Ανακοινώσεις Φορέων

09/02/2016 - 08:22

Συνάντηση «Συνύπαρξης» με... «Συνύπαρξη» στην Τουρκία

Π

ολυμελής αντιπροσωπεία της «Συνύπαρξης» ταξίδεψε το περασμένο σαββατοκύριακο στη Σμύρνη, όπου πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνάντηση με την αντίστοιχη τουρκική οργάνωση “Ege'de Baris ve İletişim Derneği” (Ένωση για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο) με την οποία εδώ και χρόνια συνεργάζονται.

Επίσης τα μέλη της «Συνύπαρξης» είχαν την ευκαιρία να παραβρεθούν στις εκδηλώσεις που έγιναν εκεί με την ευκαιρία της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη για την εορτή του Αγίου Βουκόλου. Οι εργασίες της Συνάντησης πραγματοποιήθηκαν στο Σεφερίχισάρ (μια μικρή πόλη νότια της Σμύρνης) της οποίας ο Δήμαρχος Τουντς Σογιέρ παράλληλα είναι και πρόεδρος της «τουρκικής Συνύπαρξης». Στην συνάντηση παρέστησαν και χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και ο τέως Νομάρχης – Βουλευτής Παύλος Βογιατζής, που βρίσκονταν τις ίδιες ημέρες στη Σμύρνη, λόγω της επίσκεψης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Από Τουρκικής πλευράς, πέρα απ τα μέλη της αντιπροσωπείας, παρέστησαν οι Δήμαρχοι Σεφεριχισάρ και Περγάμου καθώς και οι τέως Δήμαρχοι Τσάνκαγια (Άγκυρα), Δικελί και Διδύμων. Έλαβαν μέρος ακόμη δημοσιογράφοι, και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και πρωτοβουλιών, όπως η Halkrarin Koprusu (Γέφυρες λαών) της Σμύρνης, που συγκροτήθηκαν σχετικά πρόσφατα με την κορύφωση του προσφυγικού ζητήματος. Πρόσφυγες και μετανάστες ήταν το κύριο θέμα που απασχόλησε τις εργασίες της συνάντησης και η αντανάκλαση του στις τοπικές κοινωνίες στις δύο ακτές του Αιγαίου.

Συζητήθηκαν οι κοινά αποδεκτές θέσεις και η ανάγκη διεύρυνσης των κοινωνικών φορέων (σε Ελλάδα και Τουρκία) που συγκλίνουν στην εκδήλωση συντονισμένων ανθρωπιστικών δράσεων. Ιδιαίτερα όλοι οι σύνεδροι εξέφρασαν την θλίψη και την ανησυχία τους για τα συχνά ναυάγια στην περιοχή με θύματα πρόσφυγες – μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους πολλά μικρά αθώα παιδιά.

Ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός κατέθεσε στη συνάντηση πρόσφατη επιστολή (declaration) του Δήμου, ενόψει της συνεδρίασης στις 18 και 19 Φε. ’16 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στοιχεία του οποίου η γραμματεία της Συνάντησης θα λάβει υπόψη της προκειμένου να εκδώσει το κοινό ανακοινωθέν.

Μοιράσου το άρθρο!