Άρθρα - Γνώμες

23/02/2018 - 08:19

Χρονογράφημα : Εκτός από τα… brand name υπάρχουν και οι τουρίστες!

yle="text-align: justify;"> 

Χρονογράφημα

Εκτός από τα… brand name υπάρχουν και οι τουρίστες!

του Στρατή Μπαλάσκα *

Εν μέσω των συνηθισμένων για όλους εμάς τους ακρίτες τυμπάνων του πολέμου, το τριήμερο λέει της αποκριάς πέρασαν στη Χίο 2.300 Τούρκοι επισκέπτες. Γείτονες που πήγαν στη Χίο, κοιμήθηκαν, έφαγαν, ήπιαν (προπάντων ετούτο καθότι στη χώρα τους το αλκοόλ είναι πανάκριβο σε βαθμό απαγόρευσης), νοίκιασαν αυτοκίνητο, διασκέδασαν στους ρυθμούς της Χιώτικης Αποκριάς.

Οι ειδικοί λένε ότι αν ο κάθε επισκέπτης ξόδεψε αυτό το τριήμερο 150 ευρώ ο καθένας, στους χιώτικους «χουτζιρέδες» έρευσαν 345.000 ευρώ!

Σας ομολογώ ότι ζήλεψα διαβάζοντας την είδηση. Θυμήθηκα τη μιζέρια του «εμείς κι εμείς και του γαμπρού το σόι» στα γνωστά πρόχειρα που ζήσαμε κι αυτή την Αποκριά αλλά και τα σημαντικά παραδοσιακά πλην όμως μη ικανά να φέρουν στον τόπο μηδέ έναν επισκέπτη αφού όλα τα κρατάμε…. μυστικά. Δεν φέρνουν μηδέ έναν νελετητή έστω της ιστορίας των αποκριάτικων δρώμενων στο νησί.

Από Ανατολή και Δύση, εντός και εκτός συνόρων, για τις αποκριές στη Λέσβο δεν ήρθε ούτε ένας επισκέπτης.

Σκέφτηκα πως μάλλον είμαι υπερβολικός. Καλά σκέφτηκα Έλληνας δεν ήρθε κανένας γιατί πού να ξεσπιτώνεται τώρα χειμωνιάτικα και εν μέσω οικονομικής κρίσης… Χώρια που μπορεί να σκέφτηκε πως μπορεί να φάει καμιά ξώφαλτση σφαίρα από αυτές τις νεοσουλτανικές που εξαπολύονται από το γνωστό κανάλι του Φαλήρου το οποίο ως γνωστόν στο όνομα της…. ανεξάρτητης δημοσιογραφίας μπορεί να κηρύξει έως και πόλεμο φτάνει να γίνει κυβέρνηση το κόμμα που υποστηρίζει.

Πήρα το λοιπόν τηλέφωνα θέλοντας να αποδείξω το πόσο υπερβολικός είμαι.

- «Πόσοι ξένοι ήρθαν στο νησί τις Αποκριές;»

Η απάντηση ίδια από όλους. Κανένας εκ δυσμών πλην των γνωστών της Frontex και των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Και καμιά 50αριά εξ ανατολής, οι γνωστοί που έρχονται κάθε σαββατοκύριακο στη Μυτιλήνη από το γειτονικό Αϊβαλή να πιουν ένα ρακί. Αυτοί που αποβιβαζόμενοι και βλέποντας κάποιες «μουτσούνες» να κυκλοφορούν, αναρωτήθηκαν «τι πάθατε ρε παιδιά;»!

Ψάχνοντας, ψάχνοντας βρήκα κι άλλα. Κάποιες πηγές μίλησαν ως και για εμπάργκο τουριστικών εταιρειών από απέναντι, για την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι.

Εκεί λέει κάποιοι υπερβάλουν εαυτόν και ελέγχουν για …τρομοκράτες κάποιους από τους Τούρκους επισκέπτες. Την περασμένη λέει Πέμπτη από τους 23 Τούρκους που πάτησαν πόδι στο νησί, οι επτά κρατήθηκαν επί δίωρο έως και τρίωρο! Και ‘γω δεν ξέρω μου είπαν, πόσες θεωρήσεις εισόδου (ακριβοπληρωμένες μάλιστα) που έχουν εκδοθεί από το Προξενείο της χώρας στη Σμύρνη ελέγχθηκαν και ξαναελέγχθηκαν στη Μυτιλήνη.

Τι κάνουν αυτοί οι υφιστάμενοι την ταλαιπωρία επισκέπτες; Γυρίζουν στην Τουρκία (μη έχοντες ξοδέψει τα λεφτά τους στη Μυτιλήνη) και διαμαρτύρονται στις ταξιδιωτικές εταιρείες. Κάπως έτσι οπότε πάνε Τούρκοι και λένε σε αυτές τις εταιρείες «πάτε μας στη Μυτιλήνη» λαμβάνουν την απάντηση ότι μάλλον θα ταλαιπωρηθούν οπότε... να πάνε στη Χίο!

Με ετούτα λοιπόν και με τα άλλα περνά ο καιρός και βουλιάζουμε όλο και πιο πολύ στη λάσπη της φτώχιας που φέρνει γκρίνια. Όλοι μας φταίνε, οι μάλλον μόνο οι άλλοι μας φταίνε. Και αντί λύσης επιδιδόμαστε σε έναν ιδιότυπο εμφύλιο.

Με αφορμή το λοιπόν το κάμωμα της φετινής Αποκριάς ας παραδεχτούμε πως είμαστε μια βαθειά διχασμένη κοινωνία που αρνείται να δει και να δουλέψει και να δώσει λύσεις. Αρνιόμαστε να προτείνουμε λύσεις. Να διαμαρτυρηθούμε. Να διεκδικήσουμε ως πολίτες και φορείς. Να απαιτήσουμε τα λεφτά που ξοδεύονται σε «παναγυρέλια» που ‘λεγε κάποτε ο Δημήτρης Βουνάτσος, να πιάνουν τόπο.

Δε ζηλεύουμε καν για την πρόοδο του γείτονα. Όχι να ζηλέψουμε και να ευχηθούμε να πεθάνει η κατσίκα του, αλλά να ζηλέψουμε και να εργαστούμε να γίνουμε καλύτεροι από αυτόν. Στο ερώτημα γιατί οι Χιώτες είχαν κόσμο οι συμμετέχοντες σε φορείς δια της ψήφου μας (σας) απαντούν: «Σιγά το πράμα…».

Καλύτεροι όμως δεν γινόμαστε με «ξέχασα», «δε κατάλαβα», «εγώ τα είπα» και άλλα τινά παρόμοια.

Το νησί βουλιάζει, πεθαίνει, αδειάζει. Αυτοί που πρέπει να κάνουν κάτι ας το κάνουν. Όχι με επιστολές διαμαρτυρίας αλλά με πολύ δουλειά. Σαν αυτή που μας έταξαν όταν μας πρότειναν να τους ψηφίσουμε.

ΣΤΡΑΤΉΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

* Από τη στήλη «Επί τον τύπον των ήλων…» στη σημερινή (Παρασκευή 24.2.2018) έκδοση της εφημερίδας «τα Νέα της Λέσβου»

 

Φωτο:

Κόσμος και ντουνιάς στη Χίο. Εκεί μεταξύ των τουριστών δεν κρύβονται πράκτορες της ΜΙΤ, του ISIS ούτε άλλοι τρομοκράτες. Εδώ έρχονται όλοι….   

Την ίδια ώρα «προσπαθούμε να επεκταθούμε και σε άλλες περιοχές της Τουρκίας» λέει ο αρμόδιος για τον τουρισμό εντεταλμένος για θέματα τουρισμού, δημοτικός σύμβουλος Χίου, Δημήτρης Καράλης. Ενώ συμπληρώνει ότι εκτός από τη συνεργασία που είναι σε εξέλιξη με τον Τουριστικό Οργανισμό Αλατσάτων, προς διερεύνηση βρίσκεται το ενδεχόμενο συμμετοχής της Χίου στην τουριστική έκθεση της Άγκυρας, κάτι που αν γίνει θα είναι η πρώτη φορά.

Εμείς εδώ στη Λέσβο μαλώνουμε για το… brand name. Όμως μόλις ο γάιδαρος μάθει να μη τρώσει θα έχει πεθάνει.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!