Άρθρα - Γνώμες

21/11/2017 - 07:26

Χωρίς Αντζελίνα Τζολί ποιος θα δώσει σημασία στο μήνυμα από τη Λέσβο;

yle="text-align: justify;"> 

Προσπαθώντας να κάνουμε μια αντικειμενική προσέγγιση της  χθεσινής συγκέντρωσης  με αίτημα την αποσυμφόρηση του νησιού από χιλιάδες εγκλωβισμένους σε αυτό πρόσφυγες και μετανάστες θα λέγαμε ότι ήταν μια ικανοποιητική συγκέντρωση αλλά όχι και η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε τα τελευταία χρόνια.


Ασφαλώς ούτε ο καιρός ευνόησε ούτε ο χρόνος προετοιμασίας που ήταν εξαιρετικά περιορισμένος. Δεν αξίζει να σχολιάσουμε κάτι «φαντάσματα» του χθες που ήταν στη συγκέντρωση δια μέσου συνθημάτων σε πανό που έκαναν την εμφάνισή τους.


Το ζητούμενο είναι αν το μήνυμα της συγκέντρωσης έφθασε στην Αθήνα.  Δυστυχώς αν κρίνουμε από την αντιμετώπιση που είχε η συγκέντρωση από τα πανελλαδικά ΜΜΕ μάλλον το μήνυμα δεν έφθασε. Το γεγονός ότι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας είχε γενική απεργία δεν αποτέλεσε πρώτη είδηση.  Η συγκέντρωση της Μυτιλήνης έπαιξε στα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας μόνο για λίγα δευτερόλεπτα και συνδυάστηκε μαζί με τα προχθεσινά επεισόδια σε Λέσβο και Χίο. Τα επεισόδια είχαν περισσότερο χρόνο απ’ ότι η συγκέντρωση. Ευτυχώς που μέσα από την ανταπόκριση του ΑΠΕ- ΜΠΕ το θέμα έπαιξε λίγο καλύτερα στα news portal.  Στην ΕΡΤ όμως που πληρώνουμε όλοι μας τα πράγματα ήταν χειρότερα... Πραγματικά έθαψαν τη συγκέντρωση της Μυτιλήνης. Και ο κάθε καχύποπτος έχει λόγο να συνδυάσει τη σιωπή της ΕΡΤ με τη σιωπή των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο. Ακόμη δεν έχουμε μάθει αν ήταν υπέρ ή κατά της χθεσινής συγκέντρωσης. Οσό για τις σημερινές αθηναϊκές εφημερίδες μόνο σε μια εφημερίδα πρωτοσέλιδη αναφορά.


Ποιος δεν θυμάται τις «καλές εποχές» που το μήνυμα από τη Λέσβο έφθανε με χαρακτηριστική ευκολία σε όλο τον κόσμο;  Ήταν οι εποχές που δεκάδες προσωπικότητες επέλεγαν τη Λέσβο για επίσκεψη για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και στους κατοίκους της Λέσβου. Από τον Πάπα μέχρι σταρ του Χόλυγουντ ,όλοι πέρασαν από εδώ. Εκατοντάδες τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι κατέγραφαν και έστελναν σε όλο το κόσμο το μήνυμα αλληλεγγύης από τη Λέσβο. Χθες όμως;  Χωρίς Αντζελίνα Τζολί ποιος θα μας δώσει σημασία; Όσο κι αν ακουστεί κυνικό η αλήθεια είναι ότι η χθεσινή συγκέντρωση ήθελε τον «κράχτη» της.  Κράχτες όμως για το προσφυγικό δεν υπάρχουν τώρα πια... Το θέμα δεν είναι πρώτο στην επικαιρότητα, έχει ξεχαστεί σε όλη την Ευρώπη... σε όλη την Ελλάδα! Μείναμε μόνοι μας εδώ στη Λέσβο να φωνάζουμε και άντε να δούμε ποιος θα μας δώσει σημασία. Ευχή όλων είναι να μην έρθει το θέμα στην επικαιρότητα μέσα από νέα ναυάγια και θανάτους προσφύγων από τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα.


Δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Δήμου . Προτάσεις όπως κλείσιμο λιμανιού ή αεροδρομίου μάλλον στρέφονται ενάντια στον εαυτό μας.


Με τις νέες ροές που υπάρχουν και με την κατάσταση στη Τουρκία είναι σίγουρο ότι αυτός ο χειμώνας που έρχεται δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αναμονή στην Κυβέρνηση. Ας μη σταλεί το μήνυμα από τη Λέσβο με τη «φωτιά» που θα έχουν γεννήσουν οι «σπίθες» που σήμερα δεν βλέπει η Κυβέρνηση.  
 

Μοιράσου το άρθρο!