Άρθρα - Γνώμες

30/06/2016 - 09:53

Η ΕΕ είναι ο αδύναμος κρίκος

yle="text-align: justify;">Του Στέφανου Λιγνου

 
H Eυρώπη αλλάζει και όσοι δεν το καταλαβαίνουν δεν μπορούν να χαράξουν σωστή στρατηγική για το μέλλον. Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και οι εκλογές στην Ισπανία δίνουν αφορμή να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για την Ε.Ε. που αποτελεί τον αδύναμο κρίκο στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο σύστημα. Μια Ε.Ε. που είναι αρκετά πιο ευάλωτη στις διαθέσεις των λαϊκιστών, δημαγωγών και ευρωσκεπτικιστών που έχουν σηκώσει κεφάλι και απειλούν να αλλάξουν συσχετισμούς και δεδομένα.
 
Το δυσάρεστο για την Ε.Ε. είναι ο κατακερματισμός της και το γεγονός ότι βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της από την ημέρα της ίδρυσής της, ενώ δεν υπάρχει στιβαρή ηγεσία- όπως αυτή που έθεσε τα θεμέλια της στη Ρώμη πριν δεκαετίες- να αλλάξει την πορεία της.
 
Η Ε.Ε. κινείται σε αχαρτογράφητα νερά και ουδείς μπορεί να προδιαγράψει το μέλλον, σε μια χρονική στιγμή που ο ευρωσκεπτικισμός αυξάνει δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, ενώ πληθαίνουν οι Ευρωπαίοι που αντιτάσσονται στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση λόγω των πολιτικών λιτότητας.
 
Αναμφίβολα η Ε.Ε. είναι εύθραυστη και ο φόβος της διάλυσής της είναι υπαρκτός, παρά τα όσα λένε οι σημερινές ηγέτιδες δυνάμεις.
 
Εάν σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν υπάρξει ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών και των πολιτών και δεν συνδεθεί ξανά το ευρωπαϊκό όραμα με την ελπίδα για το μέλλον δεν υπάρχει καμία τύχη για την Ε.Ε., όπως την ξέρουμε τα τελευταία χρόνια!
 
 
πηγή: www.thetoc.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!