Άρθρα - Γνώμες

03/04/2018 - 08:49

Χρονογράφημα: «Δημοκρατία» του facebook, με αφορμή ένα πρωταπριλιάτικο αστείο

yle="text-align: justify;">H Χρονογράφημα  :«Δημοκρατία» του facebook, με αφορμή ένα πρωταπριλιάτικο αστείο

 

Από το ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ *

 

Η «είδηση» στην έκδοση του www.lesvosnews.net την Πρωταπριλιά, έκανε γνωστό πως «μετά το Βαλιδέ τζαμί η ανακαίνιση του οποίου με 1,2 εκατομμύρια ευρώ εντάχθηκε στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα νησιά του Αιγίου δρομολογήθηκε και η ολοκλήρωση της παρέμβασης στο Γενί τζαμί την αγορά της πόλης».

Πριν από λίγα χρόνια μια τέτοια δημοσίευση πρωταπριλιάτικα ή μη, θα συνοδεύονταν από θετικά σχόλια άντε και καμιά γκρίνια από κάποιους που μονίμως αντιπαρατάσσουν στην προοπτική ανακαίνισης κάποιους μουσουλμανικού μνημείου στη Μυτιλήνη και όχι μόνο, την ανάγκη πρόταξης των χριστιανικών μνημείων.

Πλέον όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο καθείς έχει άποψη τη οποία και πρέπει να εκφράσει στο μόνο χώρο επικοινωνίας που φαίνεται πως έχει και όπου θεωρεί ότι πρέπει να εκφράζει τη μοναδική και ταυτόχρονα σωστή άποψη του. Στο facebook. Κάθισα και αντέγραψα κάποια σχόλια συμπατριωτών μας στην πρωταπριλιάτικη φάρσα. Απλοί άνθρωποι σαν όλους μας, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, άνθρωποι που κυκλοφορούν ανάμεσα μας οι οποίοι και αφού διάβασαν (αν διάβασαν) την πρωταπριλιάτικια «είδηση» αντί να αναρωτηθούν που βρέθηκαν αυτά τα  10 εκατομμύρια ευρώ για την αναστήλωση του τζαμιού έπιασαν και έγραψαν το σχόλιο τους. Έτσι γιατί έχουν άποψη. Την οποία αν εκφράσου στο facebook από τον καναπέ του σπιτιού τους πιστεύουν ότι μπορούν να… αλλάξουν τον κόσμο. Φευ!

Γράψαν το λοιπόν μεταξύ των άλλων πολλών και αγαπητή κυρία της διόρθωσης μην αλλάξτε τίποτα. Κράτησα τη σύνταξη και την ορθογραφία των σχολιαστών:

  • «κανουν ρζαμι αντι να φτιαξουντο Κολυμβητηριο που παρα πολλα παιδια το εχουν αναγκη οχι μονο για σπορ αλλα και για θεματα υγειας ο Γαληνος ειχε πει οτι θα ηταν το πρωτο που θα εφτιαχνε αλλα το ξεχασε ντροπη του»
  • «πρέπει να ντρέπονται οι εντολοδόχοι αναφέρετε τους με το ομαδικό να τους μαυρίσουμε για ουρητήρα καλώς τόπος ητανε»»
  • «Μπροστά στην οικονομα κάνουνε τουμπεκί συνυπεύθυνοι στην αλλοίωση πληθυσμού τι τους καμαρώνετε τους εφιαλτες»
  • «Γουρονοκεφαλες ρίξετε για να μην πατήσουν εκεί ποτέ...
  • ειρθαν οι επενδυτεσ....
  • ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Παραδωστε και ΤΟ ΝΗΣΗ ...»
  • «Από αυτή την δημοτική αρχή όλα τα περημενω. Τίποτα άλλο θα μας παρουσίασε τε?»
  • «ετοιμάστε το όταν κάνουν ντου οι Τούρκοι και σας σφάξουν να παν μετά για προσευχή . θα βάλετε και Χότζα στον μιναρέ ηλίθιοι»
  • «Ρε καλα μας κανουν αυτοι εκαναν την αγια σοφια τζαμι και εμεις αναστηλωνουμε τα δικα τους πως να μη μιλαει μετα αυτος ο κοπριτης ο ερντογαν για τα συνορα της καρδιας τους»
  • «Ποια θα είναι η χρήση του; Αν παγιωθεί η ύπαρξη μουσουλμανικής μειονότητας στο νησί, μήπως θα χρησιμοποηθεί' ως τόπος λατρείας και αν ναι μήπως η "μέριμνα" για τα δικαιώματα της θα ανήκει στην Άγκυρα λόγω Λωζανης ή μήπως ανοίγει η όρεξη των γειτόνων μας;»
  • «Τι υπέροχα νέα λέτε κάποιοι μωρε;;; Δεν βλέπετε τα χάλια μας;;;;Δεν σκέφτεστε γιατί το αναστήλωσωνουν;;; Κριτική σκέψη μηδέν !!!Έλα άντε και επίσημα κάνουμε έργα να υποδεχτούμε τους κατακτητές μας!!Ντροπή!!!»
  • «Ε βέβαια τόσοι μουσουλμάνοι μαζεύτηκαν στο νησί, να μην έχουν ένα τζάμι να προσκυνήσουν!!!! Δε χρειάζεται να κάνει πόλεμο ο Ερντογάν για να πάρει τα νησιά μας. Το κάνει με έμμεσο τρόπο. Συγχαρητήρια στις τοπικές αρχές που συμβάλλουν στην ομαλή μουσουλμανοποιηση του νησιού».

Ένας δε προς όσους έγραφαν πως πρόκειται για πρωταπριλιάτικια φάρσα έσπευδε να βεβαιώσει πως όχι έτσι είναι, πρόκειται για αληθινή είδηση.

Αυτά το λοιπόν μεταξύ άλλων πολλών λένε κάποιοι… κι δεν έχει σημασία ούτε το πώς το λένε ούτε το πώς το γράφουνε. Σημασία έχει το τι υποστηρίζουν. Και δεν είναι η μόνη φορά που κάποιοι επιδίδονται σε ένα τέτοιο πάρτι όχι ανορθογραφίας αλλά σαχλαμάρας αφού μπροστά τους ο περιβόητος φυγόποινος (με μπόλικα λεφτουδάκια εκ της δράσης του) Σώρρας αποτελεί παιδικό παραμυθάκι.

Και καλά θα μου πείτε οι παραπάνω. Εδώ άλλος επώνυμος επιστήμονας, κατά τεκμήριο δηλαδή μορφωμένος και σοβαρός άνθρωπος, γράφει «Δυστυχώς τους Χριστιανούς δεν τους θέλουν! Επιθυμούν την επισκευή του τζαμιού όχι για ιστορικούς λόγους αλλά για να προσεύχονται οι επενδυτές!!!»

Κοινώς ότι τους έρθει το λένε και θεωρούν μάλιστα πως αυτό που «κάπου το άκουσαν» ή «κάποιοι τους το είπαν» είναι το σωστό. Αδιαφορώντας πως με όλα ετούτα τα απίτευτα σενάρια ανυπόστατων συνωμοσιών επιπέδου …ραντίσματος,   δηλητηριάζουν τον τόπο μας στον οποίο είμαστε καταδικασμένοι να συμβιώσουμε όλοι. Αδιαφορώντας για το ότι συμβάλουν στη διάλυση της όποιας κοινωνικής συνοχής έχει περισσέψει… Αδιαφορώντας για το ότι πέρα των γραφικών προκαλούν και κάποιες επικίνδυνες παρεκτροπές σε επίπεδο δηλώσεων προς το παρόν, όπου κάποιοι μιλάνε για «σφαίρα στον κρόταφο» ή για «ανατινάξεις» χωρίς να συγκινούνται ούτε και από την πιθανότητα να σταθούν κάποια στιγμή απολογούμενοι μπροστά σε έναν Εισαγγελέα. Το Facebook για αυτούς είναι η απόλυτη δημοκρατία, ο χώρος όπου μπορούν μεν να μην κάνουν ότι θέλουν αλλά μπορούν να φαντασιωθούν ότι θα κάνουν ότι θέλουν λέγοντας ότι θέλουν.

Δυστυχώς τα παραπάνω με αφορμή το πρωταπριλιάτικο καλαμπούρι της ιστοσελίδας δεν είναι το μοναδικό γεγονός που αποδεικνύει ότι οδηγούμαστε σε επικίνδυνους ατραπούς. Τούτες τις μέρες και με αφορμή την ορκωμοσία των νεοσύλλεκτων στρατιωτών σε στρατόπεδο της Μυτιλήνης και την από το 1990 τουλάχιστον χωριστή ορκωμοσία αλλόθρησκων, άθρησκων και άθεων, ιερωμένος της Μυτιλήνης εκ των πλέον επιφανών ανακάλυψε… σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός που συμβαίνει σε κάθε κέντρο νεοσυλλέκτων εδώ και 40 περίπου χρόνια «έχει να κάνει με την κραυγαλέα αντίδραση, απέχθεια και εμμονή της κυβέρνησης σε ότι έχει να κάνει με την Πίστη των Ελλήνων. Αγνοώντας πως ότι και να κάνουν αυτά συνυπάρχουν και θα συνυπάρχουν μέχρι να εξαφανιστεί το DNA των Ελλήνων».   

Τη άποψη του ιερωμένου αυτού έρχεται να σχολιάσει εν ενεργεία ανώτερος αξιωματικός Σώματος Ασφαλείας ο οποίος και κρίνει το γεγονός στο οποίο μάλιστα παρέστη: «Η πιο άσχημη στιγμή στην ορκωμοσία» διακηρύσσει ανερυθρίαστα. Γιατί καλά οι άλλοι όλοι, αλλά αυτός ορκίστηκε στο Σύνταγμα και όσο ο μισθός του «τρέχει» και αμείβεται από το κακό αυτό κράτος ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να το υπηρετεί και την άποψη του να την κρατά το πολύ για τη γυναίκα του. Ειδάλλως στις 15 και στις 30 να δηλώσει πως του φτάνουν ως αμοιβή τα like!

Αυτά τα ολίγα…. Δεν περιμένω like δεν φοβάμαι τίποτα, αυτεπιβεβαιώνομαι από άλλα πράγματα, είμαι λεύτερος

 

* Από τη στήλη «Επί τον τύπον των ήλων…» στη σημερινή (Μεγάλη Τρίτη 3.4.2018) έκδοση της εφημερίδας «τα Νέα της Λέσβου»

 

-----------------

 

η ανάρτηση της πρωταπριλιάτικης φάρσας  στη σελίδα του Lesvosnews.net στο facebook

Μοιράσου το άρθρο!