Φορέων

19/01/2017 - 17:49

Ετήσιος απολογισμός του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης

yle="text-align: justify;">Συμπληρώθηκε ένας χρόνος θητείας του ΔΣ και θεωρούμε υποχρέωση μας να παρουσιάσουμε  τον απολογισμό  του  έργου και των δράσεων του συνολικά, με σκοπό εσείς με τις παρατηρήσεις, τις αντιρρήσεις & τις προτάσεις σας, να συμβάλλεται σε  αλλαγές και βελτιώσεις της λειτουργίας του, ώστε να πάμε στη 2η χρονιά με περισσότερες αξιώσεις.  

Όσο γίνεται πιο συνοπτικά  στον ένα χρόνο έγιναν :
1.     Διεκδικήσαμε και συνδράμαμε στην ενίσχυση του νοσοκομείου τόσο οικονομικά [οφειλές του ΕΟΠΥΥ 3εκ & 6,3 για ληξιπρόθεσμα]   όσο και στη στελέχωση του Νοσοκομείου με προσωπικό.
2.     Διαδραματίσαμε   καθοριστικό ρόλο στη θετική αναθεώρηση του Οργανισμού από το ΔΣ του Νοσοκομείου. Στο σύλλογο μπαίνει το καθήκον  να διεκδικήσουμε την ψήφιση & την εφαρμογή του.
3.     Βοηθήσαμε ώστε η Δικαστική Διεκδίκηση των 176 €  να έχει την απόλυτα θετική κατάληξη για τους 211 συναδέλφους
        [Να πούμε για άλλη μια φορά πως για όλους τους άλλους συναδέλφους δεν υπήρχε η παραμικρή δυνατότητα παρέμβασης] .
4.     Διεκδικήσαμε και καταφέραμε με πολύ κόπο αλήθεια αλλά και καθυστέρηση  τα οφειλόμενα  των εξαιρέσιμων  Νοεμ. Δεκ. 2014,  καταβολή των οποίων  θα γίνει εκτός απροόπτου εντός  του Μαρτίου.
5.     Πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με στελέχη του Υπ. Υγείας  για :  α] μετατάξεις εργαζομένων προς το Νοσοκομείο Μυτιλήνης  β] Βελτίωση της πρότασης του νέου οργανισμού, γ] προβλήματα ΔΕ Β. Νοσηλευτών .
6.     Προχωρήσαμε στην  εξαιρετικά χρήσιμη  συστηματική συνεργασία  με  Νομικό σύμβουλο που υποστηρίζει το ΔΣ αλλά και όλα τα μέλη του  συλλόγου σε εργασιακά συνταξιοδοτικά κ.α. θέματα.
7.     Οργανώσαμε αρκετές εκδηλώσεις που απευθύνονταν  να ικανοποιήσουν πολλές και διαφορικές επιθυμίες, όπως η Κοπή Βασιλόπιτας στο Πανελλήνιο, η Αποκριάτικη εκδήλωση στο Ηλιοτρόπιο, οι Εκπτώσεις στις εκδηλώσεις του Λεσβιακού καλοκαιριού & ο Κινηματογράφος για τα παιδιά στο σινε-Αρίων.
8.     Συγκεντρώσαμε & εκδώσαμε φυλλάδιο προσφορών και εκπτώσεων με διαφόρους επαγγελματίες & επιχειρήσεις, φυλλάδιο που συνεχώς το περιεχόμενο του ανανεώνεται.
9.     Ήρθαμε σε  εξωδικαστικό συμβιβασμό με την διοίκηση για να  ρυθμίσουμε τα προβλήματα & τις εκκρεμότητες σχετικά με την Λέσχη εργαζομένων.
10.    Επιβάλαμε   μεγάλη κατά κεφαλήν μείωση της αποζημίωσης των συνδικαλιστών για τα  εκτός έδρας έξοδα τους , που εξασφάλισε μια σημαντική εξοικονόμηση  στο ταμείο του Συλλόγου.
11.    Χορηγήσαμε οικονομική  βοήθεια σε  συναδέλφους  με αποδεδειγμένες ανάγκες.
12.  Βάλαμε μπροστά ξανά την ανανεωμένη Ιστοσελίδα του συλλόγου www.sernomy.gr με την φιλοδοξία η επισκεψιμότητα της από τους εργαζόμενους αλλά και τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας να γίνει η καθημερινή.
13.    Είχαμε παρεμβάσεις σε ιδιαίτερα αιτήματα τμημάτων,  ειδικοτήτων κλπ καποιες φορές  με επιτυχία & άλλοτε όχι. Όπως για:
·       Προβλήματα Οδηγών.
·       Την στελέχωση της Μαιευτικής κλινικής κατά την Μετακίνηση στη νέα της θέση.
·       Προβλήματα των τραπεζοκόμων που προέκυψαν κατά την μετακίνηση των τμημάτων.
·       Για την αντιμετώπιση της Υποστελέχωσης σε τραυματιοφορείς στα  ΤΕΠ, σε Νοσηλ. Προσωπικού της Ορθοπεδικής, σε ακτινολόγους κ.α.
·       Προβλήματα τεχνικής υπηρεσίας που .
·       Άδεια κλειστού τμήματος στους παρασκευαστές.
·       Για φωτισμό του Παρκινγκ.
·       Γιατρό προσωπικού & συνταγογράφησης που βρίσκεται σε εξέλιξη να διευθετηθεί με τον νέο Δ/ντη Ιατρ. Υπηρεσίας.
14.    Διεκδικήσαμε & εξασφαλίσαμε την συμμετοχή του συλλόγου σε κρίσιμες συνεδρίασης του ΔΣ του νοσοκομείου  αλλά και την σταθερή  ενημέρωση  του σωματείου, για την  Ημερησία Διάταξη του Οργάνου Διοίκησης.
15.    Πετύχαμε μια καλή συνεργασία με τους εκπροσώπους εργαζομένων στα διάφορα όργανα ΔΣ & Υπηρεσιακό Συμβούλιο.
 
16.    Γενικά προσπαθήσαμε να ασκήσουμε ένα διαφορικό συνδικαλισμό:
·       Είχαμε ξεκαθαρισμένες σχέσεις με την διοίκηση, χωρίς δεσμεύσεις & υποχωρητικότητα, τέτοιες που μας παρείχαν την δυνατότητα από την μια να διεκδικούμε το μάξιμουμ των αιτημάτων μας [χωρίς να το επιτυχαίνουμε πάντα] και από την άλλη να μας παρέχει την ελευθερία κινήσεων όταν πρέπει. [ πχ  κατάληψη στο γραφείο Διοίκησης για τις ώρες Ν-Δ 2014].
·       Μέσα στο δύσκολο πολίτικο περιβάλλον πήραμε σαφή θέση ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές που συνεχίζουν να εφαρμόζονται. Συμμετείχαμε  σε όλες τις απεργίες που οργανώθηκαν από τα συνδικάτα. Όταν χρειάστηκε ασκήσαμε δριμεία κριτική σε αρνητικές κυβερνητικές επιλογές όπως η κατάργηση ανθυγιεινού επιδόματος σε περίπτωση απουσίας, ασθένειας κλπ. Η μειωση 15% στα νυχτερινά, η  ιδιωτικοποίηση  των αεροδρομίων, η κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ κ.α.
·       Δεν χαριστήκαμε σε κανέναν και σε καμία πλευρά εντός και εκτός του Νοσοκομείου.
Αρνητικές στιγμές & προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
1.       Παρότι πραγματοποιήθηκαν  4 Γενικές συνελεύσεις [ΓΣ]και  υπήρξε σχετικά καλή οργάνωση και προετοιμασία αυτών  η συμμετοχή δεν κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα. Οφείλει το ΔΣ να αναζητήσει τους λόγους αλλά κυρίως να μεριμνήσει για την μαζικοποίηση των ΓΣ.
2.       Φροντίσαμε  να  συγκεντρώσουμε οφειλές συναδέλφων προς τον σύλλογο, ωστόσο χρειάζεται να γίνουν περισσότερα.
3.     Παρότι η διεκδίκηση μας  απέδωσε  την ενίσχυση του νοσοκομείου λόγο του προσφυγικού,  ωστόσο χρειάζεται άμεσα η διαμαρτυρία μας για την επίλυση των έντονων προβλημάτων  της έλλειψης των μεταφραστών  & του υπερβολικού φόρτου εργασίας που δέχονται το Γραφείο κινήσεις,  τα Ραντεβού, τα ΤΕΠ κ.α.
4.       Υπήρξαν δράσεις που δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα παρότι σπαταλήθηκε αρκετή προσπάθεια είναι : Θεατρική Ομάδα, Στοκάρισμα βιβλίων,  Εκδρομή στα Βαλκάνια ,  ομαδικό -εταιρικό συμβόλαιο κινητής τηλεφωνίας κ.α.
5.       Το φιάσκο με το υπουργείο Αμύνης, την  σίτιση στη Λέσχη  Αξιωματικών και αγορές από το στρατιωτικό περίπτερο, που άφησε έκθετο το ΔΣ απέναντι στους 30 συναδέλφους που είχαν κληρωθεί, για το οποίο όμως δεν έχουμε την άμεση ευθύνη.
6.       Η μικρή ανταπόκριση στο αίτημα για ενίσχυση του ταμείου αλληλεγγύης συλλόγου από τους συναδέλφους που κέρδισαν την  πρόσφατη Δικαστική διεκδίκηση.
7.       Ως  αρνητική εξέλιξη  δεν μπορεί να μην αναφερθεί η παραίτηση των μελών της ΝΕΚ από το ΔΣ.
8.      Τέλος το σημαντικότερο  ίσως πρόβλημα,  που είναι η χαμηλή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις & στις απεργίες. Είναι ένα χρόνιο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα που  πρέπει να απασχολήσει –εκτός από το ΔΣ- συνολικά το συνδικαλιστικό κίνημα.  Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ποτέ και πουθενά τίποτα δεν χαρίστηκε στους εργαζόμενους.
 
Συνάδελφοι σες.
Τα παραπάνω είναι το αποτέλεσμα της Δράσης του ΔΣ  συνολικά & όσων έγιναν τον τελευταίο χρόνο.  
Πρόθεση του ΔΣ δεν είναι να βλογήσει τα γένια του ούτε να ωραιοποιήσει τα παραβλήματα που υπάρχουν,  αλλά μέσω αυτού του απολογισμού να προκληθεί συζήτηση για όσα δεν έγιναν σωστά ή καθόλου και πρέπει να γίνουν, για ‘όσα πρέπει να αλλάξουν  ώστε το ΔΣ να βοηθηθεί και να βελτιώσει την δράση του.  
 
Για το ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                   Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ                                                                    ΤΖΑΝΕΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
 
 
 

Μοιράσου το άρθρο!