Άρθρα - Γνώμες

25/07/2016 - 07:14

Εξαιρετικά ρευστή η κατάσταση στην Τουρκία

Γράφει ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης *

Η απόπειρα πραξικοπήματος στην γείτονα ασφαλώς και αναδιατάσσει τις ισορροπίες τόσο στο επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων όσο και στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον. Η Τουρκία εισήλθε σε ένα μείζον στάδιο εσωστρέφειας και ανακαθορισμού βασικών λειτουργιών της. Η διαφαινόμενη συντριπτική ήττα της μέχρι προ ολίγου κρατούσας αλλά μειοψηφικής κεμαλικής συνιστώσας προκαλεί προβληματισμό για την μελλοντική προοπτική της Τουρκίας. Η ισχυροποίηση του πολιτικού Ισλάμ ενδέχεται να απομακρύνει την χώρα από τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της. Ήδη καταγράφονται οξύτατες αντιδράσεις από πλήθος παραγόντων της δύσης εναντίον των μέτρων καταστολής, τα οποία υπό το πρόσχημα της θέσης της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, οδηγούν σε καταβαράθρωση όλου του πλαισίου των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τα οποία αποτελούν και τη βάση του αξιακού πλέγματος των δυτικών δημοκρατιών.

Οι προκλητικές, δε, αξιώσεις Τούρκων αξιωματούχων για την άμεση έκδοση των επιβαινόντων στο τουρκικό μαχητικό Ε/Π το οποίο προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη, σε βάρος των θεσμοθετημένων νομικών διαδικασιών εξέτασης αντίστοιχων περιπτώσεων, είναι δηλωτικές και της στάσης και κυρίως της νοοτροπίας τους.    

            Είναι λοιπόν απολύτως προφανές ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο αφού κανείς δεν μπορεί στην παρούσα φάση να προεξοφλήσει τις κινήσεις της γείτονος. Απαραίτητος δε όρος ετοιμότητας της δικής μας πλευράς δεν είναι άλλος από την συνεχή ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας αλλά και την διαμόρφωση ευνοϊκών συσχετισμών υποστήριξης των εθνικών συμφερόντων στο διεθνές επίπεδο. Και αυτό γιατί είναι πολύ πιθανό όταν η Τουρκία ξεπεράσει το σημερινό μούδιασμα και ξεκαθαρίσει τα του οίκου της να επανέλθει με μεγαλύτερη ένταση τόσο σε σχέση με τις αξιώσεις της σε διμερές επίπεδο όσο και στην λογική επιβεβαίωσης του ρόλου της ως περιφερειακής δύναμης.

 

* Δημήτρης Παπαγιαννίδης
Αντιναύαρχος ΠΝ εα
Επίτιμος Διοικητής Ναυτικής Εκπαιδεύσεως
Πρώην Πρόεδρος ΕΚΑΒ
Πολιτευτής Νομού Λέσβου

 

Μοιράσου το άρθρο!