Ανακοινώσεις Φορέων

02/05/2018 - 06:49

Κάλεσμα από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καλεί την μικρομεσαία αγροτιά του νησιού μας σε Παναγροτική κινητοποίηση με συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς τη Πέμπτη στις 5 το απόγευμα να ενώσουμε τη φωνή μας με το Εργατικό Κέντρο Λέσβου που οργανώνει Παλεσβιακό Συλλαλητήριο ενάντια στη κυβερνητική φιέστα με όραμα τη «δίκαιη ανάπτυξη» και την έξοδο από τα μνημόνια  που έρχεται να μας διαβεβαιώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
      Αγρότες – αγρότισσες

Το κυβερνητικό επιτελείο που φτάνει στο νησί μας, ένα στόχο έχει, να μας πείσει ότι οι θυσίες μας μέχρι τώρα δεν πήγαν χαμένες, αλλά αν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα, πρέπει να κάνουμε υπομονή και να μείνουμε πιστοί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.
     Φίλες και φίλοι , οι θυσίες που μας επέβαλαν μας έχουν φτάσει στα όρια τις εξαθλίωσης. Οι πλειστηριασμοί σε φτωχά νοικοκυριά  που ήδη ξεκίνησαν την επιταχύνουν.  Υπομονή λοιπόν γιατί; Επειδή έρχεται η «δίκαιη ανάπτυξη»; Ποια είναι η δίκαιη ανάπτυξη για τους αγρότες; Η αύξηση του κόστους παραγωγής, αφού όλα τα αγροεφόδια συνεχώς αυξάνονται. Με την κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ οι ζωοτροφές και άλλα είδη πρώτης ανάγκης θα γίνουν είδος πολυτελείας. Ανάπτυξη στο πρωτογενή τομέα με το κόστος παραγωγής να υπερβαίνει την αξία του παραγόμενου προϊόντος, ωφελεί μόνο τις αγροτοκαπιταλιστικές επιχειρήσεις . Η πρόσφατη μείωση της τιμής του γάλακτος και του ελαιολάδου το αποδεικνύει περίτρανα.
      Το επιδοτούμενο πρόγραμμα ενίσχυσης των αγροτών για το Β. Αιγαίο διαθέτει ψίχουλα για τους ελαιοπαραγωγούς και τους κτηνοτρόφους αφού τα χρήματα που θα δοθούν δεν εξασφαλίζουν ούτε το 10% των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα. Προγράμματα για νέους και παλιούς αγρότες απαιτούν προϋποθέσεις σε εκτάσεις απαγορευτικές για τους περισσότερους, έξοδα σχεδίων βελτίωσης και χρόνια καθυστέρηση αποπληρωμής ενισχύουν τη λογική της ατομικής πρωτοβουλίας ή της ομάδας παραγωγών αποφεύγοντας όπως ο διάβολος το λιβάνι, μέτρα που θα ενισχύσουν το σύνολο των ελαιοπαραγωγών όλης της χώρας.
     Η πολιτική που υπερασπίζονται όλα τα αστικά κόμματα και υπηρετεί με θέρμη η σημερινή κυβέρνηση, στόχο έχει την ανάπτυξη  της ιδιωτικής πρωτοβουλίας , του μέγιστου κέρδους και όχι τις ανάγκες για αξιοπρεπή επιβίωση των φτωχών και μικρομεσαίων αγροτών.
    Αγρότες – αγρότισσες, διαδηλώνουμε και απαιτούμε μια δίκαιη ανάπτυξη, σε μια άλλη πολιτική που επίκεντρό της θα έχει  τον αγρότη – κτηνοτρόφο. Μια πολιτική, που με κεντρικό σχεδιασμό θα μας δίνει εφόδια και στήριξη, για να παράγουμε φτηνά και ποιοτικά προϊόντα καλύπτοντας  τις διατροφικές ανάγκες του λαού.
       Σας καλούμε όλους να δώσουμε δυναμικό παρόν και να απαιτήσουμε την υλοποίηση του διεκδικητικού πλαισίου της μικρομεσαίας αγροτιάς, που έχουμε ήδη καταθέσει στου αρμόδιους φορείς.
                                                             ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
                                                                                         ΛΕΣΒΟΥ
                                                                             Μυτιλήνη 01/05/2018

Μοιράσου το άρθρο!