Ανακοινώσεις Φορέων

26/04/2015 - 07:04

Πρωτομαγιά 2015

trong>ΠΑΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

1η ΜΑΗ 2015 Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΔΡΟΜΟΣ ΧΩΡΙΣ
ΦΤΩΧΕΙΑ, ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ
Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, συνταξιούχοι, αγρότες, μικροεπαγγελματοβιοτέχνες,
Η φετινή Πρωτομαγιά δεν είναι ακόμα μια διαδήλωση. Δηλώνουμε την αγωνιστική μας ετοιμότητα, την απόφαση να υπερασπιστούμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, να διεκδικήσουμε το πλούτο που παράγουμε.
      Οι νέες διαπραγματεύσεις και συμφωνίες, τα νέα παζάρια με Ε.Ε.-ΔΝΤ-ΕΚΤ, οι πατριωτικές «κορώνες», που εξαπολύει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχουν τον ίδιο στόχο, το συμφέρον των μονοπωλίων με τα νέα μέτρα που ετοιμάζουν και την εξαπάτηση, την καταλήστευση και την άγρια εκμετάλλευση του λαού.
      Το τελευταίο διάστημα η μεταναστευτική ροή προς τη χώρα μας αυξάνεται όλο και περισσότερο. Το νησί μας είναι ένα από αυτά που υποδέχεται μεγάλο αριθμό μεταναστών που οι συνθήκες, οι πολιτικές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε άλλες χώρες, τους ανάγκασαν να ξεριζωθούν από την πατρίδα τους, να κάνουν «ταξίδι σωτηρίας» προς άλλες χώρες, ταξίδι που ουκ ολίγες φορές κατέληξε να είναι «ταξίδι θανάτου» στα νερά του Αιγαίου για δεκάδες από τους εκατοντάδες που κινδύνευσαν σε ναυάγια.
      Όλα αυτά τα νέα μέτρα και τις καταστάσεις, οι εργαζόμενοι δεν θα τα υποδεχτούν, δεν θα τα δεχθούν, δεν θα συμβιβαστούν με τη φτώχεια, την ανεργία, τα ψίχουλα και με τις πολιτικές που «γεννούν» θύματα στο βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλίων, της πλουτοκρατίας.
       Στέλνουμε μήνυμα με τη συμμετοχή μας, τιμάμε με αγώνες τους νεκρούς της τάξης μας, συνεχίζουμε στο δρόμο που χάραξαν χιλιάδες εργάτες και εργάτριες που πάλεψαν σκληρά, συγκρούστηκαν με το κεφάλαιο για τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης.
    Απέναντι στην ενιαία επίθεση που εξαπολύουν στους εργάτες όλων των χωρών, αφού συμφωνούν πλήρως για μειώσεις μισθών, κατάργηση δικαιωμάτων στην Υγεία, την Παιδεία, απαγορεύσεις στη συνδικαλιστική οργάνωση και πάλη, μέτρα καταστολής στο λαϊκό κίνημα, ΕΝΙΑΙΑ πρέπει να είναι και η απάντηση μας. Κανένας εργαζόμενος να μην παρασυρθεί από τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών, των κυβερνήσεων του Κεφαλαίου, τον πατριωτισμό που δήθεν πλασάρει το κεφάλαιο. Πατριωτισμός είναι το δίκιο του λαού και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων!    
    
Δυναμώνουμε την οργάνωση μας, την ταξική ενότητα!
Εντείνουμε τον αγώνα για όσα μας ανήκουν και διεκδικούμε πίσω όλα όσα μας έκλεψαν, όλα όσα είναι δικαίωμα μας σήμερα!
Στέλνουμε μήνυμα Αγώνα, Ρήξης, Ανατροπής με τη συμμετοχή μας.

                   ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ.
                                ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1η ΜΑΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ ΣΤΙΣ 10.00 ΤΟ ΠΡΩΙ.


Α.Δ.Ε.Δ.Υ           ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΛΕΣΒΟΥ                                  

Από τους ηρωικούς αγώνες των εργατών στο Σικάγο το 1886, η 1η Μάη αποτελεί διαχρονικά την αφετηρία για την κατάκτηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης. Δεκαετίες μετά οι εργαζόμενοι ζουν τα τελευταία χρόνια τη βαρβαρότητα της πιο σκληρής επίθεσης του κεφαλαίου. Ζουν την καρατόμηση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων τους. Ζουν την επιστροφή τους σε εργασιακό και κοινωνικό Μεσαίωνα.

Στόχος των πολιτικών που επιβλήθηκαν τα τελευταία κυρίως χρόνια είναι η κατάργηση του 8ώρου, των Συλλογικών Συμβάσεων, των δικαιωμάτων στην εργασία, την Υγεία, την Παιδεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Είναι, δηλαδή, η κατάργηση δικαιωμάτων που δεν χαρίστηκαν, αλλά κατα­κτήθηκαν με σκληρούς αγώνες, με θυσίες και αίμα, μέσα από μια μακριά διαδρομή του Εργατικού Κινήματος.

Τα μνημόνια αποτέλεσαν το εργαλείο, προκειμένου η χώρα μας να μπει σε ένα συνεχώς ανατροφοδοτούμενο κύκλο οικονομικής ύφεσης και μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας να οδηγηθούν στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση. Χιλιάδες απολύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μεγάλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αυξήσεις φόρων και χαράτσια, κατάργηση δομών του κοινωνικού κράτους, κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων κλπ.

Απέναντι σ΄ αυτές τις πολιτικές αναπτύχθηκαν μεγάλοι εργατικοί και κοινωνικοί αγώνες. Οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, οι επαγγελματίες, οι επιστήμονες, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες και οι άνεργοι στη χώρα μας αντιστάθηκαν αποφασιστικά απέναντι στις πολιτικές της ακραίας λιτότητας. Ο ανυποχώρητος αγώνας τους συνέβαλε αποφασιστικά στην απονομιμοποίηση αυτών των πολιτικών, που οδήγησαν στην εξάπλωση της φτώχιας, της ανεργίας, στην ένταση του αυταρχισμού και στην κατάργηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ο ίδιος ανυποχώρητος αγώνας θα συνεχιστεί ενάντια στην επιχειρούμενη, με τελεσίγραφα και εκβιασμούς, προσπάθεια της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ να συνεχιστεί η επιβολή μνημονιακών πολιτικών.

Οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, οι επαγγελματίες, οι έμποροι, οι επιστήμονες, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες και οι άνεργοι θα συνεχίσουν να διεκδικούν:

·         Κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.

·         Διαγραφή του χρέους, που αποτελεί όρο για την επιβίωση της χώρας, του λαού και των εργαζομένων.

·         Αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας προς όφελος του λαού και όχι για τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.

·         Επανάκτηση του ελέγχου Δημόσιων Επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και την εθνικοποίηση- κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

·         Κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μέτρων που ψηφίστηκαν τόσο κατά την περίοδο των μνημονίων, όσο και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών.

·         Αύξηση των μισθών και των συντάξεων και επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

·         Ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος, το οποίο με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει, αλλά και με τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή, τη φοροκλοπή και ταυτόχρονα με εξοντωτικά φορολογικά μέτρα σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των επαγγελματιών, υπηρετεί τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ της χώρας μας.

·         Προώθηση όλων των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων για την κατάργηση των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης και για την κατοχύρωση σταθερής και μόνιμης εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

·         Διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές που προκάλεσε η χιτλερική θηριωδία στη χώρα μας.

·         Κατοχύρωση της ανεξαρτησίας, της Εθνικής Κυριαρχίας, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και αλληλεγγύης στη χώρα μας, με προτεραιότητα στις ανάγκες και τα δικαιώματα των ανέργων, των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, του λαού και της νεολαίας.

Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά

Απεργούμε και διαδηλώνουμε

Όλοι και όλες στην συγκέντρωση την Παρασκευή 1η Μάη στη συγκέντρωση στα Κεντρικά λύκεια Μυτιλήνης (αρχή της οδού Ερμού)  10:30 πρωί .

 


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –ΚΑΛΕΣΜΑ.

 

Εργαζόμενες, άνεργες , φτωχές αγρότισσες , αυτοαπασχολούμενες, νέες μητέρες, φοιτήτριες ,μετανάστριες .

 

Όλες στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του Παλλεσβιακου Εργατικού Κέντρου στη πλατεία Σαπφούς  στις 10.00 η ώρα το πρωί

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά πρέπει να δώσει μια ηχηρή απάντηση στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει η Ε.Ε., η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, στα εργασιακά, στα ασφαλιστικά και κοινωνικά μας δικαιώματα .Με πυξίδα τις σύγχρονες λαϊκές  ανάγκες, να σμίξουμε τις φωνές μας και τη δύναμη μας.  Να διεκδικήσουμε αγωνιστικά την ανάκτηση των απωλειών που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια.  Τίποτα δεν μας χαρίστηκε από τους εργοδότες και το κράτος. Ότι κατακτήσαμε ,το κατακτήσαμε με τους σκληρούς αγώνες του εργατικού , λαϊκού κινήματος.  Γι αυτό και δεν  παζαρεύουμε κανένα δικαίωμα και κατάκτηση  στα τραπέζια των κοινωνικών διαλογών . Δεν  τα ξεπουλάμε  για την αποπληρωμή του χρέους , που δεν είναι δικό μας , αλλά των επιχειρηματικών ομίλων και του κράτους τους. Εμείς δεν βάζουμε ενέχυρο τις ζωές των παιδιών μας για να θησαυρίζουν  οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Δε συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια, την ανεργία, τα μνημόνια, με ψίχουλα και υποσχέσεις τους. Τα παιδιά μας δεν θα γίνουν κιμάς στις ιμπεριαλιστικές μηχανές του πολέμου  που σκορπούν το θάνατο και τη δυστυχία στους λαούς της γης.

Κρατώντας  άσβεστες στη μνήμη μας τις Πρωτομαγιές που βάφτηκαν με το αίμα χιλιάδων αγωνιστών και αγωνιστριών από όλο τον κόσμο, στην πάλη για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας

·          Συντονίζουμε  τον αγώνα μας μαζί με την εργατική τάξη του νησιού μας, τους φτωχούς αγρότες,  τους  ελευθεροεπαγγελματίες και τη νεολαία μέχρι την ανατροπή των δυναστών μας , μέχρι να ανοίξει ο δρόμος για βαθύτερες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές.

·         Τιμάμε τις υφάντρες του εργοστασίου του Ρετσίνα στον Πειραιά που νίκησαν το φόβο τους και κατέβηκαν σε μεγαλειώδη απεργία το 1892, ζητώντας τα αυτονόητα.

  • Την καπνεργάτρια Μαρία Χουσιάδου που δολοφονήθηκε στην απεργία των καπνεργατών της Καβάλας το 1924.
  • Τη Βασιλική Γεωργαντζέλη, μάνα και έγκυο στο τρίτο της παιδί που δολοφονήθηκε στην απεργία των καπνεργατών του Αγρίνιου το 1926.
  • Την Αναστασία Καρανικόλα που δολοφονήθηκε τον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη.
  • Τη 17χρονη Παναγιώτα Σταθοπούλου και τη 19χρονη Κούλα Λίλλη που έπεσαν νεκρές από τα κατοχικά τανκ στην οδό Πανεπιστημίου το 1943.

ΟΛΕΣ ΣΤΗ Ν ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ  ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ  10.00  Η ΩΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ. .

 


ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ

 

Η Εργατική Πρωτομαγιά 2015 βρίσκει τους εργαζόμενους σε όλες τις χώρες του κόσμου, μαζί και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμέτωπους με τις πολιτικές της λιτότητας και της συρρίκνωσης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Σήμερα είμαστε ως χώρα αντιμέτωποι με μια τακτική οικονομικού στραγγαλισμού, επειδή το αποτέλεσμα των εκλογών και οι επιλογές του ελληνικού λαού δεν ήταν αρεστές σε εγχώρια και ξένα συμφέροντα.

Δεν υποχωρούμε στους εκβιασμούς, δεν θα σκύψουμε το κεφάλι, δεν κάνουμε πίσω. Θα βαδίσουμε ανυποχώρητα μπροστά, οικοδομώντας μια χώρα ανεξάρτητη, κυρίαρχη, με δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, με προτεραιότητα στις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των άνεργων, του λαού.

Στους πολιτικούς και οικονομικούς εκβιασμούς διαπραγματευόμαστε με τα δικά μας όπλα: τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, την οργάνωση και τη συσπείρωση στα συνδικάτα, την ενότητα και το συντονισμό των αγώνων, την ταξική μας αλληλεγγύη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, της άνεργους, κάθε πολίτη της Λέσβου να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο που καλεί το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ στις 10.30 στα Κεντρικά

Μοιράσου το άρθρο!