Ανακοινώσεις Φορέων

04/04/2018 - 06:39

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου για την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα

Η

Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τον επικίνδυνο χαρακτήρα των εξελίξεων στο Αιγαίο, την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, τη συστηματική – σχεδιασμένη αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Κλιμάκωση προσκλήσεων της Τουρκίας εντός πλαισίου ΕΕ και ΝΑΤΟ

   Τα παζάρια Ε.Ε. και Τουρκίας γίνονται με στόχο, όπως διακηρύσσουν και οι δύο πλευρές, τον «αμοιβαίο σεβασμό και τα κοινά συμφέροντα», όπως αυτές αποτυπώνονται πάνω στις μπίζνες του κεφαλαίου αλλά και στην όξυνση των ανταγωνισμών σε Μ. Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο. Στην ίδια ρότα και η θέση της κυβέρνησης που είναι ευθυγραμμισμένη απόλυτα με τη θέση των ΗΠΑ, ότι η Τουρκία πρέπει να παραμείνει «συνδεδεμένη με τη Δύση και το ΝΑΤΟ, επικεντρωμένη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς», ότι «όσο δύσκολο και αν είναι αυτό», «δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική λύση».

   Την ίδια ώρα, οι 2 Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη από την 1η Μάρτη, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου είναι καθημερινές, ενώ σε συνέχεια των προκλήσεων, δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων επαναφέρουν τη θεωρία περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά και νησίδες, κλιμακώνοντας την ένταση στην περιοχή.

Παζάρια για την ΠΓΔΜ υπό το βλέμμα ΗΠΑ και ΕΕ, στο φόντο ευρύτερων διευθετήσεων

   Συνεχίζονται τα παζάρια, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, ως κομμάτι για την υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στα Δυτικά Βαλκάνια, και να παρακαμφθούν κρίσιμα ζητήματα, όπως οι αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, η εξάλειψη του αλυτρωτισμού.

   Η «βιασύνη» εξάλλου για την ένταξη συνολικά των Δ. Βαλκανίων έχει να κάνει με την όξυνση των ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, ιδιαίτερα με τη Ρωσία.

Στο «τραπέζι» η διευθέτηση εκκρεμοτήτων και με την Αλβανία

   Υπάρχουν πιέσεις για επίσπευση των διαπραγματεύσεων και με την Αλβανία για τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων, για να ενδυναμώσουν συνολικά την παρουσία τους στα Βαλκάνια το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, κόντρα στα συμφέροντα της αστικής τάξης της Ρωσίας, εξέλιξη που προφανώς εξυπηρετεί και τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Αλβανίας.

 

   Επισημαίνουμε ότι οι όλες οι εξελίξεις συμβαίνουν κάτω από τη ΝΑΤΟική ομπρέλα, με τη ΝΑΤΟική αρμάδα να αλωνίζει στο Αιγαίο, με την ΕΕ παρούσα επίσης στην περιοχή, πράγμα που επιβεβαιώνει τη θέση μας ότι  ΝΑΤΟ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ – ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ και ελληνική συμμετοχή σημαίνουν μόνο κινδύνους για τον ελληνικό λαό.

   Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει σοβαρές ευθύνες γιατί με τη στάση της δίνει έδαφος στην ανάπτυξη των τουρκικών διεκδικήσεων, αλλά και για τις στρατηγικές επιλογές της μετατροπής της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο και κόμβο μεταφορών προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων, σε ρόλο σημαιοφόρου των ευρωΝΑΤΟϊκών συμφερόντων στα Βαλκάνια.

   Στο πλαίσιο της όξυνσης των αντιθέσεων – ανταγωνισμών ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ από τη μια και ΡΩΣΙΑ – ΚΙΝΑ κι άλλους μικρότερους «παίκτες», μεγαλώνουν και πληθαίνουν οι κίνδυνοι για τον ελληνικό λαό, στην περιοχή του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου συσσωρεύονται όλο και περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις.

   Καλούμε το λεσβιακό λαό σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς, κόντρα στα καλέσματα συναίνεσης για τα λεγόμενα «εθνικά θέματα», που στην ουσία εξυπηρετούν τα συμφέροντα και τις επιλογές του κεφαλαίου.

   Οι λαοί των Βαλκανίων δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα. Αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, τα προβλήματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, ζούνε τις ίδιες αγωνίες και το συμφέρον τους βρίσκεται στην ανάπτυξη της κοινής πάλης για τα δικά τους συμφέροντα, ενάντια στους εκμεταλλευτές τους για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες.

  • ΟΧΙ στη συμφωνία κυβέρνησης – ΗΠΑ
  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους – Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν
  • Να κλείσει η Βάση της Σούδας και όλες οι Ευρωατλαντικές Βάσεις και τα στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Μυτιλήνη, Μάρτιος 2018

 

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!