Άρθρα - Γνώμες

20/11/2017 - 09:09

Χρονογράφημα : Ουδείς πταίει…

trong>Χρονογράφημα

Ουδείς πταίει…

 

του Στρατή Μπαλάσκα *

Στην Ελλάδα είναι αποδεδειγμένο πλέον, από το Μάρτιο του 1821 έως και σήμερα, δηλαδή εδώ και 196 χρόνια δεν φταίει κανείς.

Ως και για τη Μικρασιατική Καταστροφή δεν έφταιγε κανένας.

Όπως ίσως ξέρετε, με απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας πριν κάτι χρόνια ξαναγράφηκε και η ιστορία... Και στο μεγάλο ερώτημα που σχεδόν έναν αιώνα πλανιέται πάνω από όλους τους προσφυγικούς συνοικισμούς της Ελλάδας (εν τω μεταξύ πολλοί από δαύτους μετεξελίχθηκαν σε κοσμικά θέρετρα και ακριβές συνοικίες), στο ερώτημα λοιπόν «τις πταίει;» η απάντηση ήταν πως για την τραγωδία του '22... ουδείς πταίει!

Τι σας λέω τώρα ε; Σας λέω πως ο Άρειος Πάγος με απόφασή του ακύρωσε την απόφαση του Εκτάκτου Επαναστατικού Στρατοδικείου της Αθήνας, σύμφωνα με την οποία καταδικάστηκαν και στη συνέχεια εκτελέστηκαν στο Γουδί σαν υπεύθυνοι της Μικρασιατικής Καταστροφής πέντε πολιτικοί και ένας στρατιωτικός, ηγέτες της χώρας και της εκστρατείας στη Μικρά Ασία στο διάστημα από τις εκλογές του 1920 ως την επανάσταση του συνταγματάρχη Πλαστήρα και των υπόλοιπων ηττημένων αξιωματικών.

Χρόνια μετά, ο εγγονός του εκτελεσμένου πρωθυπουργού, Μ. Πρωτοπαπαδάκης, ζήτησε την επανάληψη της δίκης και οι αρεοπαγίτες υιοθέτησαν την εισήγηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Τσάγκα αλλά και την απόφαση του Ζ' τμήματος του Αρείου Πάγου υπέρ της αίτησης του Πρωτοπαπαδάκη. Και απεφάνθησαν ότι οι έξι ήταν αθώοι και κατά συνέπεια πρέπει να παύσει η εις βάρος τους ποινική δίωξη!

Περί της Μικρασιατικής Καταστροφής, λοιπόν, ουδείς φταίει! 95 χρόνια και κάτι μήνες αργότερα, και βιώνοντας μιαν άλλη καταστροφή, την οικονομική, κάποιοι δικαστές απεφάνθησαν πως αν επί πέντε χρόνια ουδείς ενόχλησε έναν ιδιοκτήτη σχολικού κυλικείου που καταδικάσθηκε τουλάχιστον πρωτόδικα σε ποινή φυλάκισης δυο ετών για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων και μάλιστα κάτω των 15 ετών ξανά…. ουδείς πταίει. Δεν υποστηρίζω ότι φταίει ο άνθρωπος που κατηγορείτο και αθωώθηκε. Αλλά αφού αυτός έκανε καλά τη δουλειά του όπως το δικαστήριο αποφάνθηκε, κάποιος άλλος δεν έκανε τη δουλειά του. Ξανά ουδείς πταίει για το ότι μόλις τον περασμένο Μάρτιο και με αφορμή την καταδίκη του εν λόγω επιχειρηματία κάποιοι ξύπνησαν από το λήθαργο και έσπευσαν να τον απομακρύνουν από το σχολείο; Για το ότι επί πέντε χρόνια παρέμενε σε αυτό, δεν φταίει κανείς: 

 

Τελειώνω...

Στην Ελλάδα τα πάντα συμβαίνουν με έναν περίεργο τρόπο, που περιέχεται στο γνωστό τραγουδάκι που καταλήγει λέγοντας «...φταίει και ο Χατζηπετρής»... Η ρήση του μακαρίτη του Μητσοτάκη εξάλλου είναι χαρακτηριστική... Το πολύ 10 χρόνια κάποιος θυμάται κάτι... Μετά, ποιος ζει, ποιος πεθαίνει σε ετούτο τον τόπο όπου ανθεί και δίνει καρπούς η μοναδική φαιδρά πορτοκαλέα.

Όπως έγραψα παραπάνω, από τον Μάρτιο του 1821 μέχρι σήμερα, δηλαδή επί 196 χρόνια στην Ελλάδα δεν έφταιξε για κάτι κάποιος... Στην Ελλάδα δεν φταίει ποτέ κανείς και για τίποτα, και μάλιστα και με απόφαση του ίδιου του ανώτατου δικαστηρίου. Του Αρείου Πάγου...

Ένας έρμος Τσοχατζόπουλος καταδικάστηκε τις προάλλες, αλλά κι αυτός μάλλον με τον κανόνα θα πάει... Σε λίγες μέρες άρρωστος βαριά ων θα συνεχίσει το ζωή του στο σπίτι του ως τα βαθειά του γεράματα καταπώς έκανε επί 20 τόσα χρόνια ο καρκινοπαθής και με ανήκεστο βλάβη Παττακός.

Και ο νοών νοείτω...

 

ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

* Από τη στήλη «Επί τον τύπον των ήλων…» στη σημερινή (20.11.2017) έκδοση της εφημερίδας «τα Νέα της Λέσβου»

φωτο: Η Θέμις, η κατά τους αρχαίους Έλληνες θεά της δικαιοσύνης. Το άγαλμα της στο ναό της Νεμέσεως Ραμνούντος

 

Μοιράσου το άρθρο!